- 2017-05-12
- 2017-05-12
- Von Borowiecky
- cnoty moralność etyka filozofia
Książka niezwykła, opisująca cnoty moralne człowieka, do osiągnięcia których każdy z nas powinien dążyć. Nie jest to łatwe, ale nic, co jest piękne, nie przychodzi bez wysiłku. Jak napisał jeden z recenzentów książki, prof. Artur Andrzejuk z UKSW:...analiza indywidualizmu etycznego wykracza znacznie poza to, co napisał J. Woroniecki. Ryszard Polak trafnie ukazuje antyczne źródła tej teorii w poglądach sofistów, i ich krytykę w tekstach Platona i Arystotelesa, oraz atrakcyjnie i niezwykle celnie wskazuje na powrót do stanowisk indywidualistycznych we współczesnym postmodernizmie na przykładzie Karla Poppera słusznej krytyki ujęć Platona i całkowicie błędnie obranego antidotum na platoński totalitaryzm w postaci powrotu do subiektywizmu, indywidualizmu i relatywizmu szkoły sofistów."
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Człowiek i moralność w myśli Jacka Woronieckiego OP. Filozoficzne podstawy katolickiej etyki wychowawczej i jej zasady
Dodaj cytat
Opinie [2]
Myśli Jacka Woronieckiego dotycząca kwestii moralno-etycznej, to coś wybitnego. Warto zapoznać się z dorobkiem naukowym dominikanina, a książka Ryszarda Polaka "Człowiek i moralność" jest jego znakomitym wprowadzeniem.
Pokaż mimo toZa każdym razem, kiedy wchodzę do księgarni, czy to stacjonarnej, czy internetowej, zdumiewa mnie ilość poradników dot. praktycznie wszystkich sfer życia: jak zarobić dużo pieniędzy, jak być szczęśliwym, jak znaleźć męża/żonę, jak szybko schudnąć, jak się odżywiać, jak wychować dziecko, jak być pięknym i bogatym, jak medytować zen itd. Jednak jeszcze nie znalazłam...