Inny niż wszyscy

- literatura dziecięca
- Książki o Dawidzie (tom 2)
- Inte som alla andra
- 2017-02-10
- 2017-02-10
- Marta Rey-Radlińska
Świetne opowiadanie o inności, normalności i relacjach w klasie z perspektywy 9-10-letniego chłopca. Na poważnie i z humorem.
Ilustrowała Pija Lindenbaum.
Kup Inny niż wszyscy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Inny niż wszyscy
... zespół Aspergera to według jeszcze obowiązującej klasyfikacji całościowe zaburzenie rozwoju mieszczące się w spektrum autyzmu ... nie jest to choroba ... a jednak nadal w społeczeństwie budzi mnóstwo lęku i niezrozumienia ... osoby z zespołem Aspergera mają tendencję do wycofywania się z kontaktów społecznych ... z dużą trudnością przychodzi im akceptowanie zmian, łamanie schematu ... pojawiają się u nich obsesyjne zainteresowania, które mogą zadziwiać i szokować innych ... nie ma w nich elastyczności myślenia, ale przy jednoczesnym barku upośledzenia umysłowego ... poznawczo są bardzo dobrzy ... nie mają problemu z opóźnionym rozwojem mowy ... problematyczne jest dla nich zrozumienie metafory, ironii, sarkazmu ... to wszystko sprawia, że wyróżniają się w tłumie ... nie są idealni ... nie pasują do schematu narzucanego nam przez współczesny świat ... ale przecież wszyscy jesteśmy trochę inni ... różnimy się i to jest piękne ... jako logopeda pracujący z dziećmi, u których zdiagnozowano zaburzenia ze spektrum autyzmu cieszę się, że ten temat trafił również do literatury popularnej ... czytając dziecku książeczkę lub podsuwając mu ją do samodzielnej już lektury możemy poruszyć temat inności ... zespól Aspergera to zaburzenie, które pojawia się u dzieci coraz częściej i na pewno wyróżnia je wśród ich rówieśników ... dzieci nie zawsze mogą umieć to zaakceptować, ale w tym właśnie my dorośli powinniśmy im pomóc ... ta mała książeczka uczy, że inność nie jest gorsza, słabsza, że nie trzeba jej wyszydzić i zniszczyć ... uczy tolerancji i akceptacji tego, że nie jesteśmy idealni ... podpowiada jak rozmawiać o różnych zaburzeniach ... jak przygotować się na spotkanie z taką osobą ... jak jej nie skrzywdzić i nie zranić ... jak zaakceptować i polubić ją ... zdecydowanie polecam ... mufloneks.blogspot.com
Oceny książki Inny niż wszyscy
148 użytkowników ma tytuł Inny niż wszyscy na półkach głównych- Przeczytane 86
- Dla dzieci 6
- Zespół Aspergera 3
- Literatura dziecięca 3
- 2020 2
- 2025 2
- 2018 2
Tagi i tematy do książki Inny niż wszyscy

Opinie i dyskusje o książce Inny niż wszyscy
Przyjemna, krótka książka dla dzieci o tym, że nikt nie jest do końca normalny oraz o tym, że nie ma w tym nic złego 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewielka książeczka napisana z perspektywy 9-10 letniego chłopca, który opowiada o swoim koledze z klasy z zespołem Aspergera. Historia, której nie brakuje humoru, ale i trudnych pytań: kto ustala, co jest normą, jak można wspierać osoby inne od nas. Fajny punkt wyjścia do rozmów z dziećmi lub samodzielnej lektury (9+).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadne wydanie, duża czcionka, niewielkie 64 strony z ilustracjami. Język prosty, momentami chaotyczna się wydaje, ale to jeszcze bardziej mi pasuje do tej grupy wiekowej. Chłopiec i jego przemyślenia odnośnie choćby relacji z dziewczyną, kolega z #zespółaspergera ale też drugi z #adhd … bez stygmatyzacji, prosto. Normalność, inność, otwarcie na drugie dziecko, w sposób dostosowany do starszych dzieci, wczesnych nastolatków. Podobała mi się. Wartościowa pozycja, która powinna być łatwo dostępna dla dzieci w szkole podstawowej. Choćby jako pomysł na lekcję wychowawczą, jeśli nie dodatek do kanonu lektur.
