Tysiąc wspaniałych słońc

Tagi:
Anna Jęczmyk Afganistan relacja matka-córka kobieta w Islamie

Patronaty LC

Książki autora

Poruszająca i wstrząsająca historia. A jednak... pozostawia czytelnika z dozą nadziei w sercu

Wspaniała książka - jednocześnie osobista, skupiona na bohaterkach i szeroko malująca najnowszą historię Afganistanu.

Piękna opowieść. Naprawdę porusza i daje do myślenia. Człowiek przy czytaniu takich książek zaczyna, wydaje mi się, być bardziej empatyczny. Dostrzega to co posiada. Bo niektórzy nie mają tyle szczęścia w życiu. Co jest przykre, że człowiek człowiekowi gotuje taki los. Naprawdę polecam

Książka jest piękna.. ale piękna w takim znaczeniu, że pięknie napisana o bólu, o cierpieniu. Czytając odczuwałam fizyczny ból.. chcąc choć odrobinę wesprzeć Mariam...

Książka wyjątkowa, ukazuje historię Afganistanu, tradycje, religie i życie codzienne afgańczyków ale jednocześnie pokazuje, że cierpienie,miłość i szczęście nie mają narodowości. Uczucia targające ludźmi są takie same bez względu na pochodzenie a wojno odciska takie same piętno na życiu bez względu na to kim jest nasz wróg .
Warto !

Warto !

Napisana piękną prozą, nieodkładalna. I niestety wciąż aktualna w odniesieniu do obecnej sytuacji w Kabulu, przejętym przez talibów... O piekle kobiet, ale i o miłości i siostrzanej przyjaźni silniejszej niż śmierć.
Książka hołd dla afgańskich kobiet - doświadczających przemocy, wydawanych wciąż pod przymusem za mąż, traktowanych jak podludzie - a tak pięknych wewnętrznie, silnych i niezłomnych.

więcej Pokaż mimo to

Wzruszająca i dająca do myślenia.

Wzruszająca i dająca do myślenia.

Nie lubię książek o tej tematyce i nigdy po nie sięgam. Do przeczytania tej pozycji zachęciły mnie Wasze opinie i znajoma bibliotekarka. No i przeczytałam, no i wpadłam po uszy… Głównie za sprawą świetnie przedstawionej w tle powieści historii Afganistanu. Sama historia życia głównych bohaterek nie do końca mnie poruszyła, chociaż wierze ze tak w tym kraju jest.
Plus dla autora za świetnie pokazane życie codzienne Afgańczyków i za opisanie historii tego kraju.

Plus dla...

więcej Pokaż mimo to

To moje kolejne, pierwsze spotkanie zarówno z autorem jak i Afganistanem.
I myślę, że nie ostatnie, bo "Chłopca z latawcem" już od dawna mam na półce oczekujących, a po tej lekturze chciałabym doczytać więcej.
Owszem, trochę mnie to przeraża, bo inaczej jest słyszeć w wiadomościach, orientować się w sytuacji, a co innego czytając, poznać małą dziewczynkę i towarzyszyć jej w drodze życia.
I kiedy wszystkie, te zasłyszane informacje stają się takie prawdziwe, boleśnie namacalne.
Tu mamy historię dwóch różnych kobiet, które poznajemy już jako dzieci.
Najpierw Mariam, która jako córka z nieprawego łoża już ma dużo gorszy start w życie. Później, jako 15-letnia dziewczynka zostaje zmuszona do małżeństwa z dużo starszym szewcem.
Następnie poznajemy Lailę, która pomimo dużo lepszego dzieciństwa w pewnym momencie traci najbliższą rodzinę.
Ścieżki obu krzyżują się w pewnym momencie, a ja czytając, oczekiwałam momentu, kiedy obiorą wspólny front.
I drżałam widząc ile jeszcze pozostało mi stron do przeczytania w obawie co złego może je spotkać.
Jako kobieta, nie potrafię nie czuć ulgi, że urodziłam się w tak odmiennej kulturze i tylko podziwiać wspaniałą więź obu kobiet.
Złorzeczyłam całej, męskiej części świata, mając świadomość, że to nie do końca sprawiedliwe, nawet biorąc pod uwagę tylko Afgańczyków.
Mimo wszystko, pierwszy raz, przeglądałam w internecie zdjęcia Kabulu i Heratu starając się wyobrazić podróż do tych miejsc.

To moje kolejne, pierwsze spotkanie zarówno z autorem jak i Afganistanem.

więcej Pokaż mimo to

Przewspaniała książka, jedna z moich ulubionych. Jest w niej tak wiele różnych skrajnych emocji, że nie sposób je opisać. Są takie pozycje, o których wiele nie trzeba pisać, ta właśnie taka jest. polecam!

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać