Tajemnice Korei Północnej

- reportaż
- North Korea Confidential: Private Markets, Fashion Trends, Prison Camps, Dissenters and Defectors
- 2019-03-13
- 2019-03-13
- Agnieszka Sobolewska
Większości ludzi Korea Północna kojarzy się z reżimem politycznym, prześladowaniami i kultem przywódcy kraju, Kim Dzong Una. Książka ta to kopalnia ciekawych informacji na temat współczesnego życia w tym kraju. Można się z niej dowiedzieć między innymi, że Korea Kimów produkuje własne tablety, marki Samijon, ale nie mają one funkcji Wi-Fi. Około 70–80 proc. mężczyzn codziennie pije alkohol. Studenci uniwersytetu w Pjongjangu mieszkają z rodzicami, więc chętnie wyjeżdżają na czyn społeczny na wieś – mogą spotkać się z rówieśnikami i trochę poimprezować. Najpopularniejszym narkotykiem w Korei Północnej jest metaamfetamina – pamiątka z czasów, kiedy reżim zapełniał swój skarbiec, wytwarzając ten narkotyk i handlując nim. Przyrodni brat Kim Dzong Ila był ambasadorem w Polsce. I tak dalej – ciekawostka za ciekawostką.
Kup Tajemnice Korei Północnej w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnice Korei Północnej
2234 użytkowników ma tytuł Tajemnice Korei Północnej na półkach głównych- Przeczytane 1 481
- 2019 65
- 2020 65
- 2020 42
- Audiobooki 41
- 2021 32

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice Korei Północnej
Czy autorowi sam Kim Dzong Un podyktował co ma napisać?! Korea Pn jest przedstawiona niemal jako kapitalistyczny opływający w luksusy kraj. Autor bagatelizuje realne problemy i jednocześnie koloryzuje szarą i smutną rzeczywistość Koreańczyków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa
Ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo zrobić, zawiodłam się. Wielkie tajemnice, wielkie obietnice, a w środku powielane po 10 razy te same informacje. Ok, oczywiście, znajdziemy tu ciekawostki, informacje o tym, jak faktycznie radzą sobie zwykli ludzie w Korei Północnej, ale mam niedosyt. Chciałabym faktycznych rozmów z uciekinierami, jakichś opowieści, a nie wplecionych pojedynczych zdań.
Niemniej, od napisania tej książki minęło 10 lat, Korea Północna jest w trochę innym miejscu, a ja jestem ciekawa, w jakim i jak wpłynęło na nią zamknięcie granic
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej, od...
Wszędzie opowiada się o złu reżimu Kimów, lecz tematu się nie rozwija zapominając o ludziach zamieszkujący ten kraj - także w jaki sposób radzą sobie z problemami, którymi są obarczeni ze względu na restrykcyjną i izolacjonistyczną politykę KRLD.
W tej książce dowiadujemy się między innymi, że system da się tam omijać i jest on szeroko łamany przez zwykłych obywateli. Nie chcę zbyt dużo zdradzać, niemniej polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce dowiadujemy się między innymi, że system da się tam omijać i jest on szeroko łamany przez zwykłych obywateli. Nie...
Ta książka zaskoczyła mnie od samego początku. Nie było standardowych banałów o reżimie Kimów, aparacie opresji, propagandzie, organizacji państwa (ok, jeden rozdział) i partii oraz zasadach ich funkcjonowania.
W zamian mamy dużo informacji o zwykłych ludziach i ich życiu codziennym, jak sobie radzą w tym systemie, jak próbują go omijać, dlaczego się nie buntują, jak się bawią, co jedzą, co czytają itp.. Autorzy pokazują przenikanie i wpływy sąsiednich kultur, publiczno-prywatny system, miks podstawowego kapitalizmu i gospodarki komunistycznej jaki się tam tworzy mn. dzięki sąsiednim Chinom i Korei Południowej.
Książka podważa stereotypy myślowe i kalki propagandowe nt. KRLD i jej mieszkańców funkcjonujące na Zachodzie.
Bardzo dobra pozycja mimo, że to tylko liźnięcie tematu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zamian mamy dużo informacji o zwykłych ludziach i ich życiu codziennym, jak sobie radzą w tym systemie, jak próbują go omijać, dlaczego się nie buntują, jak się...
Krótka, ale treściwa książka. Autorzy poruszają wiele codziennych tematów ukazując kontrast między Koreą Północną a Południową, jak i resztą świata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tajemnice Korei Północnej" przesłuchałam w formie audiobooka czytanego przez Leszka Filipowicza - bardzo przyjemnie się słuchało, serdecznie polecam tę formę.
Syn ostatnio zaskoczył mnie informacją, iż marzy mu się wycieczka do Korei Północnej, a to dlatego, że w stolicy tego kraju znajduje się najgłębszy system metra na świecie (stacje położone są na głębokości 110 metrów).
