- historia
- Instytut Pamięci Narodowej
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- Historia Polski Niepodległość Historia
Album „Zycie i śmierć dla Polski” to dzieje trwających kilka lat walk Uderzeniowych Batalionów Kadrowych, oddziałów partyzanckich sformowanych przez Konfederację Narodu, konspiracyjną organizację wywodzącą się z przedwojennego radykalnego ruchu narodowego, scaloną w 1943 r. Konfederacja Narodu, dostrzegając zagrożenie komunistyczne nadciągające ze wschodu, już w 1942 r postulowała uruchomienie partyzantki polskiej na Kresach Wschodnich w celu wypierania z nich wrogiej partyzantki sowieckiej. „Bronią zdobytą na Niemcach przepędzimy precz bolszewików” – głosiło jedno z haseł konfederackich. Antykomunistyczna partyzancka akcja UBK prowadzona była przy nieżyczliwej niekiedy postawie dowódczych gremiów AK, ulegających nierealnej iluzji co do możliwości porozumienia się ze Związkiem Sowieckim – „sojusznikiem naszych sojuszników”. Niezależnie od wszelkich trudności partyzanci spod znaku UBK walczyli z obydwoma wrogami wolności naszego kraju – Niemcami i Sowietami. Uderzeniowe Bataliony Kadrowe przeszły długi szlak bojowy – spod Warszawy, przez Podlasie, Białostocczyznę, Prusy Wschodnie, Litwę – na Nowogródczyznę i Wileńszczyznę. Konfederaci uczestniczyli w operacji „Ostra Brama”, walczyli też w szeregach 30 Poleskiej DP AK i Powstaniu Warszawskim. Na trasie działań oddziałów UBK pozostały setki partyzanckich mogił.
Do albumu dołączona jest płyta zawierająca piosenki i utwory poetyckie twórców z kręgu konspiracyjnego pisma „Sztuka i Naród” – w wykonaniu zespołu Contra Mundum.
Dodaj cytat z książki Życie i śmierć dla Polski. Partyzancka epopeja Uderzeniowych Batalionów Kadrowych
Dodaj cytat
Ludzie, postacie, osoby. Ci co próbowali odwrócić nieunikniony bieg historii. Straceńcy. Niesamowity album. Niesamowity dlatego, że dzięki zdjęciom (których wcześniej nigdzie nie spotkałem) mogłem spojrzeć w oczy tym którzy walczyli o Polskę. Wolną i niepodległą. Walczyli na dawnych Polskich Kresach. W sytuacji ze wszech miar beznadziejnej. Dotąd nie lubiłem albumów, ale inna książka autora pt. Na straconych posterunkach, spowodowała, że chciałem bliżej poznać tych którzy walczyli o Polskość. Nie wiem czy mieli świadomość przegranej sprawy, pewnie nie, wtedy nie byłoby tak silnej motywacji. Uwierzyli nadziei wbrew ludzkiej nadziei.
więcej Pokaż mimo to