Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii

- popularnonaukowa
- Poza seriami (Poznańskie)
- Malady of the Mind
- 2024-06-05
- 2024-06-05
- Jan Dzierzgowski
Schizofrenia. Przez wielu uważana za najbardziej tajemniczą chorobę psychiczną. Dawniej nie znano jej przyczyn, więc chorych uznawano za opętanych przez diabelskie siły. Nie dawało się jej leczyć, więc pacjentów i pacjentki trzymano w zamkniętych ośrodkach i poddawano okrutnym zabiegom. Jednak dzięki dziesiątkom badań, setkom eksperymentów, tysiącom prób i błędów dziś o schizofrenii wiemy już bardzo dużo i wkrótce być może uda się jej zapobiegać.
Jeffrey A. Lieberman w przystępny sposób dzieli się swoją bogatą wiedzą psychiatryczną. Wciągające opisy badań naukowców i przypadków klinicznych przeplata z dramatycznymi przeżyciami pacjentów i swoimi doświadczeniami z praktyki medycznej. Jego książka to obowiązkowa, pełna empatii lektura dla zainteresowanych historią medycyny i psychiatrią oraz tych, których życie zostało naznaczone schizofrenią – dla bliskich i rodzin osób zmagających się z tym zaburzeniem.
Kup Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii w ulubionej księgarni
Oceny książki Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii
710 użytkowników ma tytuł Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii na półkach głównych- Chcę przeczytać 481
- 2025 19
- Psychologia 11
- 2024 10
- Popularnonaukowa 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozpad umysłu. Biografia schizofrenii
Początek tego tytułu jest poniekąd o mnie. Im dłużej słuchałam książki, tym bardziej rozpadała się moja ciekawość tematyką i dalszym słuchaniem. Ale pod koniec roku byłam dziwnie uparta i stwierdziłam, że na pewno ta książka mnie zaskoczy. Początek był ciekawy i podobał mi się styl omawianych obszarów, czy historii ludzi chorych. Lecz uważam tę książkę za bardzo przydługą, bo gubiłam się w rozmyślaniach i analizach, może dlatego że nie jestem specjalistką z dziedziny analizowania chorób psychicznych.
Sięgnęłam po nią, bo parę podobnych książek mam już na swoim koncie i to bardzo dobrych, co sprawiło, że bardzo lubię odkrywać psychiczne podłoża rozwoju chorób i zrozumieć jak były odkrywane, no i ciekawi mnie ludzki mózg. Więc siłą rzeczy ta książka była dla mnie z automatu na wygranej pozycji. Niestety ta szczegółowość i pewne rozciąganie historii momentami dawały efekt lania wody i powtarzania tematów, że odpływałam i nie mogłam złapać skupienia. Tego było dużo.
Chociaż warto zauważyć, że jeśli byłabym osobą, która pracuje z osobami chorującymi, albo planuje rozwijać się zawodowo w tym obszarze, albo zna kogoś kto jest chory lub potencjalnie może być chory (tak, ta choroba nie zawsze jest od razu widoczna),to uważam tę książkę za ważną i dobrą. Bo pokazuje skalę, historię jak kiedyś ją widziano albo nie widziano. Jest też o dużym smutku, samotności i walce z władzą, co jest według mnie bardzo ważną historią, którą trzeba pamiętać, gdyż czasem zdarza nam się wpadać w poczucie pewności wiedzy i myślenia, że dotarliśmy do miejsca, w którym nie trzeba wiedzieć więcej.
Ta książka jest bardzo wielowymiarowa, choć trzeba momentami zaciskać zęby, aby dotrzeć do końca rozdziału czy książki. Mimo to uważam, że dobrze że ją przeczytałam bez powodu innego niż ciekawość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze przedstawiony rys historyczny jeśli chodzi o percepcję zaburzeń psychicznych. To była dla mnie najciekawsza część książki. Pod koniec robi się już zbyt amerykańsko - tzn autor rozprawia jak wygląda prawo w kontekście leczenia itd w USA, na gruncie polskim może to wyglądać zupełnie inaczej, więc ja się jakoś szczególnie w to nie wczytywałam.
Polecam jednak wszystkim, którzy wypisują w necie, że ludzie mają pozostać chorzy i tak serio to nikt nic nie robi by leczyć takie osoby. Dzieje się bardzo dużo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam jednak...
Bardzo pomocna w oswojeniu sie z diagnoza bliskiego. Po ostatnich przezyciach zgadzam sie z autorem, iz w przypadku schizofrenii nie powino byc opcji odmowy leczenia, zaoszczedziloby to duzo cierpienia. Autor porusza tez temat edukacji spoleczenstwa na temat schizofrenii i jak wazne jest wczesne rozpoznanie. W Polsce niestety ta wiedza nadal nie jest powszechna....Ja nie wiedzialam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka ale nie dla laika.
Bardzo dobra książka ale nie dla laika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor przedstawił niezwykle skrupulatnie przyjmowany materiał źródłowy w przystępnej formie. Publikacja stanowi przekrój informacji o schizofrenii: od historii jej leczenia, przez studium przypadków, po rekomendowane zmiany w systemie opieki zdrowotnej. Momentami lektura się dłużyła i była napisana w mniej przystępnej formie - zwłaszcza w rozdziałach poświęconych lekom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam trochę na raty, bo trudna tematyka, ale niewątpliwie pozycja rzetelnie opisująca problem, polecam dla tych którzy chcieliby się dowiedzieć więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pozytywnie zaskoczona, ponieważ obawiałam się, że tak trudna tematyka, jaką jest schizofrenia może przytłoczyć, a ja nie dotrwam do końca. Książkę przesłuchałam na audiobooku. Choć jest obszerna i wiele w niej wątków dotyczących biologii umysłu, wyników badań oraz medycznego słownictwa, to ogólnie zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Jeżeli ktoś chce pogłębić swoją wiedzę dotyczącą tego schorzenia, serdecznie polecam.
Jestem pozytywnie zaskoczona, ponieważ obawiałam się, że tak trudna tematyka, jaką jest schizofrenia może przytłoczyć, a ja nie dotrwam do końca. Książkę przesłuchałam na audiobooku. Choć jest obszerna i wiele w niej wątków dotyczących biologii umysłu, wyników badań oraz medycznego słownictwa, to ogólnie zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Jeżeli ktoś chce pogłębić swoją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i wciągająca lektura. Autor wyczerpująco opisuje zarówno rys historyczny badań nad schizofrenią, jak I aktualne standardy leczenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca pozycja przybliżająca historię diagnostyki schizofrenii i ewolucję leczenia tej choroby. Autor kreśli holistyczny obraz problematyki osób chorujących. Dużo miejsca zostało poświęcone tematyce farmakologii zarówno badaniom klinicznym jak i wprowadzaniu nowych leków. Książkę wzbogacają różnorodne przypadki kliniczne pacjentów. Warto sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wyczerpujące studium schizofrenii, możliwości jej leczenia oraz rzetelnie pokazana historia podejścia do choroby.