Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

- Data wydania:
- 2019-01-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-01-14
- Liczba stron:
- 352
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324055654
- Wydawnictwo:
- Znak
- Tagi:
- historia jedzenie gotowanie sztuka kulinarna antropologia nauka ciekawostki
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Data wydania:
- 2019-01-14
- Liczba stron:
- 352
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324055654
- Tagi:
- historia jedzenie gotowanie sztuka kulinarna antropologia nauka ciekawostki
Kuchnia dla głodnych wiedzy.
Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.
Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.
Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oceny
Dyskusje
Książka na półkach
- 220
- 101
- 43
- 12
- 6
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
Wypożycz z biblioteki
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej
Dodaj cytat
Opinie [20]
Bardzo ciekawa książka, dla osób, które lubią zagłębiać swoją wiedzę. Dużo ciekawostek na temat gotowania, żywności, jedzenia przez naszych przodków. Na pewno do niej wrócę.
Pokaż mimo toMiłe połączenie nauki i czegoś przyjemnego, czyli tego co jemy. Dobrze się stało, że nauka wchodzi do naszego życia nawet tam, gdzie kojarzymy dane miejsca jedynie z przyjemnością.
więcejNa połączeniu nauki z przyjemnością jedzenia możemy tylko skorzystać intelektualnie.
Czyta się bardzo przyjemnie, szybko, równocześnie nie tracąc nic z wątku.
Mamy wszystkie najciekawsze...
Rewelacyjna książka. Morze nowych informacji i ciekawostek. I do tego parę ciekawych przepisów. Mnie się bardzo podobała i najchętniej pożyczyłabym ją połowie znajomych :)
Pokaż mimo toMoże na początek, czym książka "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej" nie jest. Otóż nie jest tekstem spójnym i wyczerpującym temat. Momentami nie jest nawet na temat. Jej autor, Michał Kuźmiński, to redaktor Tygodnika Powszechnego, a zebrane teksty są przejrzanymi wersjami jego publikacji, które ukazały się w tygodniku w latach 2015-2018. Dla mnie brak tej...
więcejhttps://lubietoczytam.blogspot.com/2019/12/nauka-kuchni.html
Pokaż mimo tobardzo fajna kompozycja zarówno graficzna, jak i wnętrza. Przystępny język naukowy, nagle trudne pojęcia, procesy chemiczne stają dla nas otworem. Bardzo fajny, lekki styl pisania. Podoba mi się odnoszenie się przez autora do własnych doświadczeń kulinarnych, podróży.
Książka bardzo fajna, z zaznaczeniem, że dany temat musi czytelnika interesować. Rozdziały o winie i lotach w kosmos przeczytałam po łebkach, ale inne fragmenty były super. W zasadzie, każdy rozdział można czytać niezależnie od innych.
Pokaż mimo toIdę do kuchni, otwieram słoik z dżemem opisany jako "wiśnie 2017", wygląda dziwnie...
więcej"Nauka w kuchni" Michała Kuzmińskiego trafiła do mnie dość przypadkowo, a to za sprawą booktouru zorganizowanego przez @noodla_books Od razu powiem, że nie była to łatwa lektura dla mnie. Sporo tu słownictwa, które dwa razy czytałem czy nie przekręcam i dość "podręcznikowo" całość...
zbiór mało powiązanych ze sobą feleitonów z gazety, bardziej anegdotyczne niż naukowe, dla kompletnych laików
Pokaż mimo toŚwietna podróż przez historię gotowania i przyglądanie się kuchni od różnych stron - chemicznej, fizycznej czy... materiałoznawczej. Autor, który sam jest pasjonatem kuchni (co oczywiście da się wyczuć), sprawnie prowadzi czytelnika przez wiele ciekawych i do tej pory niezrozumiałych aspektów kulinariów. Jedyne co mi nie zagrało to fakt, iż w zasadzie książka składa się z...
więcejWiecie co? To książka, która bardzo mnie ciekawiła. I fakt, jest w niej dużo ciekawostek i rzeczy, które mega rozjaśniają w głowie sprawy i kulinarne, ale również odżywianie człowieka od zarania dziejów. Dużo dowiedziałam się m.in. O bankach nasion, demonizowanym glutenie czy o mikrofalówkach. Książka typowo naukowa i ja musiałam się skupić, aby sens i jej przekaz naprawdę...
więcej