Żołnierz Legii Cudzoziemskiej
- 2006-01-01
- 8373198539
- Arkadiusz Czerwiński
- Legia Cudzoziemska Sloane
Tony Sloane trafił do Legii Cudzoziemskiej szukając przygód oraz powodowany chęcią ucieczki od domowych problemów po rozwodzie rodziców. W wieku 18 lat zgłosił się i został przyjęty w szeregi Legii. Spędził w najbardziej tajemniczej armii świata pięć lat i jako jeden z niewielu cudzoziemców awansował do stopnia kaprala oraz został instruktorem.
Niezwykle szczera opowieść autora przestawia brutalny rygor panujący w Legii. W takich warunkach rodzą się najtrwalsze przyjaźnie, ale również najbardziej zagorzałe nienawiści. Sloane opisuje codzienność żołnierskiego życia, od podstawowego szkolenia, które przeszedł na południu Francji i Korsyce po wojskowe operacje w Afryce, także nudę i podsycane alkoholem spory, czas spędzony w żołnierskim areszcie, a także osadzenie w izolatce i adrenalinę obecną podczas walki.
Sloane wyjawia powody, którymi kierują się mężczyźni wstępujący do Legii oraz czynniki, które sprawiają, że niedoświadczeni żołnierze zamieniają się w morderców zabijających z zimną krwią. Legioniści często nie wiedzą, gdzie zostaną wysłani do walki, ani z jakiego powodu. Liczy się tylko prestiż w armii i w swoim oddziale oraz potrzeba przetrwania. To prawdziwa historia opisująca rzeczywiste wydarzenia - czasem chlubne, czasem przerażające. Mamy niepowtarzalną okazję przekonać się jak to jest być jednym z żołnierzy Legii Cudzoziemskiej.
Życia trzeba doświadczyć w pełni, a świat stoi przede mną otworem.
Książka pisana jest jednym ciągiem, bez skoków napięcia, ale czyta się ją ciekawie. Tony Sloane opowiada o tym jak pod wpływem trudnego dzieciństwa postanowił wstąpić do Legii Cudzoziemskiej. Opisuje swoją codzienność w tej jednostce wojskowej, a także przedstawia interesujące spostrzeżenia. Tłumaczy w jaki sposób Legia zmieniła jego podejście do życia oraz jak zmieniała ludzi z ich poglądami, w żołnierzy żyjących z dnia na dzień i tylko w jednym celu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt, taka historia prostego chłopaka z ulicy. Nie do końca przekonuje mnie entuzjazm ale niemniej jest to relacja z pierwszej ręki.