Kuba 1958-1959

2016-04-21

Kup Kuba 1958-1959 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kuba 1958-1959

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kuba 1958-1959

Bardzo ciekawa lektura, ale wydanie tej pozycji w serii "Historyczne bitwy" to nieporozumienie - o samej bitwie jest niewiele, większość wokół - począwszy od Kolumba...

Moja ocena jest bardzo subiektywna. Daje aż osiem gwiazdek ponieważ tę książkę po prostu czytało mi się bardzo dobrze. Cały czas miałem chęć kontynuować lekturę, aby dowiedzieć się "co było dalej". Właśnie z tego względu powiedziałbym, że jest to dla mnie jedna z lepszych książek z serii Historyczne Bitwy mimo, że obiektywnie patrząc, nie przedstawia w sposób wyjątkowo szczegółowy opisywanych wydarzeń.

Narracja w książce jest dość nietypowa. Pojawiają się dialogi oraz swego rodzaju wspomnienia autora. Jest to coś co zdecydowanie mi odpowiada. Zdaję sobie sprawę, że są osoby, które wolałyby suche, konkretne fakty. Dla porównania, chociażby w książce Verdun 1916, była cała masa informacji o ruchach wojsk, atakach i kontrofensywach, a jednak muszę przyznać, że nie wiele z tego dałem radę zapamiętać. Tu informacji jest mniej ale podane w znacznie przystępniejszy i ciekawszy sposób.

W książce oprócz opisu wydarzeń z rewolucji lat 1956-1959 znajdziemy także historię Kuby. Opis zmieniającej się przez lata sytuacji politycznej wyspy. Następnie opis pierwszej fazy walk, gdy rewolucjoniści z Fidelem Castro na czele, ukrywali się w górach Sierra Maestra. Całość kończy, dość krótki, a jednak interesujący, opis zdobycia miasta Santa Clara. Jest też kilka informacji związanych z bardziej współczesnymi wydarzeniami z Kuby, z lat dziewięćdziesiątych. Warto wspomnieć, że oprócz postaci Fidela Castro, sporo treści jest poświęcone oczywiście Ernesto Che Guevarze.

Książka na pewno nie opisuje w szczegółowy sposób przebiegu rewolucji na Kubie. Jednak, moim zdaniem, jest dobrym punktem wyjścia do pogłębienia swojej wiedzy i sięgnięcia po inne pozycje. Podana jest oczywiście bibliografia. Muszę przyznać, że po lekturze tej książki chętnie sięgnąłbym po inne, przykładowo te podane przez autora w bibliografii.

Podsumowując. Tak jak napisałem we wstępie - Tę książkę czytało mi się wyjątkowo dobrze.

Książka dostaje ode mnie ocenę 6. Z tych HB, które mam to ta akurat jest dość nietypowa, ponieważ według mnie jest wręcz przygodowa a czytając ją wyobraziłem sobie film w którym dwie osoby rozmawiają ze sobą o wydarzeniach z przeszłości, po czym następuje flashback i przenosiny do działań zbrojnych w trakcie rewolucji kubańskiej z lat 1956-1959. Super też rozwiązaniem przez autora było w początkowej fazie przedstawienie w punktach historii wyspy Kuba. Czytanie owej skróconej historii nie było męczące i bardzo dobrze wyjaśniało co i jak doprowadziło do wydarzeń opisywanych później przez książkę oraz fajnie obrazowało postać Fidela Castro.

Książka mimo wyżej wymienionej samej pozytywnej oceny dostała ode mnie 6/10, ponieważ jak na HB brakło mi w niej pewnych rzeczy, które były w innych tego typu seriach. Po 1 brakło mi tutaj opisu broni używanej przez wojska rządowe tj. czołgi, samoloty, działa, ewentualnie modele karabinów, podobnie z resztą w przypadku rewolucjonistów Fidela Castro było. Po 2 brakło mi tutaj ściślejszego opisu wydarzeń rewolucji kubuańskiej z okresu gdy Fidel Castro, Che Guevara oraz inni przebywali w Meksyku.

86 użytkowników ma tytuł Kuba 1958-1959 na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Kuba 1958-1959 na półkach dodatkowych

Roman Warszewski
Roman Warszewski
Dziennikarz i pisarz, autor wielu książek, laureat prestiżowych nagród. Wielokrotnie przebywał w Ameryce Południowej, a w swych podróżach dotarł nawet na Wyspę Wielkanocną. Pracował w redakcjach Dziennika Bałtyckiego, Głosu Wybrzeża, Ilustrowanego Kuriera Polskiego, a obecnie pełni funkcję zastępcy redaktora naczelnego miesięcznika 'Vilcacora. Żyj długo'

Cytaty z książki Kuba 1958-1959

Roman Warszewski Kuba 1958-1959 Zobacz więcej