Mirabelka

- literatura polska literatura dziecięca
- Zielona Sowa
- literatura dziecięca
- literatura polska literatura dziecięca
Nie ma już kamienicy pana Friedmana, fabryki strojów karnawałowych panów braci Alfusów, nie ma też getta, a od niedawna nie ma nawet mirabelki. To, co przetrwało to pamięć o ludziach, którzy wtedy żyli – o Dorce, Chaimie, Maćku i innych. Drzewa towarzyszyły ludziom w chwilach radości, smutku, ale też grozy. Poznawały historię kraju poprzez uczestniczenie w życiu lokalnej społeczności.
Tę pełną nadziei, wiary i miłości historię kilku pokoleń opowiada rosnąca na warszawskich Nalewkach mirabelka.
Mirabelka, która jest narratorem tej opowieści, rosła naprawdę. Przetrwała wojnę, getto, Zagładę, stalinizm, budowę okolicznych domów, ale nie przetrwała naszych czasów. Ścięto ją podczas budowy apartamentowca… Na szczęście pestki mirabelki zawędrowały z dawnym mieszkańcem Nalewek aż do Waszyngtonu, skąd mają szansę powrócić do Warszawy.
„Mirabelka” to kolejna, po książce „Uśmiech”, wyjątkowa powieść dla młodych czytelników autorstwa Cezarego Harasimowicza. Obowiązkowa lektura również dla dorosłych.
Kup książkę
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Bo, pamiętajcie, moi drodzy, starzy ludzie, mimo że są starzy, potrafią być piękni, inną niż młodość urodą, ale piękni.
Zobacz więcejBajki to przyszłość! - prawie krzyczy pan Jan, tata Dorki. - Ludzie pragną się znaleźć w tych bajkach, bo bajki prawie zawsze się dobrze kończą.
Zobacz więcej
Opinie [24]
Przepiękna historia. ❤️ Opowieść o drzewie Mirabelce, która jest główną bohaterką książki i zarazem jej narratorem. Poznajemy jej życie i ludzi, jakich spotyka na swojej długiej drodze. Mirabelka opowiada nam o wojnie, o getcie warszawskim, o powstaniu, o stalinizmie, o stanie wojennym... Książka uczy historii i wplata w fabułę prawdziwe postacie, takie jak na przykład...
więcejCudowna historia, chwytająca za serce, wzruszająca i pełna ciepła. Książka przeznaczona dla młodszego czytelnika, ale osoba dorosła również może wiele z niej wynieść. Opowiada o świecie, którego już nie ma, o dawnej Warszawie i Dzielnicy Żydowskiej, których mieszkańców już nikt nie pamięta, no może poza drzewami będącymi świadkami historii i przemijającego ludzkiego życia....
więcejSuper, bardzo ciekawa historia. Moim zdaniem zarówno starszy, jak i dla młodszych czytelników. Podobała mi się bardzo! Szczególnie to, jak Mirabelka przedstawiała mieszkańców miasta oraz "rozmawiała" z dziećmi. Świetna pozycja, polecam!
Pokaż mimo to„Mirabelka” Cezarego Harasimowicza to historia kilku pokoleń mieszkańców warszawskich Nalewek opowiedziana z perspektywy drzewa, które naprawdę tam rosło.
więcejTa książka czekała na swoją kolej od gwiazdki i w końcu przyszedł na nią czas. Szkoda tylko, że tak późno! Tytułowa Mirabelka to drzewko, które rozumie ludzką mowę i rozmawia tylko i wyłącznie z dziećmi. Rośnie w...
Literaturę dziecięcą do niedawna omijałam szerokim łukiem. Kojarzyła mi się jedynie z naiwnością i nudą. Myśląc o niej, wyobrażałam sobie zmęczonych rodziców czytających swoim pociechom odmóżdżające, krótkie akapity, które nie przekazywały żadnej mądrości czy puenty. Wszystkie moje przeświadczenia zmieniły się w momencie, gdy zaczęłam przeczesywać głębsze zakamarki...
więcejKolejna książka o tematyce drugiej wojny światowej. Tym razem owocowe drzewo jest świadkiem wydarzeń na warszawskich Nalewkach. Autor zachęca do zapoznania się z opowiadaniami p. Krall.
Pokaż mimo toKsiążka dla dzieci, dla dzieci w różnym wieku. Moim przedszkolakom czytałam do snu. Bywało smutno, nie brakowało wzruszeń, nie wszystko zostało zrozumiane. Zawsze było zasłuchanie i pytania. Na pewno kiedyś wrócimy do mirabelki.
Pokaż mimo toAleż to była przepiękna, wartościowa i wzruszająca książka dla dzieci. Historia o wojnie, a przede wszystkim o ludziach, opowiedziana z perspektywy mirabelki. Cudowna lektura!
Pokaż mimo toDzieci widzą i słyszą więcej. A drzewa jeszcze więcej. Zwłaszcza na warszawskim Muranowie słynącym z dziwnych zjawisk. Wiele lat temu miałam okazję poznać klimat tego miejsca, czytałam książki Hanny Krall, które stały się punktem wyjścia do snucia przez Cezarego Harasimowicza historii Polski z perspektywy drzewa dającego słoneczne owoce. Mirabelka. Kto z nas nie zna smaku...
więcejZnacie tą teorię o dwóch połówkach jabłka? O ludziach, którzy jakimś cudem odnajdują się w tym wielkim świecie i idealnie do siebie pasują, uzupełniają się i dopełniają. Wydaje mi się, że tą myśl zdecydowanie można poszerzyć o relację człowieka z książką, bo ja właśnie odnalazłam swoją drugą połówkę, wprawdzie nie jabłka, ale mirabelki. ;)
więcejMirabelka zauroczyła mnie już...