Creatio Fantastica nr 2 (53) 2016 – Fantastyka i baśń
- czasopisma
- Ośrodek Badawczy Facta Ficta
- 2016-08-08
- 2016-08-08
- fantastyka fantasy baśń publicystyka recenzje
TEKSTY NAUKOWE
ARTYKUŁY
Anne-Marie Monluçon, Autoreferencyjność w dwóch baśniach europejskich: w „Oślej Skórce” Charlesa Perraulta i w „O głupim, co ożeniuł się z królowną i został królem” (baśń polska)
Weronika Kostecka, Baśniowe herstory. Postmodernistyczne strategie reinterpretacyjne Angeli Carter, Tanith Lee i Emmy Donoghue
Maciej Skowera, Postmodernistyczny retelling baśni — garść uwag terminologicznych
Karolina Zastępska, Czytać wciąż na nowo. Kilka słów o baśniach w świecie wiedźmina
RECENZJE NAUKOWE
Bartłomiej Grzegorz Sala, W górach przeklętych. Wampiry Alp, Rudaw, Sudetów, Karpat i Bałkanów — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, O umarłych, którzy podróżują szybko
ROZMOWY
Marcin Majchrzak, Dwie i pół wiedźmy
Grzegorz Skowyra, Polana Młodego Słońca
Anna Szumacher, Cena wolności
WYWIADY
„Jestem przykładem Don Kichota idealisty” — z Wojciechem Siudmakiem rozmawia Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
Antologia opowiadań grozy City 3 — z Kazimierzem Kyrczem Jr., Michałem J. Walczakiem i Romanem Aleksandrowiczem rozmawia Ksenia Olkusz
Brytania czasu żelaza — z Angusem Watsonem rozmawia Magdalena Stawniak
„Baśń skończona szczęśliwie to baśń skończona zbyt szybko” — z Jakubem Ćwiekiem rozmawia Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
Rysunki jak z baśni braci Grimm — z Jakubem Rebelką rozmawia Izabela Osiadły
ESEJ
Filip Madej, Czas konwentu, czas opowieści
RECENZJE
PATRONATY CF
Adam Przechrzta, Adept — Ksenia Olkusz, Adept w Krainie Czarów
Ian Tregillis, Mechaniczny — Krzysztof M. Maj, Mechanizm porusza nawet szyszynkę Kartezjusza
Ian McDonald, Luna: Nów — Damian Drabik, Gra o Tron
William Gibson, Peryferal — Damian Dabik, Wydrukowany Avatar
Paweł Kornew, Przeklęty metal — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Diabeł tkwi w szczegółach
Jan Waletow, Ziemia niczyja — Adam R. Prokop, Trzy iluzje Waletowa
KSIĄŻKI
Neal Shusterman, Podzieleni — Ksenia Olkusz, Podzielone opinie
Orson Scott Card, Siódmy syn — Anika Radzka-Nowaczewska, Opowieść o siódmym synu i słowach, które mogą rosnąć
Joe Abercrombie, Nim zawisną — Magdalena Stawniak, Pierwsze prawo Abercrombiego
Joe Abercrombie, Ostateczny argument — Magdalena Stawniak, Władca marionetek
Jim Butcher, Wiatrogon aeronauty — Łukasz Kowalski, Awanturniczy wiatr
Ken Liu, Królowie Dary — Damian Drabik, Nowy król fantasy
Adam Węgłowski, Żywe trupy. Prawdziwa historia zombie — Ksenia Olkusz, Żywe trupy są do…
Elżbieta Cherezińska, Harda — Anika Radzka-Nowaczewska, Jak harda Świętosława z rysiami całą północ zawojowała
Andrzej W. Sawicki, Smocze koncerze — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Polak potrafi
Robert J. Szmidt, Wieża — Adam Podlewski, Apokalipsa według Pana Roberta
Cassandra Clare, Pani Noc — Anika Radzka-Nowaczewska, Tajemnice rodu Blackthornów
Stuart Hill, Kroniki Icemarku, tom II: Klinga ognia — Izabela Osiadły, Kroniki krainy skutej lodem
Wyprawa asów, red. G.R.R. Martin — Anika Radzka-Nowaczewska, Lalkarz i inni
Edgar Rice Burroughs, Tarzan wśród małp — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Kultura czy natura
Kamil Dziadkiewicz, Miasto krwi. Saga wschodnia — Magdalena Łachacz, Miasto, jeszcze jeden wysiłek, jeżeli chcesz stać się miastem krwi
A.G.Riddle, Gen Atlantydzki — Szczepan M. Całek, Atlantyda odkryta raz jeszcze
Mike Wysocky, Lux Aeterna — Izabela Osiadły, Nieskazitelne warszawskie Światło
Robert J. Szmidt, Ucieczka z raju — Łukasz Kowalski, Incepcja poznania wszechświata
Michał Gołkowski, Komornik — Adam Podlewski, Wina podwykonawców
Tomasz Mróz, Przypadkowy zabójca — Adam Podlewski, Komisarz Wątroba na tropie
Przemysław Karda, Interregum — Łukasz Kowalski, Droga w nieznane
Krzysztof Haladyn, Na skraju Strefy — Magdalena Stawniak, Nowiczok
Jim Butcher, Martwy rewir — Mateusz Kozieł, Magiczny detektyw
D.D. Everest, Archie Greene i sekret czarodzieja — Mateusz Kozieł, Harry Potter dla dzieci
FILMY I SERIALE
High-Rise, reż. Ben Wheatley — Magdalena Białek, Piętrowa zgroza
Captain America: Civil War, reż. Anthony Russo, Joe Russo — Łukasz Kowalski, Avengers 2.5
Cloverfield Lane 10, reż. Dan Trachtenberg — Pamela Kalisz, Gra w przetrwanie
The Witch, reż. Robert Eggers — Anna N Wilk, Historia pewnej paranoi
W przygotowaniu: recenzje Warcrafta oraz Suicide Squad.
GRY WIDEO
Brothers – A Tale of Two Sons, Starbreeze — Tomasz Wójcik, Bracia Grimm XXI wieku
Wiedźmin 3: Krew i wino, CD Projekt RED — Marcin M. Chojnacki, Baśniowa winnica
Dreamfall Chapters, Red Thread Games — Jacek Wandzel, Nie ta podróż
The Banner Saga, Stoic Studio — Paula Mejsner. Magia u końca świata
LEGO Marvel’s Avengers, Traveller’s Tales — Marcin M. Chojnacki, Superbohaterowie z klocków
Tomb Raider, Crystal Dynamics — Marcin M. Chojnacki, Wszystkie kości Pani Archeolog
KOMIKSY
Ryukishi07, Karin Suzuragi, Gdy zapłaczą cykady: księga uprowadzenia przez demony — Marcin Chudoba, Ciekawość to pierwszy stopień do piekła
CZASOPISMA
„OkoLica Strachu” 2016, nr 2 — Ksenia Olkusz, #WiecejStrachuWOkolicy
WYDARZENIA
Wernisaż prac Wojciecha Siudmaka — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Błędny rycerz na nowo odczytany