Scenki z życia osiedla
- komiksy
- 2017-05-01
Caza to doświadczony badacz współczesnego życia zachodniej cywilizacji, który zgłębia jego najdrobniejsze zakamarki. W serii krótkich opowieści, zebranych w Scenkach z życia osiedla stworzył kronikę epoki rozdartej między powszechnym konformizmem i pragnieniem, by zmienić świat. Spotykamy w tych opowieściach korsarzy na pokładach podmiejskich willi, wznoszących czarną banderę rewolty, nimfetki o krok od samobójstwa, w ostatniej chwili ratowane przez obnośnych przedstawicieli handlowych miłości i mieszczuchów o tępym spojrzeniu, szukających wyjścia bezpieczeństwa. Na próżno.
Urodzony w 1941 roku Caza (właściwie Philippe Cazaumayou) należy do największych gwiazd komiksu francuskiego. Debiutował w 1970 roku, publikował na łamach magazynów "Pilote" i "Metal Hurlant". Jest autorem projektów graficznych do filmów animowanych (Gandahar) oraz wielu okładek powieści SF. Stworzył m.in. serię Le monde d'Arkadi i album Arkhe.
Scenki z życia osiedla to jego pierwszy album wydany w Polsce.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [1]
Pokręcona ponarkotyczna jazda pełna zjadliwej ironii na społecznych "pikników" z bloków - odpowiednik typowego Kowalskiego wpatrzonego w telewizor. Ciekawe w zestawieniu z ówczesną Polską. Alternatywy 4. Strona wizualna - choć dopieszczona to niestety pełna grafomanii. Plus kilka wizjonerskich pociągnięć. Tym niemniej klasyk i chwała mu za to.