Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak

Okładka książki Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak
Anna Kamińska Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Ekranizacje: Simona Kossak (2024) biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2015-06-18
2015-06-18
Ekranizacje:
Simona Kossak (2024)

Kup Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossaki

Czarownica z Puszczy Białowieskiej

276 0 130

Oceny książki Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak

OPINIE i DYSKUSJE o książce Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak

Przeczytałam po lekturze innej książki tej autorki. Mialam w pamięci dobijająco słaby film o Simonie Kossak, przeczytałam gdzieś, że powstał w oparciu o książkę. Książka świetna, film dno. Anna Kamińska pisze cudownie, poetycko, na pewno sięgnę po inne jej książki. Polecam rozmowy z Joanną Kossak dostępne na YouTube.

Po obejrzanym filmie o Simonie poczułem niedosyt informacji o tej jakże ciekawej osobistości. W ogóle po przeczytaniu biografii autorstwa Anny Kamińskiej stwierdzam, że film był wręcz beznadziejny i pozmieniał z pozoru niezbyt ważne szczegóły, które jednak zmieniły odbiór postaci. Na przykład wybicie przejścia pomiędzy mieszkaniami w Dziedzince - zrobił to Wilczek, a nie Simona, jak to zasugerowano w filmie.

Lekturze towarzyszył mi pewien zgrzyt. Na pewno ciekawe było to, że na rozwój człowieka ogromny wpływ ma otoczenie, w którym się wychowywał. Simona miała urodzić się chłopcem, kolejnym Kossakiem-malarzem. A ona nie tylko okazała się córką, to i jeszcze nie miała talentu artystycznego. Od narodzin była zawodem dla swoich rodziców, co przez całe swoje życie starała się zmienić. Odnalazła swoją drogę i stała się wielką osobą w wybranej przez siebie dziedzinie. Jednocześnie przez podejście rodziców, stała się osobą bardzo zamkniętą w sobie. Stąd ten wspomniany zgrzyt - Simona pewne rzeczy zachowywała dla siebie, a przez autorkę biografii dziesiątki tysięcy osób, jeśli nie więcej, mogło ją poznać.

To trochę jak z czytaniem prywatnej korespondencji pomiędzy różnymi osobistościami. Mimo że okropecznie ciekawi mnie wymiana listów na linii Lem-Le Guin, to z szacunku do nich nie chciałbym ich czytać. Ani korespondencji żadnej innej osoby.

Jednocześnie Simona, przynajmniej z opowieści, była niesamowitą osobą i nie będę ukrywał, że uporczywe dążenie do osiągnięcia tego, na co się zdecydowała, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Z drugiej strony kto normalny chciałby zamieszkać w środku lasu bez dostępu do bieżącej wody i elektryczności? Jest to bardzo kusząca wizja, jednakże miło byłoby zachować pewne udogodnienia cywilizacyjne. ; )

Do przeczytania zainspirował mnie film. Ciekawa i nietuzinkowa osoba, niezwykłe życie, ale sama książka niezbyt przypadła mi do gustu. Zamiast opowiedzieć jedną historię od początku do końca, autorka odhacza poszczególne punkty z listy. Przez co historia nie płynie, ale rotuje.

5485 użytkowników ma tytuł Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak na półkach głównych
951 użytkowników ma tytuł Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak

Anna Kamińska
Anna Kamińska
Książka Anny Kamińskiej "Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Autobiografia, biografia, wspomnienia. Dziennikarka i autorka książek. Publikowała między innymi w tygodniku „Wysokie Obcasy” („Gazeta Wyborcza”) oraz w magazynach: „Pani”, "Zwierciadło”, „Uroda Życia”, "Malemen" i „Sukces”, pracowała też jako wydawca wielu programów w telewizyjnych. Autorka książek Odnalezieni. Prawdziwe historie adoptowanych (2010),Miastowi. Slow food i aronia losu (2011),a także porywających biografii Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak (2015) oraz Wanda. Opowieść o sile życia i śmierci. Historia Wandy Rutkiewicz (2017). Za Simonę…, która rozeszła się w nakładzie kilkudziesięciu tysięcy egzemplarzy, otrzymała nominację do Nagrody Literackiej Prezydenta Miasta Białegostoku im. Wiesława Kazaneckiego.

Cytaty z książki Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak

Anna Kamińska Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak Zobacz więcej