Sous Chef 24 Hours on the Line
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- Sous Chef 24 Hours on the Line
- Wydawnictwo:
- Random House Publishing Group
- Data wydania:
- 2014-03-25
- Data 1. wydania:
- 2014-03-25
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 0804177899
- Tagi:
- gotowanie restauracje szef kuchni
The back must slave to feed the belly. . . . In this urgent and unique book, chef Michael Gibney uses twenty-four hours to animate the intricate camaraderie and culinary choreography in an upscale New York restaurant kitchen. Here readers will find all the details, in rapid-fire succession, of what it takes to deliver an exceptional plate of food—the journey to excellence by way of exhaustion.
Told in second-person narrative, Sous Chef is an immersive, adrenaline-fueled run that offers a fly-on-the-wall perspective on the food service industry, allowing readers to briefly inhabit the hidden world behind the kitchen doors, in real time. This exhilarating account provides regular diners and food enthusiasts alike a detailed insider’s perspective, while offering fledgling professional cooks an honest picture of what the future holds, ultimately giving voice to the hard work and dedication around which chefs have built their careers.
In a kitchen where the highest standards are upheld and one misstep can result in disaster, Sous Chef conjures a greater appreciation for the thought, care, and focus that go into creating memorable and delicious fare. With grit, wit, and remarkable prose, Michael Gibney renders a beautiful and raw account of this demanding and sometimes overlooked profession, offering a nuanced perspective on the craft and art of food and service.
Praise for Sous Chef
“This is excellent writing—excellent!—and it is thrilling to see a debut author who has language and story and craft so well in hand. Though I would never ask my staff to read my own book, I would happily require them to read Michael Gibney’s.”—Gabrielle Hamilton
“[Michael] Gibney has the soul of a poet and the stamina of a stevedore. . . . Tender and profane, his book will leave you with a permanent appreciation for all those people who ‘desire to feed, to nourish, to dish out the tasty bits of life.’”—The New York Times Book Review
“A terrific nuts-and-bolts account of the real business of cooking as told from the trenches. No nonsense. This is what it takes.”—Anthony Bourdain
“A wild ride, not unlike a roller coaster, and the reader experiences all the drama, tension, exhilaration, exhaustion and relief that accompany cooking in an upscale Manhattan restaurant.”—USA Today
“Vibrantly written.”—Entertainment Weekly
“Sizzling . . . Such culinary experience paired with linguistic panache is a rarity.”—The Daily Beast
“Reveals the high-adrenaline dance behind your dinner.”—NPR
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Petarda! Lektura zaskoczyła mnie, jak letnia burza w Karpatach (miałem taką przygodę na szlaku). Nie o przepisach, tylko o pracy w restauracyjnej kuchni.
Zacząć trzeba od pewnych fantazji. Moich. Zastanawiałem się nad tym, co by było gdyby… wybrał w młodości inną drogę rozwoju i kariery. Zostałbym kucharzem, zgodnie z konfucjonizmem: „Wybierz pracę, którą kochasz, i nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu.” I szczęśliwy, przerzucając steki, golonki, dorsze i inne leguminy, czarował zachwycające wszystkich potrawy.
Nic bardziej mylnego. Właśnie Sous Chef zweryfikował moje fantazje i wprowadził uziemienie, że „dobrze tam, gdzie nas nie ma”. Książka, napisana przez kucharza o jednym dniu pracy w restauracyjnej kuchni, w miarę dobrej ale nie z tych 3-gwiazdkowych Michelinów, czyli takiej normalnej. No i wsiadło. Po tej książce zrozumiałem skąd krzyk szefów na kucharzy w programach kulinarnych. Wydaj na przestrzeni kilku godzin kilkaset talerzy, utrzymujących pożądany standard i sprawiających radość klientom. I nie ważne, czy jesteś zdrowy czy chory, czy jesteś w euforii bądź w depresji, zdrowie dopisuje czy zmagasz się z bólem. Gotujesz, gotujesz, gotujesz… Od samego rana do ostatniego klienta. Po co? By kolejnego dnia, od rana, zacząć to samo. Weekend jest dla klientów, dla kucharza to szczyt tygodnia pracy.
Autor bardzo precyzyjnie pokazał trybiki każdego stanowiska w kuchni. Pokazał także sposób, w jaki te trybiki łączą się w spójny system. Gibney pozwolił czytelnikowi zerknąć chociażby jednym okiem ze sceny, pełnej lśniącej zastawy i błyszczących sztućców, za kulisy, gdzie skwierczy, pryska, szumi, krzyczy.
Petarda! Lektura zaskoczyła mnie, jak letnia burza w Karpatach (miałem taką przygodę na szlaku). Nie o przepisach, tylko o pracy w restauracyjnej kuchni.
więcej Pokaż mimo toZacząć trzeba od pewnych fantazji. Moich. Zastanawiałem się nad tym, co by było gdyby… wybrał w młodości inną drogę rozwoju i kariery. Zostałbym kucharzem, zgodnie z konfucjonizmem: „Wybierz pracę, którą kochasz, i nie...