Jeden dzień Iwana Denisowicza

1989-01-01
8320712432
Witold Dąbrowski, Irena Lewandowska
Tagi:
łagry stalinizm świadectwo terror stalinowski literatura rosyjska

Patronaty LC

Książki autora

Bardzo realistyczna, do połknięcia w jeden dzień

Bardzo realistyczna, do połknięcia w jeden dzień

Genialna. Jestem pod wielkim wrażeniem. W jednym dniu od pobudki do spania zawarł autor wszystko na temat stosunków w łagrze, sposobów przeżycia, zależności od władzy. Kompozycja idealna.

Rewelacyjna powieść oddająca realia ZSRR i chyba wciąż Rosji z ich systemem już nie Gułagów ale kolonii karnych

Literatura obozowa, po prostu. Bardzo dobra książka. Wiele razy się wypowiadałem na ten temat.

Polecam każdemu, kogo interesuje tematyka życia w łagrach. Chociaż zdecydowanie bardziej monumentalnym i szczegółowym dziełem jest genialny "Archipelag gułag" ta książka również zasługuje na przeczytanie. Idealny język i sarkazmy, które podkreślają niedorzeczność tamtych czasów.

Zanim sięgnęłam po tę cieniutką książeczkę, przeczytałam cały “Archipelag Gułag”. I łatwiej przebrnęłam przez to monumentalne , opasłe dzieło niż przez tę bardzo skromną objętościowo broszurę.

Autor opisał tu typowy dzień z życia zeka czyli więźnia gułagu. Jednak ta powieść była tak monotonna, szara i siermiężna jak ówczesny Związek Radziecki. Typowy schemat dnia to: zbiórka brygad z przeliczaniem więźniów, praca, posiłki i codzienna, mozolna walka o przetrwanie w nieludzkich warunkach przy siarczystym mrozie.

Otrzymaliśmy tu wersję mocno złagodzoną w stosunku do tego, czego więźniowie codziennie doświadczali w obozach, bo bez scen przemocy. W oczy rzucało się zezwierzęcenie ludzi przebywających w łagrach: zarówno samych więźniów (czemu trudno się dziwić) jak i pracującego tam personelu. Najistotniejszą kwestią dla zeków było to jak zdobyć pożywienie, jakich sposobów się chwycić aby ulżyć sobie w jakiś sposób w tej codziennej udręce.

Książka nie jest podzielona na żadne rozdziały, całość napisana “ciurkiem”, co jeszcze dodatkowo pogłębiało jakąś depresyjność wywołaną czytaniem tej lektury. Dla mnie bardzo ciężka w odbiorze i ledwo dobrnęłam do końca. Cóż, Sołżenicyn ma taki właśnie styl pisania a i sam temat do lekkich nie należy, co sprawiło, że po przeczytaniu tej lektury czułam się jak ten zek po dniu pracy spędzonej przy wyrębie drewna w syberyjskim lesie.

więcej Pokaż mimo to

Świat GUŁagu w jednej kropli. Iwan Denisowicz Szuchow przeżywa i opisuje nam jeden z dni swego jak dotąd ośmioletniego uwięzienia w sowieckim łagrze; opisuje nam - co warto dodać - bardzo dobry dzień: karceru uniknął, ukradł dwie dodatkowe miski obiadu i zyskał podwójną kolację, a jeszcze uczciwie pracował i znalazł kawałek metalowej sztabki, z której wytoczy może nóż. Zasługiwał się u bogatych więźniów i pokazał z dobrej strony brygadziście...
Z licznych sygnalizowanych tu może tylko wątków dowiadujemy się wiele o systemie łagrowym sowieckiego imperium. Wąchamy wszystkiego tego, czego w pełni zasmakujemy w "Archipelagu GUŁag". O ile więc tam mamy systematyczny i metodyczny opis nieludzkiego systemu i jeszcze w ujęciu historycznym, a jeszcze i popartym wieloma przykładami konkretnych ludzi, o tyle tu mamy puszczenie w ruch tam naszkicowanej machiny i przyjrzenie się, jak też zadziała w praktyce?
Co do naszego bohatera, to trzeba przyznać, że ośmioletnia sowiecka "resocjalizacja" jeszcze nie zabiła w nim człowieka, jeszcze go nie upodliła. Stworzyła zeń jedynie "człowieka łagrowego", umiejącego przeżyć w zwyrodniałym świecie.
Co zaś do mnie, to dopiero wyzwanie lipcowe LC skłoniło mnie do przeczytania tej miniatury Sołżenicyna, gdy już dawno rozprawiłem się z wszystkimi dostępnymi na polskim rynku "tomidłami"!

więcej Pokaż mimo to

Emocje jak na rybach. Na szczęście to tylko 110 stron.

Emocje jak na rybach. Na szczęście to tylko 110 stron.

Najbardziej urzeka genialny, naturalistyczny styl, który pokazuje życie w lagrze ze wszystkimi jego barwami i czyni przeciętną fabułę czymś wielkim.

Jeszcze jedna historia więzienna. Tym razem przenosimy się do połowy XX wieku do łagru, w którym dziesięcioletni (powiedzmy) wyrok odbywa Iwan Denisowicz zwany Szuchowem. Powieść opisuje tytułowy dzień z jego życia. Terror, głodowe porcje, katorżnicza praca, znęcanie się nad więźniami, ciągłe liczenie, kontrole, zesłania do karceru. Jednym słowem więzień miał przesrane. A jeszcze powód zesłania do łagru często był po prostu wyssany z palca, postawić komuś zarzut o szpiegostwo było jak splunąć. A jednak Szuchow po ośmiu latach jakoś sobie radził, on i inni starali się cieszyć każdym przeżytym dniem, każdą dodatkową porcją kaszy czy chleba, doceniać małe rzeczy. Ta powieść była krótka, ale treściwa i warto ją przeczytać. Jak ktoś ma charakter narzekacza i robi z siebie cierpiętnika, to niech sobie porówna swój żywot do tej rzeczywistości z łagru, może spojrzy nieco przychylniej na swoją egzystencję.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać