Wszystko płynie

Bce meчem…
2024-03-20
1984-01-01
Wiera Bieńkowska

Kup Wszystko płynie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystko płynie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko płynie

7.5!

7.5!

Wydarzenia z życia bohatera stają się w istocie punktem wyjścia do pogłębionych rozważań autora. Książka nie należy do łatwych – porusza kwestie polityczne, opisuje przemiany zachodzące w społeczeństwie nieustannie poddawanym terrorowi oraz ukazuje krzywdę, jaką komunizm wyrządził całemu narodowi. Przede wszystkim jednak opowiada o ogromnym cierpieniu i głębokim poczuciu żalu, których doświadczyli ludzie.

Ciężko mi się ją czytało. Duży chaos i część scen dla mnie bez sensu.

Ciężko mi się ją czytało. Duży chaos i część scen dla mnie bez sensu.

1621 użytkowników ma tytuł Wszystko płynie na półkach głównych
265 użytkowników ma tytuł Wszystko płynie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszystko płynie

Okładka książki Czarna księga Ilja Erenburg, Wasilij Grossman
Czarna księga Ilja Erenburg, Wasilij Grossman
Okładka książki Antologia wolnej literatury rosyjskiej Nikołaj Arżak, Aleksander Bek, Josif Brodski, Włodzimierz Bukowski, Lidia Czukowska, Jurij Dombrowski, Siergiej Dowłatow, Aleksandr Galicz, Eugenia Ginzburg, Fryderyk Gorensztejn, Wasilij Grossman, Fazil Iskander, Wieniedikt Jerofiejew, Władimir Maksimow, Nadieżda Mandelsztam, Borys Pasternak, Eugeniusz Popow, Irina Ratuszyńska, Borys Słucki, Aleksandr Sołżenicyn, Warłam Szałamow, Gieorgij Władimow, Włodzimierz Wojnowicz, Włodzimierz Wysocki, Aleksander Zinowiew
Okładka książki Spotkanie na szlaku. Opowiadania 1966-1967 Wiktor Astafjew, Wasilij Biełow, Leonid Borisow, Ałła Drabkina, Michał Glinka, Daniił Granin, Wasilij Grossman, Siemion Kuriłow, Eugeniusz Kutuzow, Wil Lipatow, Hrant Matewosjan, Borys Miegriełow, Żan Mindubajew, Aleksander Mitrofanow, Bułat Okudżawa, Eugeniusz Piermiak, Leonid Pierwomajski, Wadim Safonow, Witalij Siomin, Eugeniusz Sniegiriew, Jurij Sokołow, Wałerij Szewczuk, Wasilij Szukszyn, Hryhir Tiutiunnyk, Jurij Trifonow
Okładka książki Słoneczna dolina Bella Achmadulina, Juozas Bałtuszis, Wiera Czubakowa, Rid Graczew, Wasilij Grossman, Fazil Iskander, Matylda Jufit, Dawid Konstantinowski, Włodzimierz Lalenkow, Wadim Łukaszewicz, Władimir Sołouchin, Aleksandr Sołżenicyn, Gieorgij Władimow, Włodzimierz Wojnowicz, Siergiej Woronin
Wasilij Grossman
Wasilij Grossman
Wasilij Siemionowicz Grossman, (właśc. Josif Solomonowicz Grossman) – jeden z czołowych sowieckich pisarzy i dziennikarzy. "Życie i los", podobnie jak jego ostatnia książka o głodzie na Ukrainie "Wszystko płynie", były uważane za zagrożenie dla reżimu totalitarnego. Grossman zmarł na raka żołądka w roku 1964, nie wiedząc, czy jego książki trafią kiedykolwiek do rąk czytelników.

Cytaty z książki Wszystko płynie