Batman 5/1997

Katarzyna Rustecka

Kup Batman 5/1997 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Batman 5/1997

OPINIE i DYSKUSJE o książce Batman 5/1997

Wróciłem do Batmana po niespełna miesięcznej przerwie odrywając się nieco od uniwersum DC, a tu taka niespodzianka. Ten zeszyt tm-semic jest wyjątkowy pod paroma względami. Zacznę od tego, że w końcu w jednym numerze dostałem kompletną dwuczęściową opowieść. We wcześniejszych było to zapewne niemożliwe, ponieważ część stron była poświęcona Supermanowi (co za pomysł). Opowieść ta ma tytuł „Maska” i jest uczciwie jedna z lepszych pozycji o Batmanie jakie ostatnio czytałem. Całkowicie odjechana, wielopoziomowa, psychodeliczna jazda. Może zabrakło mi trochę lepszego zakończenia, a dokładniej jakiegoś lepszego rozpisania postaci za to wszystko odpowiedzialnej. Jednak to jak była ta historia budowana od początku. Fenomen. Można było poczuć się dosłownie tak samo zdezorientowanym jak Bruce. Kreska również w punkt pasowała i oddawała wszystko to co się działo. Oby więcej takich opowieści w tm-semicach na mnie jeszcze czekało.

Batman z kryzysem tożsamości, odklejone opowiadanko, ale jakoś tam wpisujące się w upadek mrocznego rycerza. Warto było, do dziś pamiętam!

No i nie można zapominać, że za dzieciaka byłem wielkim fanem komiksów!
Batman, Supermen i inni wchodzili jak złoto.
Z tego co widzę sporo osób oprócz książek wrzuca oceny komiksów i poezji, więc ja też tak będę robił :)
To pozycja z mojej półki "różności", wrzucam tu te setki książek które przeczytałem w życiu w latach 2000-2019.

No i nie można zapominać, że za dzieciaka byłem wielkim fanem komiksów!
Batman, Supermen i inni wchodzili jak złoto.
To pozycja z...

Zarówno w serialach, jak i komiksach często przewija się motyw, gdziriż wszelkie dotychczasowe zdarzenia są snem czy też majakami szaleńca. Czasami udaje się to przedstawić sensownie (np. odcinek „Za najdalszą gwiazdą” serialu „Star Trek – Stacja kosmiczna”),a czasami okazuje się to zaskakująco pozbawione pomysłu (np. .historia „Kryzys tożsamości” z „Batmana” 2/1993). Jak udało się to w polskim przedruku dwóch numerów serii „Legends of the Dark Knight”?

Batman po starciu z włamywaczami traci przytomność. Budzi się w szpitalu, gdzie okazuje się, że tak naprawdę jest bankrutem, a jego działalność superbohaterska to jedynie urojenia. Bohater musi odbyć podróż w głąb umysłu, by odkryć prawdę.

Przez długi czas zarówno czytelnik, jak i bohater utrzymywani są w niepewności, co tak naprawdę jest tu rzeczywiste. Bohater ma co jakiś czas halucynacje, które na dodatek rozwijają się w drobne sceny akcji. Szczególnie w drugiej kulminuje to w bardzo niepokojący ciąg scen pokazujących bardzo ponurą wizję przyszłości nawiązująca lekko do komiksu „Powrót mrocznego rycerza”. Na dodatek wytłumaczenie lekarza wydaje się bardzo sensowne. Nie jest to ograniczony konował, a ktoś bardzo oczytany, kto tłumaczy poszczególne elementy z mitologii Batmana symbolami głęboko zakorzenionymi w kulturze. Wprawdzie zakończenie jest dosyć przewidywalne, ale jednocześnie potrafi poruszyć.

Istotną rolę w budowaniu klimatu odgrywają rysunki scenarzysty Bryana Talbota. Dzięki dokładnej kresce i zastosowaniu ciemnych barw tworzy bardzo mroczny klimat. Szczególnie sceny halucynacji są bardzo niepokojące i przygnębiające. Kiedy byłem młodszy widziałem jeden z kadrów z tego komiksu i bardzo mnie przestraszył. Wprawdzie sceny dziejące się za dnia są mniej staranne, ale być może mają one stanowić kontrast dla majaków. Podobał mi się projekt bardziej „realistycznego” stroju Batmana.

Nie spotykam tego zeszytu zbyt często w rankingach najlepszych komiksów wydanych przez TM-Semic, a szkoda. Zarówno pod względem scenariusza, jak i rysunku jest bardzo pomysłowy. Moim zdaniem jest to niedoceniana perełka.

29 użytkowników ma tytuł Batman 5/1997 na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Batman 5/1997 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Batman 5/1997

Okładka książki Shade - Człowiek Przemiany. Tom 2 Chris Bachalo, Peter Milligan, Bryan Talbot
Shade - Człowiek Przemiany. Tom 2 Chris Bachalo, Peter Milligan, Bryan Talbot
Okładka książki Armed with Madness: The Surreal Leonora Carrington Bryan Talbot, Mary Talbot
Armed with Madness: The Surreal Leonora Carrington Bryan Talbot, Mary Talbot
Okładka książki Sandman: Zabawa w ciebie Colleen Doran, Neil Gaiman, Dick Giordano, Shawn McManus, George Pratt, Bryan Talbot, Stan Woch
Okładka książki Hellblazer. Jamie Delano 2 Mark Buckingham, Jamie Delano, Mike Hoffman, David Lloyd, Richard Piers Rayner, Bryan Talbot, Ron Tiner
Okładka książki Slaine: Zabójca Czasu Massimo Belardinelli, Glenn Fabry, Pat Mills, David Pugh, Bryan Talbot
Okładka książki Kompletny Szok Przyszłości Alan Davis, Steve Dillon, Ian Gibson, Alan Moore, Bryan Talbot

Okładka książki Batman 3/1996 Bret Blevis, Alan Grant
Batman 3/1996 Bret Blevis, Alan Grant
Okładka książki Batman 4/1995 Norm Breyfogle, Chuck Dixon, Alan Grant
Batman 4/1995 Norm Breyfogle, Chuck Dixon, Alan Grant
Okładka książki Batman 12/1994 Alan Grant, Dan Jurgens, Mike Mignola, Dan Raspler
Batman 12/1994 Alan Grant, Dan Jurgens, Mike Mignola, Dan Raspler
Okładka książki Batman 1/1996 Jim Aparo, Chuck Dixon, Doug Moench, Graham Nolan
Batman 1/1996 Jim Aparo, Chuck Dixon, Doug Moench, Graham Nolan
Okładka książki Batman 9/1997 Chuck Dixon, Tom Grummett, Ron Wagner
Batman 9/1997 Chuck Dixon, Tom Grummett, Ron Wagner
Okładka książki Batman 1/1995 Brian Bolland, Dennis O'Neil
Batman 1/1995 Brian Bolland, Dennis O'Neil
Okładka książki Batman 8/1996 Vince Giarrano, Alan Grant, Dennis O'Neil, Sal Velluto
Batman 8/1996 Vince Giarrano, Alan Grant, Dennis O'Neil, Sal Velluto

Cytaty z książki Batman 5/1997