Zastrzelić, zadźgać i otruć czyli historia morderstwa

- Shot, Stabbed & Poisoned
- Znak Horyzont
- Shot, Stabbed & Poisoned
- literatura faktu
- 2019-03-11
Co łączy Juliusza Cezara, Reinharda Heydricha, Johna F. Kennedy’ego, Johna Lennona i Jana Pawła II? Wszyscy stali się ofiarami zamachowców!
W historii doszło do tysięcy ataków skrytobójczych, w tej książce opiszemy jednak wyłącznie te najciekawsze, najbardziej przerażające i mające największy wpływ na losy świata. Opowieści o najbardziej szokujących zabójstwach oraz ich sprawcach przyprawią Cię o dreszcz. Odkryjesz historie śmiałych i zdeterminowanych zamachowców, nie zawsze skutecznych, ale niesamowicie pomysłowych. Poznasz ich sławne ofiary – królów i ich rodziny, przywódców państw, celebrytów – oraz narzędzia zbrodni, którymi się posłużyli.
Jak wyglądałby obecnie świat, gdyby Adolf Hitler zginął w 1933 roku? Czy w Polsce nadal trwałby komunizm, gdyby Jana Pawła II zamordowano w 1981 roku?
Na te pytania nigdy nie poznamy odpowiedzi, ale jedno jest absolutnie pewne – mordercze plany garstki ludzi mogą zmienić życie milionów. A nawet przysłużyć się ludzkości.
Poznaj wspaniale zilustrowane i doprawdy fascynujące dzieje morderstwa, od czasów antycznych aż po współczesność.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Zastrzelić, zadźgać i otruć czyli historia morderstwa
Dodaj cytat
Opinie [25]
Szczerze książka bardzo rozluźniająca i przyjemna, warta zapłacenia tych 30 złotych czy iluś tam, miłe ciekawostki i po prostu jest dobrym wypełniaczem czasu gdy nasz mózg nie jest na najwyższych obrotach. Podobna do poprzednika albo następcy (nie pamiętam, który był który) powiesić, wybebeszyć i poćwiartować
Pokaż mimo toNie wiadomo dla kogo ta książka :D Zbiór ciekawostek. Nie warta swojej ceny.
Pokaż mimo toZastrzelić, zadźgać i otruć zawiera opisy kilkudziesięciu zamachów na ważne osobistości, jak królowie, prezydenci, przywódcy wojskowi, szefowie mafii, polityczni liderzy, piosenkarze, czy rewolucjoniści. Opisano zamachy m.in na Lenina, Juliusza Cezara, Johna Kennedy'ego, Jana Pawła II, Archimedesa i wielu innych. Przy każdej osobie mamy informację kim dokładnie była,...
więcejZastrzelić, zadźgać i otruć - czyli po prostu historia morderstwa w pigułce. Jak oceniam tę książkę? Zacznę od formy wydania. Miękka okładka, dobry jakościowo śliski papier i bardzo dużo przeróżnych grafik - od rycin, poprzez rysunki, ilustracje i fotografie. Układem publikacja ta przypomina szkolny podręcznik - prócz tekstu głównego praktycznie na każdej stronie wydawcy...
więcejBardzo dziwna książka, i właściwie nie wiadomo dla kogo przeznaczona. Gdyby nie tematyka, szata graficzna sugerowałaby jakąś popularnonaukową książkę dla starszych dzieci i młodzieży. Nie mam pojęcia, jaki był klucz doboru zamachów. Słowo "skrytobójstwo" użyte tyle razy, że miałam ochotę wydrapać je żyletką przy każdym nowym użyciu.
Pokaż mimo toKsiążka może stanowić punkt wyjścia do dalszej zapoznawania się z wydarzeniami, czy życiorysami osób w niej przestawionych. Typowe dzieło nastawione na masowe i "popularnonaukowe" przedstawienie historii.
Pokaż mimo toKsiążka zasłużyłaby zapewne na lepszą ocenę, ale niestety jest kiepsko zredagowana i przetłumaczona. Na przykład pistolet maszynowy Sten jest konsekwentnie nazywany „karabinem maszynowym”. Trudno sobie wyobrazić skrytobójcę, który ukrywa wielki kaem pod płaszczem i idzie „na robotę”… Ponadto w tekście jest sporo powtórzeń, niekonsekwencji i chaosu, przez co książka dużo...
więcejMonografia poświęcona akcjom skrytobójczym, atakom na znane osoby, mordercom "politycznym". Po podtytule - historia morderstwa - spodziewałam się czegoś innego. Warto przeczytać, jeśli ktoś interesuje się historią.
Pokaż mimo toPrawdę mówiąc, trochę się zawiodłam. O ile historia egzekucji tego samego autora bardzo przypadła mi do gustu, o tyle historia morderstwa już mniej. Niestety odczuwam niedosyt podczas czytania niektórych historii, jednocześnie mam wrażenie, że pojawia się zbyt wiele zbędnych informacji, a za mało ciekawostek Jeśli interesuje kogoś historia sama w sobie, to można przeczytać.
Pokaż mimo toGarść ciekawostek na temat zabójstw i skrytobójstw, a także nieudanych zamachów na mniej i bardziej znane osoby, które odegrały ważne role w historii ludzkości. Od Cezara i Arystotelesa, przez różnorakich królów, aż po Franciszka Ferdynanda, Adolfa Hitlera i Fidela Castro.
więcejNiektóre części książki wydały mi się interesujące, inne mniej (najnudniejsze były dla mnie...