Kobieta w oknie

- The Woman in the Window
- 2018-01-30
- 2018-01-30
- Jacek Żuławnik
Kup Kobieta w oknie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Kobieta w oknie
Między prawdą a ułudą
Anna Fox spędza całe dnie w oknie, żyjąc życiem innych. Od miesięcy nie opuszcza domu, a zamiast tego wypełnia swój czas starymi filmami, Internetem, podglądaniem sąsiadów i coraz większymi ilościami wina. Tę szarą monotonię przerywa wprowadzenie się do domu naprzeciwko nowej rodziny, której mroczne sekrety całkowicie pochłoną Annę, doprowadzając ją na skraj szaleństwa.
„Kobieta w oknie” to znakomity debiut A. J. Finna, amerykańskiego autora tekstów publicystycznych. Trudno pisać o tym thrillerze inaczej, niż za pomocą pytań: dlaczego Anna całymi dniami szpieguje sąsiadów? Dlaczego nie wychodzi z domu? Dlaczego nie mieszka z mężem i córką? Odpowiedzi pojawiają się stopniowo, ale równocześnie mnożą się kolejne, bardziej niebezpieczne pytania o krzyki w ciemności i morderstwo, w które nikt nie wierzy.
Główna bohaterka, chociaż prowadzi narrację w pierwszej osobie, od początku niemal do końca pozostaje pełna tajemnic. Chociaż poznajemy ją, kiedy dość bezczelnie podgląda przez okno sąsiadów, mieszając wino z lekami, to trudno jej nie polubić i jej nie współczuć. Pozostali bohaterowie budzą o wiele bardziej sprzeczne uczucia i trudno zdecydować, komu można zaufać. Co ciekawe, Anna wydaje się w pełni świadoma swoich problemów i chociaż nie akceptuje ich ani nie usprawiedliwia, to równocześnie nic nie może (albo nie chce) z nimi zrobić. Jej historia byłaby o wiele bardziej przygnębiająca, gdyby nie znakomite poczucie humoru kobiety i jej dystans do samej siebie, które nadają powieści nieco lżejszego tonu.
A. J. Finn odkrył znakomity sposób na stworzenie wciągającego thrillera psychologicznego. Składają się na niego krótkie rozdziały, tajemnicza bohaterka próbująca odkryć sekrety innych bez wychodzenia z domu, a przede wszystkim prowadzenie z czytelnikiem złożonej gry pozorów, skłaniającej do ciągłego zastanawiania się, co jest prawdą, a co ułudą. W „Kobiecie w oknie” wiele kwestii początkowo wydaje się oczywistych, jednak wraz z rozwojem akcji zostają przedstawione w sposób, który pozostawia czytelnika oniemiałego z wrażenia i skłania do powrotu do wcześniejszych scen, aby sprawdzić, jak mógł dać się tak wyprowadzić w pole. Jeśli chodzi o mnie to z równą przyjemnością dawałam się nabrać, co odkrywałam kolejne tajemnice.
Wkrótce w wytwórni 20th Century Fox ma powstać filmowa adaptacja powieści.
Agnieszka Kruk
Opinia społeczności książki Kobieta w oknie
Tyle gadania o książce, która okazała się być bełkotem kobiety z milionem fobii, przepijającej leki alkoholem, co zwyczajnie jest zabronione przy przyjmowaniu psychotropów. Kiedy pewnego razu widzi scenę morderstwa w domu naprzeciw czym prędzej informuje o tym policje, ale to dopiero początek jej problemów. Okazuje się, że nic nie jest takie, jak sądzi, ale ona idzie w zaparte. Tak jest do połowy książki. A druga połowa... Nie znalazłem tam niczego, co by mnie zaskoczyło, poruszyło, chwyciło za serce. Irytowała mnie historia Anny Fox, która nie potrafiła odnaleźć się w swoim życiu. Za to odnajdywała się w szpiegowaniu innych. Dla mnie wszystko zbyt naciągane, wymyślone do granic możliwości. Dla mnie stracony czas.
Oceny książki Kobieta w oknie
9999 użytkowników ma tytuł Kobieta w oknie na półkach głównych- Przeczytane 6 782
- Chcę przeczytać 3 077
- Posiadam 1 413
- 2018 403
- 2019 168
- 2021 57
- Przeczytane 2018 56
- Przeczytane w 2018 55

Opinie i dyskusje o książce Kobieta w oknie
Powinnien miec zastanawic naglowek na okladce ksiazki: " Na ten thriller czekal caly swiat !" ...Ksiazka jest napisana jak gotowy scenariusz pod marny thriller. Nie dalam rady tego skonczyc, w jakiejs polowie przekartkowalam do samego konca z czystej ciekawosci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytało się dość szybko ,forma bardzo wygodna do czytania większości rozdziałów było krótka co było dużym plusem .Fabuła przyjemna ,nie spodziewałam się tego co się wydarzyło .Jeśli szuka ktoś czegoś szybkiego i przyjemnego do przeczytania w kilka dni to polecam .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKobieta w oknie” to hołd dla klasyki kina i literatury, zamknięty w czterech ścianach nowojorskiej kamienicy. Czy to genialny thriller, czy tylko sprawny miks znanych schematów?
Klimat i bohaterka
Główna bohaterka, Anna Fox, to postać, którą albo się współczuje, albo ma się ochotę nią potrząsnąć. Cierpi na agorafobię – od miesięcy nie wyszła z domu. Jej świat to wino, stare filmy Hitchcocka i podglądanie sąsiadów przez obiektyw aparatu. Finn świetnie oddaje duszny, klaustrofobiczny klimat jej izolacji. Jako czytelniczka czułam ten ciężar i niepewność – czy to, co widzi Anna, dzieje się naprawdę, czy jest wynikiem mieszania leków z alkoholem?
