Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat

Wyróżniona opinia i

Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat

Oceny książki Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat

Prawdziwy dreszczowiec. Sięgam po książki o tematyce wysokogórskiej bo jest to dla mnie niezwykle fascynujące, próbuję zrozumieć motywację "zdobywców" ośmiotysięczników do podejmowania tego ogromnego ryzyka. Książka E. Revol spełniła moje oczekiwania, jest realistyczna, przemyślana, dobrze oddaje dramat zejścia z Nangi. Niezwykłe, ile tak drobna i niepozorna kobieta znalazła w sobie siły, aby pomóc swojemu przyjacielowi i sobie. Na takich wysokościach i w tak ekstremalnych warunkach trudno było o rozwiązanie, które by zadowoliło wszystkich.

Z każda kolejna strona płakałam coraz bardziej.
„Moja tragedia na Nanga Parbat” - prywatna tragedia autorki, ból przelany na papier, wszystkie emocje które odczuwała… Zamknięcie rozdziału, rozliczenie się z przeszłością.

Z każda kolejna strona płakałam coraz bardziej.

Kiedy przeczytałam te słowa…

„Na zboczach u stóp piramidy szczytowej oświetlam Tomka moją czołówką. Ma zupełnie biały, pokryty szronem nos. Z ust cieknie mu krew. Ta krew mnie przeraża. W oczach wyczerpanie, cierpienie, strach.”

Musiałam zamknąć książkę, przestać na chwilę czytać. Mimo że ja wiem, jak się skończy ta historia, to nadal ciężko jest mi to czytać. Wracają do mnie te emocje z 2018 roku. Chciałabym zmienić bieg tych wydarzeń.

Historia Tomka i Eli znana jest całemu światu, jednak w tej książce została ukazana oczami tej, która przeżyła tę tragedię. I sam ten opis mocno rozciągnięty można zmieścić dosłownie w kilkunastu zdaniach. Czytając tę książkę, można wczuć się w ten mroźny klimat, można poczuć, co autorka czuła.

Cała recenzja tutaj: https://milionyliter.blogspot.com/2025/10/elisabeth-revol-przezyc.html

Kiedy przeczytałam te słowa…

2505 użytkowników ma tytuł Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat na półkach głównych
549 użytkowników ma tytuł Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat