Kiss of Steel
- 2012-09-04
- angielski
- steampunk literatura australijska wiktoriański Londyn wiktoriańska Anglia
When Nowhere Is Safe
Most people avoid the dreaded Whitechapel district. For Honoria Todd, it's the last safe haven. But at what price?
Blade is known as the master of the rookeries—no one dares cross him. It's been said he faced down the Echelon's army single-handedly, that ever since being infected by the blood-craving he's been quicker, stronger, and almost immortal.
When Honoria shows up at his door, his tenuous control comes close to snapping. She's so...innocent. He doesn't see her backbone of steel—or that she could be the very salvation he's been seeking.
Nie jest to typowy steampunk, raczej romans historyczny z elementami paranormalnymi i steampunkowymi dodatkami gdzieś w tle. Choć początek wydawał się bardzo tendencyjny (ona niewinna, ścigana przez podłego księcia i zdeterminowana, by utrzymać rodzinę, on potężny i nieustraszony watażka z przeszłością, opanowany pożądaniem od pierwszego spojrzenia).
Całe szczęście, że to tylko pierwsze wrażenie :) Kolejne rozdziały okazały się niespodzianką, charaktery postaci zostały dobrze przemyślane. Co mi się podobało, to że autorka powoli rozegrała problemy między parą głównych bohaterów, przede wszystkim kwestię zaufania. Honoria była uparta, popełniała błędy i wcale nie miała ochoty rzucić się w ramiona swego rycerza. A Blade ze swojej strony wykazał się większą cierpliwością i wyrozumiałością, niż można by się było spodziewać. Całość wydawała się całkiem wiarygodna, przynajmniej jak na paranormal/steampunk :)
Więcej: http://nanikowy.blogspot.com/2015/05/bec-mcmaster-kiss-of-steel.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałe szczęście, że to...