Collide
- Akurat
- 2015-06-17
- 2015-06-17
- Anna Dorota Kamińska
Jej umysł na próżno walczył z tym, o czym doskonale wiedziało jej ciało: pragnęła go, i to bardzo.
Zaraz po ukończeniu college'u, Emily spotyka dotkliwy cios: niespodziewanie umiera jej matka. Emily przeprowadza się ze swoim chłopakiem do Nowego Jorku, by zacząć życie od nowa. Co prawda wewnętrzny głos zaleca jej ostrożność, ale Dillon w ciężkich chwilach był dla niej tak dobry i troskliwy, że dziewczyna postanawia związać z nim swój los.
W Nowym Jorku poznaje Gavina – seksownego, czarującego playboya. Już podczas pierwszego, krótkiego spotkania udaje mu się rozpalić zmysły Emily. Dziewczyna jest rozdarta między lojalnością do dotychczasowego partnera, od którego nigdy nie zaznała niczego złego, a namiętnością do przystojnego zdobywcy serc. Sytuacja szybko się komplikuje, ponieważ z biegiem czasu Dillon zaczyna coraz częściej ujawniać swoją prawdziwą, mroczną naturę, a z kolei nadzwyczajna atrakcyjność i namiętność Gavina okazuje się jedynie maską, za którą kryje się bolesna przeszłość. Rozdarta wewnętrznie Emily musi szybko podjąć decyzję, którego z nich wybrać. Cokolwiek zrobi, jedno jest pewne: ból rozstania pozostanie z nią już na zawsze.
Oficjalne recenzje
Wierząc w kłamstwa, wątpiąc w prawdę
„Collide” to grająca na emocjach, typowo kobieca lektura, opowiadająca o życiu w trójkącie miłosnym i toksycznych relacjach. Jest to niemalże klasyczna historia dziewczyny rozdartej pomiędzy dwoma mężczyznami. Młodzi, przystojni, bogaci – różni ich jedno: jeden jest zraniony, drugi jest potworem. Wybór powinien być prosty, prawda? Nie dla Emily. Jej związek z Dillonem przetrwał niejedną burzę i teraz, rozpoczynając nowy etap życia, jest przekonana, że nadal może liczyć na wsparcie ukochanego. Dillon jest jej wielką miłością, jej przyszłością… Do czasu. Gdy Emily spotyka Gavina, współpracownika i znajomego Dillona, stara się robić wszystko, by stłamsić pożądanie, które zaczyna odczuwać w stosunku do tajemniczego mężczyzny. Przecież jest w szczęśliwym związku i ceni sobie wierność ponad wszystko. Jednak czy wytrwa u boku Dillona, gdy los powoli zacznie wydzierać szczęście z jej rąk? Ucieczka w ramiona Gavina jest kuszącą wizją, ale nie rozwiąże problemów. Jak wysłuchać głosu serca, gdy jest ono rozdarte?
Nie ukrywam, trójkąt miłosny nie jest moim ulubionym powieściowym motywem, ale za to uwielbiają go autorki. Nieważne, czy mówimy o rozkwicie New Adult, erotykach czy książkach młodzieżowych, od obyczajowych po dystopie – trójkąty wydają się być ich nieodłącznym elementem. Niektórym wychodzą one lepiej, innym gorzej. Jak na tym tle wypada „Collide”? Początkowo jest naprawdę nieźle; wychodząc od konfliktu pomiędzy pożądaniem a przywiązaniem, McHugh kreuje opowieść o granicach wierności i lojalności w związku, który staje się więzieniem. W przeciwieństwie do wielu innych romansów, tutaj toksyczna relacja nie jest przedstawiona w romantycznej otoczce, nie jest upiększana. Autorka nazywa rzeczy po imieniu, a czytelnik, jako obserwator, nie ma żadnych wątpliwości co do natury więzi łączącej Emily i Dillona. McHugh nieźle poradziła sobie z odwzorowaniem i wpleceniem w romans elementów, które stanową nieodłączną część wszystkich historii opowiadających o przemocy w związku. Niestety, interesujący początek nie maskuje niedociągnięć, które spotykamy w trakcie dalszej lektury.