Co mi się podobało?
Nawiązania filmowe: Jeśli kochasz „Okno na podwórze” Hitchcocka, poczujesz się jak w domu. Autor bawi się motywami starego kina.
Zwroty akcji: Choć początek ciągnie się dość wolno (trzeba przebrnąć przez pierwsze 100-150 stron),to finałowe rozdziały są jak jazda bez trzymanki. Rozwiązanie tajemnicy jest naprawdę satysfakcjonujące.
Emocje: To nie jest tylko kryminał. To historia o traumie, stracie i o tym, jak umysł potrafi nas oszukiwać, by przetrwać ból.
Co mogłoby być lepsze?
Tempo: Książka rozkręca się powoli. Dla czytelnika, który szuka akcji od pierwszej strony, może być nużąca.
Schematy: Wiele motywów wydało mi się znajomych (podobieństwo do „Dziewczyny z pociągu” jest uderzające).
Podsumowanie – dla kogo jest ta książka?
„Kobieta w oknie” to idealna lektura na wieczór, gdy dzieci już śpią, a Ty chcesz zanurzyć się w mrocznej, niepokojącej atmosferze. To thriller psychologiczny w starym stylu – niespieszny, skupiony na detalach i psychice bohaterki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimat i bohaterka
Dawno nie czytałam książki, w której nie cierpię głównej bohaterki, a mimo to nie mogę się oderwać. Gdyby zostawić niedomknięte zakończenie sto stron wcześniej, dałabym mocne 8, a tak - trochę szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemny lekki kryminał o kobiecie, która przeżywszy rodzinną tragedię zaczyna chorować psychicznie i zamyka się w domu. Zastraszająco duża ilość szczegółów, opisów miejsc i czynności, jakie bohaterka wykonuje. Groza narasta stopniowo, aż do momentu kiedy nie wiemy co jest rzeczywistością, a co tylko wyobrażeniem. Końcowy plot twist okazuje się być zaskakujący.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna jest tytułową „kobietą w oknie”. Z powodu ciężkiej postaci agorafobii nie opuszcza swojego domu, a jej oknem na świat stają się… okna sąsiadów. Obserwuje ich, robi zdjęcia, zna o nich więcej, niż mogliby przypuszczać. Pewnego dnia widzi coś, czego zobaczyć nie powinna — lecz nikt nie daje wiary jej słowom. Z czasem nawet ona zaczyna w siebie wątpić. Wszystko zmienia jedno zdjęcie znalezione w telefonie — dowód, który może odmienić bieg wydarzeń. Kim naprawdę są nowi sąsiedzi Anny?
To gęsty, psychologiczny thriller, który potrafi osaczyć czytelnika. Chaos myśli, dialogów i filmowych cytatów sprawia, że trudno odróżnić rzeczywistość od urojeń, ale właśnie to buduje jego wyjątkowy klimat. Fabuła wciąga, a krótkie rozdziały pomagają stopniowo porządkować misternie skonstruowaną opowieść. Zakończenie zaskakuje i potrafi zaniepokoić.
Książka w dużej mierze opiera się na wewnętrznym monologu Anny, co może irytować — bohaterka momentami działa irracjonalnie, co jednak dobrze oddaje jej stan psychiczny. Postacie są wiarygodne, choć sama historia może wydawać się mało prawdopodobna. Mimo to fabuła jest dopracowana, pobudza wyobraźnię i zostaje w pamięci jeszcze długo po lekturze.
To pozycja idealna dla miłośników thrillerów psychologicznych i mrocznych historii, które wywołują dreszcz emocji.
Anna jest tytułową „kobietą w oknie”. Z powodu ciężkiej postaci agorafobii nie opuszcza swojego domu, a jej oknem na świat stają się… okna sąsiadów. Obserwuje ich, robi zdjęcia, zna o nich więcej, niż mogliby przypuszczać. Pewnego dnia widzi coś, czego zobaczyć nie powinna — lecz nikt nie daje wiary jej słowom. Z czasem nawet ona zaczyna w siebie wątpić. Wszystko zmienia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie źle mi sie czytało tą książkę
Temat agorafobii jest mi dobrze znany, zachorowałam na nią 25 lat temu, dlatego też miałam nadzieję polubić sie z główną bohaterką. Niestety nie udało sie.
W ogóle postaci w tej książce, to chyba najsłabszy punkt. Nikogo tu nie polubiłam, o nikim nie chciałam wiedzieć więcej, kompletnie nic mnie nie interesowało kto zabił, czy zabił i jak się książka zakończy. Byłyby zakończyła się jak najszybciej
Przewidywalna do bólu, nudna, kompletnie nie dającą ochoty, by poznać inne pozycje autora, przeciwnie, zapisuję na czarną listę, by już nigdy nie sięgać po nic z pod jego pióra.
1 gwiazdka. A druga dla mnie za to, że w ogóle dobrnęłam do końca.
Strasznie źle mi sie czytało tą książkę
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana jest tak topornie, ciężko i nudno, że przebrnięcie się przez nią to był droga przez mękę
W ogóle postaci w tej książce, to chyba najsłabszy punkt. Nikogo tu nie...
Nie dałam rady skończyć książki.
Nie dałam rady skończyć książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny thriller. Przeczytałam jednym tchem. Ani jednego zbędnego zdania. Super trzyma w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8/10
8/10