Ładne wydanie, duża czcionka, niewielkie 64 strony z ilustracjami. Język prosty, momentami chaotyczna się wydaje, ale to jeszcze bardziej mi pasuje do tej grupy wiekowej. Chłopiec i jego przemyślenia odnośnie choćby relacji z dziewczyną, kolega z #zespółaspergera ale też drugi z #adhd … bez stygmatyzacji, prosto. Normalność, inność, otwarcie na drugie dziecko, w sposób...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiepozorna książeczka, która opowiada o tym, że u jednego z chłopców w klasie Dawida zdiagnozowano zespół Aspergera. Oskar jest trochę inny niż wszyscy, rodzi to wśród jego rówieśników różne reakcje, refleksje i myśli. Prosty dziecięcy język, w którym kryje się pytanie co znaczy być innym, być normalnym, pomaga oswoić się z takim tematem jak Asperger.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka dla dzieci, którą powinni przeczytać również dorośli. Główny bohater zadaje trudne pytania o to kto jest normalny, kto ustala te normy i co jeśli ...?
Mam ochotę na kolejne części :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana fajnym, łatwym (ale nie prostackim) językiem książka. Bardzo przyjazna, jeśli tak można powiedzieć.
Mam ochotę na kolejne części :)
Często spotykamy ludzi, których zachowania nie rozumiemy. Nie należy ich oceniać. Warto poznać bliżej takie osoby i spojrzeć na świat z ich punktu widzenia.
Szkoła to miejsce, gdzie spotykają się dzieci o różnych charakterach, temperamencie, poziomie intelektualnym, pochodzeniu, narodowości, wyznaniu czy posiadające jakieś deficyty. Jak kształtować postawy dzieci, aby wzajemnie się szanowały, tolerowały i rozumiały? Jak postrzegane są w takim gronie dzieci z zespołem Aspergera?
W tej książce takie osoby przedstawione są jako dziwacy, których nie rozumie społeczność lokalna. Spotkałem się tu z zachowaniem oceniającym i niezrozumieniem. Pewnie jest tak to postrzegane w życiu, ale brakowało tu postawy akceptacji, tolerancji i zrozumienia. Wkońcu chcemy przekazać młodemu pokoleniu wartościowe zasady zachowań społecznych. Szkoda, że tu tego zabrało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoła to miejsce, gdzie spotykają się dzieci o różnych charakterach, temperamencie, poziomie intelektualnym, pochodzeniu, narodowości, wyznaniu czy posiadające jakieś deficyty. Jak kształtować postawy dzieci, aby...
dobra książka do starszych dzieci
dobra książka do starszych dzieci
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zwróciłam uwagi na to, że to tak malutka książka. Aż mnie znajoma pani bibliotekarka obśmiała, że nie opłacało się po taką drobinę przyjeżdżać. Niestety często rozmiar implikuje treść. A konkretnie jej głębię i wnikliwość. Tak jest również w tym przypadku. Główny wniosek płynący z lektury jest taki, że nie ma ludzi zwyczajnych, a każdy z nas jest na swój sposób inny. Nawet nie wyjątkowy, ale właśnie inny. Autor powtarza tę odkrywczą myśl kilkakroć, może ma nadzieję, iż w ten sposób przekona czytelnika. Albo go zainspiruje. I nie zamierzam polemizować w tym względzie, ponieważ się z nim zgadzam. Miałam jedynie nadzieję, że ta informacja będzie przekazana nietuzinkowo. Że skłoni odbiorcę do refleksji, a nie będzie się wbijać w jego umysł niczym gwóźdź. Czuję niedosyt. Mój nieletni słuchacz również. Chyba pozytywne recenzje sprawiły, że miałam zbyt wielkie oczekiwania.
Nie zwróciłam uwagi na to, że to tak malutka książka. Aż mnie znajoma pani bibliotekarka obśmiała, że nie opłacało się po taką drobinę przyjeżdżać. Niestety często rozmiar implikuje treść. A konkretnie jej głębię i wnikliwość. Tak jest również w tym przypadku. Główny wniosek płynący z lektury jest taki, że nie ma ludzi zwyczajnych, a każdy z nas jest na swój sposób inny....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna
Fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, króciutka, ale porusza ważny temat. Napisana w sposób prosty, w sam raz dla dzieci. Zwykłe opowiadanie, a może skłonić maluchy do refleksji. Ale przede wszystkim uczy tolerancji (mowa tu o zespole Aspergera) ;)