Wycieczki do Pjongczangu na razie nie planuję ale za to z chęcią sięgnęłam po książkę "Tajemnice Korei Północnej", która w sposób zwięzły (żeby nie powiedzieć bardzo ogólny) opowiada o tym kraju, kojarzącym się z bronią jądrową, dyktaturą Kim Dzong Una, i obrazami propagandy, mocno odbiegającymi od rzeczywistości.
Reportaż Daniela Tudora i James Pearsona to zbiór ciekawostek, które pozwolą czytelnikowi spojrzeć na KRLD inaczej. Autorzy, którzy poświęcili ogrom czasu na zebranie informacji do tej publikacji ukazują Koreę Północną jako kraj pełen kontrastów, gdzie skrajna bieda szarych obywateli istnieje tuż obok milionowych fortun, tych, którzy potrafią wykorzystać swoją pozycję i dobre układy z władzą.
Słowo, które w tej książce odmieniane jest przez wszystkie przypadki to korupcja. Za pieniądze i przysługi można kupić wszystko: lepszą pozycję społeczną, komfort życia, przywileje i święty spokój. Łapówki są przepustką, która pozwalają uniknąć kary za oglądanie zachodnich filmów, niewłaściwy ubiór czy kontakty z sąsiadami z północy.
Poszczególne rozdziały to opowiadają zarówno o życiu codziennym w KRLD jak i systemie władzy, który przybliża opowieść o Kim Ir Senie i jego następcach. To historia pełna intryg, zawiści i podstępnej gry, która pozwoliła do dziś utrzymać władzę w rodzinie Kimów.
Rozdział po rozdziale otrzymujemy informacje o tym jaka jest wartość pieniądza w Korei Północnej, jak wygląda kwestia komunikacji, ubioru, czytelnictwa czy dostępu do nowoczesnych technologii. Dzięki relacjom uciekinierów i tych mieszkańców, którzy odważyli opowiedzieć o życiu w KRLD mamy okazje spojrzeć na ten kraj inaczej, pozostawiając z boku stereotypy, którymi żyjemy na co dzień.
To na pewno ciekawa lektura ale bardzo zdawkowa, dotykająca jedynie tematu, która pozostawia po sobie niedosyt. Rozumiem jednak, iż dotarcie do rozmówców i źródeł to gigantyczna praca i należy docenić to, co udało się autorom zrobić. Warto sięgnąć po tę pozycję.
Audiobook (czytał Leszek Filipowicz)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja latorośl jest miłośnikiem komunikacji miejskiej na całym świecie, a kolej podziemną darzy szczególną atencją.
Wycieczki do Pjongczangu na razie nie...
Ciekawy reportaż. To moja pierwsza książka o tym kraju. Do tej pory oglądałam Koreę w dokumentach telewizyjnych, ale ta książka doskonale uzupełnia tą wiedzę. Smutna jest dla mnie ta książka, ale jest tu duża dawka informacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdświeżająca perspektywa na tajemniczy kraj. Sięgając po tę książkę, obawiałem się przedrukowania wszystkim znanych absurdów dotyczących mitów budowanych wokół rodziny przywódców Korei Północnej, czy opowieści o dzieciach deklamujących poezję na ich cześć. Całe szczęście otrzymałem wartościową dawkę informacji o tym jak wyglądają oddolne przejawy kapitalizmu w społecznościach lokalnych Koreańczyków z Północy, o tym jak objawia się i z czego wynika przedefiniowanie ich modelu ogniska domowego oraz jak przebiega i jakie konsekwencje niesie ich ekspozycja na zagraniczną popkulturę. I wiele, wiele więcej. Rewelacja!
Odświeżająca perspektywa na tajemniczy kraj. Sięgając po tę książkę, obawiałem się przedrukowania wszystkim znanych absurdów dotyczących mitów budowanych wokół rodziny przywódców Korei Północnej, czy opowieści o dzieciach deklamujących poezję na ich cześć. Całe szczęście otrzymałem wartościową dawkę informacji o tym jak wyglądają oddolne przejawy kapitalizmu w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsza książka poruszająca tematykę Korei Północnej, dlatego nie mam jej do czego porównać. Mam wrażenie, że jest dobra jako takie ogólne wprowadzenie, ale nie wyczerpuje tematu. Autorzy starali się opisywać to czego dowiedzieli się o tym kraju, bez emocji w jak najbardziej neutralny sposób. Dlatego trochę brakuje mi bezpośrednich wypowiedzi osób, które wcześniej tam mieszkały.
To moje pierwsza książka poruszająca tematykę Korei Północnej, dlatego nie mam jej do czego porównać. Mam wrażenie, że jest dobra jako takie ogólne wprowadzenie, ale nie wyczerpuje tematu. Autorzy starali się opisywać to czego dowiedzieli się o tym kraju, bez emocji w jak najbardziej neutralny sposób. Dlatego trochę brakuje mi bezpośrednich wypowiedzi osób, które wcześniej...