Surogatka

2018-02-28
Aga Zano

Kup Surogatka w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Surogatkai

Zostać matką za wszelką cenę

680 276 59

Oceny książki Surogatka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Surogatka

bardzo dobre plot twisty!

bardzo dobre plot twisty!

Nie potrafię wyjaśnić czego się spodziewałam ale zdecydowanie nie tego. Jakieś takie rozczarowanie

Czegoś mi zabrakło, nie wykorzystany potencjał

Czegoś mi zabrakło, nie wykorzystany potencjał

Wciągający thriller psychologiczny, pełen niedopowiedzeń.Ciekawa historia ze zwrotami akcji.Kilka razy musiałam zmienić swoje myślenie odnośnie tego jak to się może zakończyć.
Takie thrillery bardzo lubię.

Takie thrillery bardzo lubię.

To trzecia książka tej autorki, którą przeczytałam. Najpierw przeczytałam "Rodzinę" i całkiem mi się spodobała, potem "Trzecią siostrę" - tą byłam zachwycona, a potem postanowiłam przeczytać cały dorobek autorki...
Niestety, "Surogatka" mnie rozczarowała.

Zauważam pewne schematy: narracja jest prowadzona zawsze z dwóch punktów widzenia - "teraz" i "wtedy"; bohaterowie - z założenia pozytywni - wszyscy, co do jednego, mają swoje tajemnice i coś na sumieniu (najczęściej jakąś zbrodnię lub współudział w przestępstwie). Postacią trzecioplanową jest złoty łańcuszek. (właśnie zaczęłam czytać czwartą książkę: "Siostrę" i pojawił się w pierwszym rozdziale. :) Nie pamiętam, czy był w "Rodzinie").
I jakby tak się zastanowić, to postacie w poszczególnych książkach są do siebie podobne.

Jeśli chodzi o książkę "Surogatka", to główna bohaterka jest dość irytująca, sam temat surogacji potraktowany dość pobieżnie (proszę nie spodziewać się wzruszeń); pomysł na zakończenie trochę z kosmosu.
Louise Jensen przypomina mi trochę B.A. Paris.

Ale z ręką na sercu polecam bardzo książkę "Trzecia siostra" - ta mną wstrząsnęła i była poruszająca.

Niestety, "Surogatka" mnie rozczarowała.

Od samego początku Surogatka mnie zaskoczyła. Spodziewałam się raczej powolnej, przewidywalnej historii, a tymczasem Louise Jensen od razu wrzuciła mnie w świat pełen pytań i niedopowiedzeń. To jedna z tych książek, gdzie im więcej stron przeczytasz, tym więcej pytań się pojawia. Z każdą kolejną sceną miałam wrażenie, że grunt pod nogami staje się coraz mniej stabilny.

Fabuła wydaje się prosta: Kat i Nick od dawna starają się o dziecko. Próby adopcji kończą się fiaskiem, a ich marzenie o rodzicielstwie zdaje się coraz bardziej nierealne. Wtedy na horyzoncie pojawia się dawna przyjaciółka Kat – Lisa – z propozycją, która mogłaby odmienić ich życie. Ale to, co na początku wygląda jak dar od losu, bardzo szybko okazuje się początkiem koszmaru. Relacje, którym Kat ufała najbardziej, zaczynają się rozpadać, a wspomnienia przeszłości wracają z ogromną siłą.

To, co naprawdę podobało mi się w tej historii, to atmosfera niepewności. Jako czytelnik cały czas czułam się jak w grze – nie wiedziałam, kto mówi prawdę, kto manipuluje, a które wydarzenia mogą być tylko wyobrażeniem Kat. Było to uczucie, które trzymało mnie w napięciu do samego końca. I właśnie zakończenie zrobiło na mnie największe wrażenie – plot twisty naprawdę mnie zaskoczyły, szczególnie wyjaśnienie przeszłości Kat i cała postać Lisy.

Nie ukrywam, że Kat jako bohaterka momentami mnie irytowała. Była bardzo skupiona na swoim pragnieniu macierzyństwa i miałam wrażenie, że nie zawsze potrafiła spojrzeć na swojego męża z wyrozumiałością. Ale z drugiej strony – to sprawiło, że wydała mi się bardziej prawdziwa. Ludzie często w obliczu ogromnego pragnienia lub traumy nie zachowują się idealnie, tylko egoistycznie, i to widać w jej postaci.

Styl Louise Jensen przypadł mi do gustu. Autorka pisze lekko, a książkę pochłania się szybko, ale jednocześnie potrafi świetnie budować napięcie. Cenię sobie thrillery, które nie są przeładowane niepotrzebnymi opisami, a jednocześnie zostawiają we mnie poczucie niepokoju – Surogatka właśnie taka była.

To książka, którą poleciłabym przede wszystkim fanom thrillerów psychologicznych – szczególnie tym, którzy lubią historie o rodzinnych sekretach, niepewności i o tym, jak cienka jest granica między zaufaniem a zdradą. Nie jest to literatura, która przestraszy czytelnika, ale na pewno taka, która wciągnie i nie pozwoli łatwo zapomnieć.

Od początku irytowała. Najpierw język - miałam wrażenie jakby to była książka prosto z wattpada. Kiedy już fabuła mnie wciągnęła to główna bohaterka zaczęła być niesamowicie irytującą postacią. A wisienką na torcie jest zakończenie, które co trzeba przyznać, jest zaskakujące. Ale czy zadowalające? Dla mnie nie, ale to każdy musi stwierdzić indywidualnie.
Książka prosta, w porządku jeśli mamy ochotę na coś lekkiego. Na pewno nie dałabym tego do kategorii thriller

Książka prosta, w...

Nie nazwałabym tej książki mrocznym thrillerem, raczej stawiałabym ją w kategorii lekkiego dramatu. Początek dość ciekawy, wciągający, czyta się dość szybko biorąc pod uwagę prostą pisownię i poukładane w miarę zdarzenia bohaterów. W połowie powieści zaczyna się trochę przewidywalność i irytacja główna bohaterką. Końcówka całkiem mnie rozczarowała, mam wrażenie że została napisana w biegu, na przysłowiowym „kolanie” tak od niechcenia.

Łatwo "wchodzi", ciekawa, z twistem na końcu

Łatwo "wchodzi", ciekawa, z twistem na końcu