Przez wieczny śnieg (okładka limitowana)
- Le Transperceneige
- Snowpiercer / Transperceneige (tom 1)
- komiksy
- 2020-06-24
Świat za oknem przestaje istnieć. Cała Ziemia pogrąża się w nieprzemijającej mroźnej zimie. Białej, śmiertelnej, wrogiej wszystkim formom życia. Garstka ludzi chroni się w eksperymentalnym pociągu Snowpiercer, który nigdy się nie zatrzymuje. Proloff szybko musi nauczyć się przetrwania. Poczynając od ostatnich wagonów wędruje do lokomotywy odkrywając sekrety pociągu. Ludzie nie mają nic bardziej pilnego do zrobienia niż odtwarzanie mechanizmów rozwarstwienia społecznego, ucisku politycznego i kłamstw w imię ideologii.
Opowieść łączy politykę z dramatem, miłością, z pierwiastkiem poezji nadającej całemu komiksowi wymiar alegorii. Pierwsze wydanie książkowe ukazało się w orwellowskim 1984 roku, symbolicznie pokazując inspiracje. Antyutopijny komiks Jean-Marca Rochette'a i Jacquesa Loba to perła gatunku.
Komiks doczekał się adaptacji. W 2013 roku powstał film kinowy w reżyserii Koreańczyka Joon-ho Bonga, autora oscarowego Parasite. W 2020 roku w serwisie Netflix pojawił się pierwszy sezon serialu. W jednej z głównych ról wystąpiła Jennifer Connelly.
Opinie [3]
Bardzo dobry komiks i do tego świetnie wydany. Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy przygód i rozgrywek politycznych w ciągle pędzącym pociągu. Mimo tego, że to komiks z końcówki lat 60-tych i początku 70-tych, to kompletnie tego nie czuć.
Pokaż mimo toBardzo ciekwy komiks, ktory pokazuje jak mogloby wygladac zycie w jadacym bez przerwy po lodowym, pozbawionym zycia swiecie.
Pokaż mimo toJezeli chodzi o rysunki, to moim zdaniem postacie maja zbyt malo emocji wymalowanych na twarzy. Pozy tym sa swietne.
Bardzo polecam.
Prawie czterdzieści lat temu na rynku francuskim zadebiutował komiks Snowpiercer. Tytuł, który stał się kanwą do powstania całkiem dobrego filmu oraz nie tak dawno serialu w serwisie Netflix. Bieżący rok to również doskonała okazja dla miłośników powieści graficznych, na przeczytanie oryginału, który zaczął ukazywać się na rodzimym rynku nakładem wydawnictwa KURC. Pora więc...