Toksyczni teściowie
- poradniki
- 2007-01-01
Uwolnij się od destrukcyjnych związków z toksycznymi teściamizawierając małżeństwo, zapominamy często o tym, że nie wiążemy się tylko z jedną osobą. Wchodzimy do rodziny, która ma pewien bagaż emocjonalny i utrwalone tradycje. O kłopotach z teściami, a zwłaszcza z tesciowymi, krąży mnóstwo żartów. Ale niestety zdarza się, i to wcale nierzadko, że toksyczni teściowie to naprawdę poważny problem. Au
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
(...) nieważne, jakie zalety posiadasz, nie możesz oczekiwać od siebie, że doznawszy obrazy i złego traktowania, strzepniesz urazy jak łupie...
RozwińIm bardziej zadziwiające jest czyjeś postępowanie, tym bardziej pragniemy je wyjaśnić.
Ludzie będą postępowali w sposób, do którego przywykli, aż do chwili gdy będą mieli powód, by tego zaprzestać.
Opinie [12]
Susan Forward stara się znaleźć w swojej książce punkty wspólne, które łączą toksycznych teściów, a do tych punktów należą:
więcej- wiara, że rodzina to wszystko, i nie potrzebujesz przyjaciół, ponieważ wszyscy znajomi to obcy
- niewzruszone przekonanie spotykane u wielu ludzi, że istnieje tylko
jedna prawda, jedna dokładna wersja rzeczywistości: ta, którą reprezentują oni....
Chaotyczna. Przez połowę książki są opowiedziane historie przypadków. W drugiej połowie lakonicznie opisane rozwiązania z odniesieniem do wcześniejszych historii (o których zdążyłam już zapomnieć). Przygnębiająca.
więcejZapada jednak w pamieć przesłanie, że warto dbać o siebie, swoją autonomię, ochraniać uczucia. Rodzice/ teściowe są nam dani, nie mamy wpływu na to jacy są....
Bardzo ciekawa książka, po którą warto sięgnąć kiedy nie do końca potrafimy zrozumieć nasze realacje z teściami.Książka przedstawia szereg przykładów zaburzonych relacji z teściami i wskazuje na sposoby ich rozwiązania.Szczerze polecam.
Pokaż mimo toKsiążka która nie jest typowym poradnikiem a opisem pracy terapeutycznej z pogubionymi parami. Jeśli nie potraktujemy jej jako zbioru całkiem ciekawych opowiadań a postaramy się zrozumieć co jest źródłem problemów poszczególnych par to każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Coś co sprawi, że jego relacje z innymi (nie tylko teściami) będą lepsze.
Pokaż mimo toWarto było sięgnąć po tę lekturę żeby się dowiedzieć a raczej pocieszyć, że nie tylko ja mam źle. Jest nas więcej! Większość teściów jest niereformowalnych, mają problem ze sobą, między sobą to i do Ciebie będą go mieć. A jak się z nimi mieszka tak jak ja to mam... żadna książka nie pomoże oprócz wyprowadzki...
Pokaż mimo toKiedy sięgnęłam po książkę "Toksyczni teściowie" byłam w dziwnej relacji z moim przyjacielem (pogranicze związku i kumplostwa - najgorsze zawieszenie jakie może być... nie polecam) Ale o książce. W taniej księgarni natrafiłam na pozycję pani Susan i niesztampowa okładka od razu przykuła moją uwagę. Kiedy zaczęłam czytać otworzył mi się przed oczami obraz matki mojego...
więcejGenialna!
Pokaż mimo toKsiążka bardzo podobna do Toksycznych rodziców, chociaż tamta książka była zdecydowanie lepsza, czyta się szybko i łatwo ale jakoś nie skłania do zastanowienia.
Pokaż mimo toDo mnie książka zupełnie nie trafiła. Podsumowanie zrobię szybko w klasyczny sposób.
więcejPlusy:
- pomaga rozpoznać czy znajdujemy się w "toksycznych stosunkach"
- zapoznać się można z różnymi rodzajami toksycznych teściów
- poznając opisane w książce historie po części jest nam lżej, bo widzimy, że nasz przypadek nie jest jedynym na świecie, a tak naprawdę niektórzy mają...
Kolejna bardzo dobra książka napisana przez Susan Forward, która pozwala zrozumieć czasem powody złych relacji z teściami.