Przemilczane. Seksualna praca przymusowa w czasie II wojny światowej

- historia
- Marginesy
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- literatura polska literatura faktu historia przemoc seksualna II wojna światowa gwałt naziści ofiary
Seksualność w trakcie zbrojnego konfliktu najczęściej sprowadza się do przemocy: masowych gwałtów, zniewolenia, naznaczania. Doświadczenie seksualnej pracy przymusowej w nazistowskim burdelu nadal pozostaje w sferze tabu. Przemilczany pozostaje sam fakt istnienia systemu kontrolowanego nierządu, przemilczane są jego ofiary. Przemilczany jest też okres powojenny – czas, w którym wojenny los kobiet równał się z grzechem kolaboracji, kobiet, którym publicznie golono głowy za intymne relacje z wrogiem.
Historia seksualnych pracownic przymusowych w okresie wojny nigdy nie będzie klasyczną narracją. Prawdopodobnie nigdy nie stanie się też częścią polskiej pamięci zbiorowej. Jest już za późno. Mikrobiografie bohaterek tej książki pozostaną niedokończone. Rzadko zdarza się, żeby któraś z ofiar pozostawiła świadectwo, nikt też nie zadbał o to, aby zaświadczyły o swojej przeszłości. Powojenne milczenie o ich cierpieniu było najprawdopodobniej najsurowszą karą. Ich cierpienie pozostało niewypowiedziane.
Dotychczas nie było „odpowiedniego” momentu. Nadal tak zwani więźniowie asocjalni, homoseksualiści, ofiary przemocy seksualnej to „nieistotne wyjątki”. Strach było o nich mówić. Nie mogliśmy albo nie chcieliśmy o nich usłyszeć. Joanna Ostrowska wypełnia tę lukę.
Oficjalne recenzje
Kiedy milczenie staje się receptą na niechcianą prawdę
Wojenne losy można rozpatrywać w kontekście relacji ofiara–tyran, ponieważ w takim czarno-białym postrzeganiu ludzkich zachowań łatwiej je oceniać. Proste jest osądzenie SS-mana, który wyrywał dzieci matkom i podrzucał je dla zabawy, podczas gdy jego kolega strzelał do nich jak do kaczek. To bez wątpienia musiał być zły człowiek. Za to matka, która się z nim szarpała, broniąc swego dziecka, i w efekcie poniosła śmierć, bez zastanowienia będzie oceniona jako osoba dobra. Takie zachowania nie wymagają dłuższej refleksji przy opiniowaniu, choć z psychologicznego punktu widzenia są niezwykle ciekawym obrazem człowieczeństwa. Co jednak z tymi, których wojenne wybory nie były tak jednoznaczne?
Joanna Ostrowska porusza temat prostytucji przymusowej w czasie drugiej wojny światowej. Słowo „przymusowa” jest tutaj kluczowe, bo choć przedmiotem transakcji stawało się ciało, zapłatą za nie było najczęściej jedzenie, a czy można mówić o wolnym wyborze wobec głodującej osoby, której oferuje się chleb za stosunek seksualny? Po ten chleb wyciągano ręce pozornie dobrowolnie, bo przecież można było go nie przyjmować. Ci, którzy te ręce wyciągnęli, zostali napiętnowani jako kolaboranci, jako nieetyczni i nielojalni wobec swoich rodaków i towarzyszy niedoli, z której wykupowali się, poświęcając własne ciało i godność.
Nie jest to literatura barwna ani tym bardziej sensacyjna. Jeśli ktoś poszukuje poruszających biografii więzionych w domach publicznych osób, opisów brutalności mężczyzn wobec kobiet, gwałtów czy zezwierzęcenia, nie znajdzie tego w tej książce. „Przemilczane. Seksualna praca przymusowa w okresie II wojny światowej” jest wynikiem żmudnej pracy autorki nad ukazaniem obrazu człowieczeństwa, ani dobrego, ani złego. Seksualność została ukazana w warunkach wojny jako część przemysłu wojennego, kiedy cierpienie przyjęło formę bezosobową. Żeby przetrwać, by ochronić resztki swojej godności, trzeba było wyzbyć się emocji, zepchnąć je na dalszy plan, zacisnąć zęby i dostosować do tego, co przynosił los.
Autorka dokonała analizy procesu tworzenia domów publicznych dla SS-manów, Wermachtu, robotników przymusowych czy więźniów obozów koncentracyjnych. Istnieje duża liczba dokumentów opisujących plany rozmieszczenia burdeli w wielu miastach, raporty i dane archiwalne, brak jednak relacji ludzkich. Jeśli nawet udało się znaleźć kogoś, kto miałby tu coś do powiedzenia, byli to w większości mężczyźni, którzy nie przyznawali się do korzystania z usług tych burdeli, ale podawali relacje kolegów i znajomych. Kobiety znajdujące się w nazistowskich domach publicznych na terenach okupowanych pozostają anonimowe. Zostały osądzone, zaklasyfikowane jako rozpustne i jeśli tylko udawało się je po wojnie zdemaskować, ponosiły karę, którą wymierzali im rodacy. Zatem głodnemu kromka chleba powinna wydawać się obrzydliwa, jeśli ma płacić własnym ciałem? Co jednak, jeśli te kobiety były trzymane w burdelach siłą, bite za nieposłuszeństwo i karane brakiem jedzenia? Czy można było zrezygnować z takiej „pracy”, jeśli zostało się gruntownie przebadanym w celu wykluczenia chorób wenerycznych? Takie badania stanowiły inwestycję w towar i z pewnością nie można było zdecydować o sobie, jeśli w nazistowskiej machinie wojennej przeznaczono komuś prostytucję.
Książka ta poruszyła mnie, dała do myślenia, podając w wątpliwość postrzeganie wojny jako starcia dobra ze złem. Mimo że jest przepełniona suchymi faktami i danymi statystycznymi, a konkretne ludzkie losy stanowią jedynie formę dopełnienia opowiadanej historii, czytało mi się bardzo dobrze, nie byłam ani trochę znużona i właściwie tę dość obszerną książkę pochłonęłam w dwa dni. Zanim jednak ktoś postanowi sięgnąć po „Przemilczane…”, niech się dwa razy zastanowi, czego tak naprawdę oczekuje. Dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o drugiej wojnie światowej, będzie to bogate źródło informacji, dla poszukiwaczy przygód i sensacji książka ta może okazać się nieodpowiednia.
Izabela Straszewska
Dodaj cytat z książki Przemilczane. Seksualna praca przymusowa w czasie II wojny światowej
Dodaj cytat
Autorka podejmuje przemilczany przez większą część autorek i autorów temat, uzupełniając stan wiedzy o naszej trudnej przeszłości. Przydałoby się coś takiego o kobietach w podziemiu w trakcie II wojny światowej i tuż po.
Pokaż mimo toKsiążka trudna, bardzo męcząca, bardziej dla badaczy niż zwykłych zjadaczy. Dużo faktów z różnych raportów, numerków, brak opisów i samych tytułowych historii przemilczanych wykorzystywanych ludzi. Czasami miałam wrażenie że czytam ta samą stronę w kółko. Adresy domów publicznych, przenoszenie bezimiennych kobiet, daty. Bardzo smutne że właściwie żadna narracja świadków się nie zachowała a samych cierpiących nie uznawano za ofiary holokaustu. Wydaje się że temat książki to piekło które już na zawsze zostanie przez historię zapomniane.
Książka trudna, bardzo męcząca, bardziej dla badaczy niż zwykłych zjadaczy. Dużo faktów z różnych raportów, numerków, brak opisów i samych tytułowych historii przemilczanych wykorzystywanych ludzi. Czasami miałam wrażenie że czytam ta samą stronę w kółko. Adresy domów publicznych, przenoszenie bezimiennych kobiet, daty. Bardzo smutne że właściwie żadna narracja świadków się...
więcej Pokaż mimo toTrudna książka.
Za to historie i doświadczenia kobiet, ofiar seksualnej pracy przymusowej, potworne. Potworne bo przemocowe podczas wojny, a po wojnie albo przemilczane albo napiętnowane.
Trudna książka.
Pokaż mimo toSpore fragmenty to fakty, miejsca, liczby - takie trochę "opisy przyrody", których nie lubi się czytać.
Czytelnikom przyzwyczajonym do fabularyzowanych opowieści sensacyjnych z obozem koncentracyjnym w tle i zakazanym romansem w centrum książka ta może wydawać się zbyt sucho napisana.
Rzeczywistość przymusowych pracownic seksualnych była brutalna, brudna, obłożona wstydem i cierpieniem. Osoby parające się prostytucją przed wojną zostały zmuszone do pracowania w instytucjach kontrolowanych przez okupanta, a kobiety idące po prostu ulicą narażone na łapankę, w wyniku której wbrew swojej woli zostawały pracownicam seksualnymi. Autorka przytacza wszystkie materiały, do jakich udało mu się dotrzeć. Istniejące relacje świadków różnią się pewnymi elementami, co nie ułatwia w odtworzeniu pełnego obrazu obozowych puffów. Zeznań samych ofiar jest niewiele - zachowane dokumenty można policzyć na palcach jednej ręki.
Same ofiary nie chciały rozmawiając o swoich przeżyciach, wybierając ukrywanie się i milczenie. Ta książka może im oddać głos jedynie w symboliczny sposób: niemal wszystkie - jeśli już nie wszystkie - przymusowe pracownice seksualne odeszły już z tego świata. Po krótkim okresie otwartości opowiadania o wszelkich krzywdach doznanych podas wojny, temat wykorzystywania seksualnego stał się zbyt niewygodny, nie pasował do narracji o heroicznym cierpieniu narodu. Tabuizowanie tematu wykształciło wiele mitów i przyczyniło się do utrwalenia fałszywych stereotypów o funkcjonowaniu domów publicznych. Przyczyniło się do tego powstanie literatury spod znaku nazi-exploitation i skandalizacji zjawiska, by książki przyciągnęły uwagę i dobrze się sprzedały.
Polecam, jeśli macie przestrzeń na dowiedzenie się o krzywdach, jakie może wyrządzić człowiek człowiekowi. To nie jest lektura, przy której można się odprężyć i popijać herbatkę. 8/10, a po więcej moich recenzji zapraszam na bookstagrama @panika.wka
więcej Pokaż mimo toRzeczywistość przymusowych pracownic seksualnych była brutalna, brudna, obłożona wstydem i cierpieniem. Osoby parające się prostytucją przed wojną zostały zmuszone do pracowania w instytucjach...
Ogromny szacunek dla autorki za podjęcie tematu.
Pozycja ewidentnie przeznaczona dla czytelników profesjonalnie zajmujących się tematem, szary człowiek z ulicy, który chciałby po prostu poszerzyć horyzonty, zwyczajnie w niej utonie.
Ogromny szacunek dla autorki za podjęcie tematu.
więcej Pokaż mimo toNiestety, przeciętnemu czytelnikowi książki nie mogę polecić za względu na akademicki styl i język, jakim jest napisana. Tym, którzy nie studiowali gender — na uczelni bądź we własnym zakresie — problem sprawi wszechobecna w książce terminologia typowa dla zagadnienia.
Pozycja ewidentnie przeznaczona dla czytelników...
Wszyscy wiedzieli ale nikt nie mówił. Do czasu… wreszcie książka o tym co przemilczane. Doskonały język - och jak mi brakowało takich sformułowań.
Pokaż mimo toAutorka należy pochwalić za bardzo dokładny, wręcz ogromny research. Olbrzymia bibliografia świadczy o włożonej pracy nad publikacją. Niestety napisana językiem naukowego dokumentalisty jest mało przystępna. Choć nie jest pozbawiona walorów poznawczych ale raczej dla znawców przedmiotu. Wydawnictwo "Marginesy" wydało być może książkę na fali popularności związanej z tematyką obozową. Niestety suche dane, przeplatane tekstami źródłowymi wspomnień czy fragmentów opowiadań, "Kommanda Puff" Dominika W. Rattingera z książki nie uczyni. Średnio polecam.
Autorka należy pochwalić za bardzo dokładny, wręcz ogromny research. Olbrzymia bibliografia świadczy o włożonej pracy nad publikacją. Niestety napisana językiem naukowego dokumentalisty jest mało przystępna. Choć nie jest pozbawiona walorów poznawczych ale raczej dla znawców przedmiotu. Wydawnictwo "Marginesy" wydało być może książkę na fali popularności związanej z...
więcej Pokaż mimo toKsiążkę tą już dawno wypatrzyłam w bibliotece. Zainteresował mnie temat domów publicznych i wykorzystywania seksualnego kobiet podczas drugiej wojny światowej. Słyszałam o tym procederze, ale zawsze był on umniejszany i marginalizowany. Chciałam dowiedzieć się czegoś więcej. Język lektury jest trudny oraz poparty ścisłymi danymi, pochodzącymi z zeznań świadków i dokumentów. Mimo tego udało mi się przeczytać pozycję w trzy dni i jestem z niej w miarę zadowolona. Żałuję jedynie, że przetrwało tak niewiele relacji wykorzystanych kobiet i tego, że odmówiono im prawa bycia ofiarami.
Książkę tą już dawno wypatrzyłam w bibliotece. Zainteresował mnie temat domów publicznych i wykorzystywania seksualnego kobiet podczas drugiej wojny światowej. Słyszałam o tym procederze, ale zawsze był on umniejszany i marginalizowany. Chciałam dowiedzieć się czegoś więcej. Język lektury jest trudny oraz poparty ścisłymi danymi, pochodzącymi z zeznań świadków i dokumentów....
więcej Pokaż mimo tostr461
Książka o zupełnie przemilczanej zbrodni niemieckiej II wojny światowej.
Mowa o przymusowej prostytucji,w okresie okupacji,w obozach pracy i nie tylko.
Książka napisana w formie dokumentu,nie jest łatwa ani przyjemna w czytaniu.
str461
Pokaż mimo toKsiążka o zupełnie przemilczanej zbrodni niemieckiej II wojny światowej.
Mowa o przymusowej prostytucji,w okresie okupacji,w obozach pracy i nie tylko.
Książka napisana w formie dokumentu,nie jest łatwa ani przyjemna w czytaniu.
Bardzo bogata bibliografia, dużo pracy autorki.
Bardzo bogata bibliografia, dużo pracy autorki.
Pokaż mimo toKsiążka otwierająca oczy na seksualny aspekt przemocy w trakcie II wojny światowej.