Bushido: dusza Japonii

2020-02-11

Kup Bushido: dusza Japonii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bushido: dusza Japonii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bushido: dusza Japonii

Ciekawa pozycja dla fanów filozofii.

Ciekawa pozycja dla fanów filozofii.

Cóż. Okropnie naiwna to książka – a jeśli napisana na poważnie, to żałośnie naiwna to postać, ten Inazo Nitobe. Mitologizowanie samurajów, gloryfikowanie klasowych i szowinistycznych postaw i idei, wszystko to podane w pożal-się-boże formie, bo Inazo ewidentnie próbuje przypodobać się chrześcijańskiemu, konserwatywnemu Zachodowi. Przykłady:

"(...) De­mo­kra­cja może sta­no­wić pewną sie­bie ri­po­stę na takie stwier­dze­nie i od­rzu­cać py­ta­nie: „Kiedy Adam po­lo­wał, a Ewa przę­dła, gdzież był dżen­tel­men?” Tym bar­dziej szko­da, że dżen­tel­men nie był obec­ny w Ede­nie! Pierw­si ro­dzi­ce ludz­ko­ści bar­dzo za nim tę­sk­ni­li i za­pła­ci­li wy­so­ką cenę za jego nie­obec­ność. Gdyby tam był, nie tylko ogród byłby bar­dziej gu­stow­ny, ale bez bo­le­sne­go do­świad­cze­nia na­uczy­li­by się, że nie­po­słu­szeń­stwo Je­ho­wie jest nie­lo­jal­no­ścią i hańbą, zdra­dą i bun­tem.
To, czym Ja­po­nia była, za­wdzię­cza­ła sa­mu­ra­jom. Byli oni nie tylko kwia­tem na­ro­du, ale i jego ko­rze­niem. Wszyst­kie ła­ska­we dary Nie­bios prze­pły­wa­ły przez nich. Choć spo­łecz­nie trzy­ma­li się z dala od ludu, wy­zna­cza­li dla niego mo­ral­ne stan­dar­dy i kie­ro­wa­li nim swoim przy­kła­dem."

"Chło­pi przy ko­min­kach w swo­ich cha­tach nigdy nie męczą się po­wta­rza­niem do­ko­nań Yoshit­sunégo i jego wier­ne­go straż­ni­ka lub opo­wie­ści o dwóch dziel­nych bra­ciach z rodu Soga, któ­rych ru­mia­ne ma­lu­chy słu­cha­ją z otwar­ty­mi usta­mi, do­pó­ki ostat­ni patyk się nie wy­pa­li, a żar ognia nie zga­śnie, wciąż po­zo­sta­wia­jąc ich serca roz­ża­rzo­ne opo­wia­da­ną hi­sto­rią." Tak było, nie zmyślam!

W 1900 może była z jakiegoś powodu lepsza, może dziś czegoś nie rozumiem... ale wciąż by zasługiwała na ocenę w dolnej połowie skali. Jedyne za co mogę ją obecnie docenić, to te parę odniesień do filozofów i "twórców opinii", których może zechcę zgłębić. Autor to ewidentnie gawędziarz, i trochę bon motów i cytatów znał – to trzeba przyznać. Oto ci (być może) warci uwagi, w cytatach prosto z książki:

"Mom­m­sen, po­rów­nu­jąc Greka i Rzy­mia­ni­na, mówi, że gdy ten pierw­szy od­da­wał cześć, wzno­sił oczy ku niebu, gdyż jego mo­dli­twa była kontem­pla­cją, pod­czas gdy ten drugi za­sła­niał głowę, gdyż jego mo­dli­twa była re­flek­sją."

"W znacz­nej mie­rze ak­cep­tu­ję po­gląd Hegla, który z wiel­kim znaw­stwem i głę­bią myśli bro­nił tezy, że hi­sto­ria jest cią­giem roz­wo­ju i urzeczywistnia­nia się wol­no­ści."

"Jeśli re­li­gia nie jest ni­czym wię­cej niż „mo­ral­no­ścią po­ru­szo­ną przez emo­cje”, jak de­fi­niu­je ją Mat­thew Ar­nold"

"Scott na­pi­sał o pa­trio­ty­zmie, że „choć może przy­brać naj­uczciw­szą twarz, rów­nie czę­sto może być naj­bar­dziej prze­peł­nio­ną fał­szem maską dla in­nych uczuć”."

„Jest od­waż­nym aktem mę­stwa po­gar­dzać śmier­cią, ale tam, gdzie życie jest strasz­niej­sze niż śmierć, naj­praw­dziw­szym mę­stwem jest od­wa­żyć się żyć”. (Thomas Browne)

Poza tym, ta książka to strata czasu.

"(...) De­mo­kra­cja może...

Biorąc pod uwagę rok wydania to nie jest zła książka, aczkolwiek niewiele jest tam z realiów życia, ale w sumie całe Bushido było pełne sprzeczności.
Wszyscy słysząc o Bushido mamy przed oczami wielkich samurajów, a trzeba pamiętać, że samo słowo Samurai znaczy nic innego jak Sługa. Bushido nigdy nie było w całości spisane bo było to nierealne ponieważ bardzo często prawa Bushido były dostosowywane pod konkretną sytuację i konkretnego wojownika.
Jako ciekawostka to nawet fajna książka, ale jeśli chcesz się dowiedzieć czym było to całe Bushido to nie polecam.

642 użytkowników ma tytuł Bushido: dusza Japonii na półkach głównych
137 użytkowników ma tytuł Bushido: dusza Japonii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bushido: dusza Japonii

Cytaty z książki Bushido: dusza Japonii

Inazo Nitobe Bushido - Dusza Japonii. Wykład o sposobie myślenia Japończyków Zobacz więcej
Inazo Nitobe Bushido: dusza Japonii Zobacz więcej