Tysiąc wspaniałych słońc

- 2009-01-01
- 2008-09-18
- Anna Jęczmyk
- Anna Jęczmyk Afganistan relacja matka-córka kobieta w Islamie
Bez wątpienia najwyżej oceniana, najgłośniejsza, najchętniej czytana powieść 2007 roku. Niekwestionowany bestseller nr 1 w ponad 20 krajach świata, sprzedany w imponującej ilości ponad 10 milionów egzemplarzy.
Poprzednia książka Hosseiniego zatytułowana Chłopiec z latawcem także zdobyła niebywałą popularność, a ostatnio została zekranizowana przez Marca Forstera.
Osią fabuły rozgrywającej się w Afganistanie w ciągu ćwierć wieku, są dzieje dwóch kobiet, które zrządzeniem losu poślubią tego samego mężczyznę, despotycznego Rasheeda. Mariam ma zaledwie 15 lat, kiedy zostaje wysłana do Kabulu, by zostać żoną szewca. Druga bohaterka, ambitna i wykształcona Laila, w wyniku wybuchu bomby traci całą rodzinę. Po traumatycznych przejściach dochodzi do siebie w domu Rasheeda i Mariam. Stopniowo między kobietami rodzi się trudna przyjaźń.
- 9 801
- 7 548
- 1 569
Poruszająca i wstrząsająca historia. A jednak... pozostawia czytelnika z dozą nadziei w sercu
Pokaż mimo toWspaniała książka - jednocześnie osobista, skupiona na bohaterkach i szeroko malująca najnowszą historię Afganistanu.
Pokaż mimo toPiękna opowieść. Naprawdę porusza i daje do myślenia. Człowiek przy czytaniu takich książek zaczyna, wydaje mi się, być bardziej empatyczny. Dostrzega to co posiada. Bo niektórzy nie mają tyle szczęścia w życiu. Co jest przykre, że człowiek człowiekowi gotuje taki los. Naprawdę polecam
Pokaż mimo toKsiążka jest piękna.. ale piękna w takim znaczeniu, że pięknie napisana o bólu, o cierpieniu. Czytając odczuwałam fizyczny ból.. chcąc choć odrobinę wesprzeć Mariam...
Pokaż mimo toKsiążka wyjątkowa, ukazuje historię Afganistanu, tradycje, religie i życie codzienne afgańczyków ale jednocześnie pokazuje, że cierpienie,miłość i szczęście nie mają narodowości. Uczucia targające ludźmi są takie same bez względu na pochodzenie a wojno odciska takie same piętno na życiu bez względu na to kim jest nasz wróg .
Warto !
Napisana piękną prozą, nieodkładalna. I niestety wciąż aktualna w odniesieniu do obecnej sytuacji w Kabulu, przejętym przez talibów... O piekle kobiet, ale i o miłości i siostrzanej przyjaźni silniejszej niż śmierć.
Książka hołd dla afgańskich kobiet - doświadczających przemocy, wydawanych wciąż pod przymusem za mąż, traktowanych jak podludzie - a tak pięknych wewnętrznie, silnych i niezłomnych.
więcej Pokaż mimo toKsiążka hołd dla afgańskich kobiet - doświadczających przemocy, wydawanych wciąż pod przymusem za mąż, traktowanych jak podludzie - a tak pięknych wewnętrznie,...
Wzruszająca i dająca do myślenia.
Wzruszająca i dająca do myślenia.
Pokaż mimo toNie lubię książek o tej tematyce i nigdy po nie sięgam. Do przeczytania tej pozycji zachęciły mnie Wasze opinie i znajoma bibliotekarka. No i przeczytałam, no i wpadłam po uszy… Głównie za sprawą świetnie przedstawionej w tle powieści historii Afganistanu. Sama historia życia głównych bohaterek nie do końca mnie poruszyła, chociaż wierze ze tak w tym kraju jest.
Plus dla autora za świetnie pokazane życie codzienne Afgańczyków i za opisanie historii tego kraju.
więcej Pokaż mimo toPlus dla...
To moje kolejne, pierwsze spotkanie zarówno z autorem jak i Afganistanem.
Owszem, trochę mnie to przeraża, bo inaczej jest słyszeć w wiadomościach, orientować się w sytuacji, a co innego czytając, poznać małą dziewczynkę i towarzyszyć jej w drodze życia.
I kiedy wszystkie, te zasłyszane informacje stają się takie prawdziwe, boleśnie namacalne.
Tu mamy historię dwóch różnych kobiet, które poznajemy już jako dzieci.
Najpierw Mariam, która jako córka z nieprawego łoża już ma dużo gorszy start w życie. Później, jako 15-letnia dziewczynka zostaje zmuszona do małżeństwa z dużo starszym szewcem.
Następnie poznajemy Lailę, która pomimo dużo lepszego dzieciństwa w pewnym momencie traci najbliższą rodzinę.
Ścieżki obu krzyżują się w pewnym momencie, a ja czytając, oczekiwałam momentu, kiedy obiorą wspólny front.
I drżałam widząc ile jeszcze pozostało mi stron do przeczytania w obawie co złego może je spotkać.
Jako kobieta, nie potrafię nie czuć ulgi, że urodziłam się w tak odmiennej kulturze i tylko podziwiać wspaniałą więź obu kobiet.
Złorzeczyłam całej, męskiej części świata, mając świadomość, że to nie do końca sprawiedliwe, nawet biorąc pod uwagę tylko Afgańczyków.
Mimo wszystko, pierwszy raz, przeglądałam w internecie zdjęcia Kabulu i Heratu starając się wyobrazić podróż do tych miejsc.
To moje kolejne, pierwsze spotkanie zarówno z autorem jak i Afganistanem.
więcej Pokaż mimo toI myślę, że nie ostatnie, bo "Chłopca z latawcem" już od dawna mam na półce oczekujących, a po tej lekturze chciałabym doczytać więcej.
Przewspaniała książka, jedna z moich ulubionych. Jest w niej tak wiele różnych skrajnych emocji, że nie sposób je opisać. Są takie pozycje, o których wiele nie trzeba pisać, ta właśnie taka jest. polecam!