Główna bohaterka, Emily, jest miłą dziewczyną, ale wyjątkowo trudno się z nią zżyć, głównie przez wzgląd na jej usposobienie. Em jest typowym przykładem kobiety uwięzionej w toksycznym związku. W jej przypadku łańcuchem jest poczucie lojalności i chorobliwe przywiązanie, ale równie dobrze można by zamienić to na dzieci, czyli poświęcanie się dla cudzego dobra, niemożność życia w pojedynkę ze względów zdrowotnych bądź finansowych, przyzwyczajenie, strach czy przekonanie, że wybranek kocha i się zmieni. Wiele kobiet żyje w przeświadczeniu, że ich ofiara nie pójdzie na marne – niektóre z nich jeszcze kochają, inne już straciły nadzieję. Czasem przez lata tkwią w takim więzieniu i dopiero tragedia potrafi otworzyć im oczy. Włos się jeży na głowie, gdy obserwujemy brnięcie Emily w niezdrową relację, bo zdajemy sobie sprawę z tego, co wydarzy się później i pozostaje nam tylko nerwowe oczekiwanie. Jest jednak coś, co sprawia, że nie jestem do końca przekonana do kreacji bohaterki. Przede wszystkim chodzi o wprost porażającą naiwność i ślepotę związaną z zachowaniem Dillona. Im gorzej postępuje, tym mocniej Em trzyma się go, naprawiając i wygładzając problemy. Energia, którą powinna włożyć w ucieczkę, ona wkłada w upiększanie chorego związku. Desperacja zupełnie nie pasuje do ogólnego obrazu, bo jeśli już ktoś jest zdesperowany, wiele obiecuje i robi wszystko, by zatrzymać tę drugą osobę – to jest to osoba raniąca, a nie raniona. Wspomniana wcześniej, źle pojmowana lojalność nie tłumaczy nielogicznych decyzji, które podejmowała bohaterka. Czasem miałam wrażenie, że Emily nie ma w sobie za grosz rozsądku i nie potrafi odróżnić dobrego postępowania od złego; mało tego, ona w ogóle nie umie dostrzec czegoś takiego, jak postępowanie. Czym innym jest świadomość swojej sytuacji i tkwienie w niej nadal (on źle zrobił, ale ja go kocham!),a czym innym jest zachowywanie się, jakby żyło się w zupełnie innej rzeczywistości (ja go kocham! On… on źle się zachowuje? On w ogóle coś zrobił, jak to?). Jest jeszcze coś, co nie przemawia na korzyść Em – jest kobietą, która nie potrafi być sama. Gavin i Dillon wyrywają ją sobie nawzajem, rzucając jak bezwolną laleczką. Emily odczuwa przymus związku, przez co wiecznie jest w czyichś ramionach i nie potrafi stanąć na własnych nogach. Ktoś, kto ma tak duże problemy w trzeźwej ocenie prawidłowych relacji międzyludzkich, powinien pobyć sam i nabrać dystansu do związków, zanim zdecyduje się na jeden z nich. Idealnym finałem tej historii miłosnej byłoby stwierdzenie Em, że zaczęła szanować i pokochała siebie samą. Partnerujący Emily Dillon i Gavin są wykreowani przeciętnie, nie wybijają się na tle innych romansowych obiektów westchnień. Przede wszystkim brakuje im głębi, są jakby wygenerowani z gotowego zestawu. Gavin to mieszanka „o czym marzą kobiety”, czyli oprócz drogiego garnituru i pokaźnej sumy na koncie, posiada również miłą dla oka aparycję i łączy w sobie samca alfa z romantykiem. Dillon skupia w sobie cechy wspólne wszystkich mężczyzn, którzy znęcają się nad partnerkami - jest jak model pokazowy do filmiku instruktażowego.
Jedną z największych bolączek powieści jest strona językowa. Autorka zdecydowanie powinna popracować nad stylem. Używa prostych słów, co samo w sobie nie byłoby zbrodnią, ale dodatkowo topi je w dużych ilościach egzaltacji oraz nieudanych porównań i metafor, co osiąga szczyt w trakcie scen erotycznych. Gdy przeczytałam o pewnej intymnej części ciała zaciskającej się niczym imadło, to zmysłowy nastrój prysł jak bańka mydlana. Są rzeczy, które nie powinny iść ze sobą w parze, a wnoszenie do sypialni narzędzi ślusarskich, nawet metaforyczne, jest jedną z nich.
Nie jest to tytuł, którzy przekona do gatunku zatwardziałych przeciwników, bo na pewno zirytuje ich schematyczność, ale za to ma duże szanse podbić serca czytelniczek, które łakną romansu z wyraźnym erotycznym zabarwieniem. To kolejny tytuł do ich kolekcji – wciąga, oferuje huśtawkę nastrojów i niepewność o los bohaterki. W „Collide” Gail McHugh udowodniła, że nie zamierza zbyt szybko uraczyć bohaterów szczęśliwym zakończeniem. Wir nieporozumień i burza uczuć w życiu Emily, Dillona i Gavina trwają w najlepsze, doprowadzają do coraz ostrzejszych konfliktów. Czy „Pulse” przyniesie spokój czytelnikom i bohaterom? Pewnie tak, ale zanim dotrą do szczęśliwego zakończenia, w ich losach może się sporo zmienić.
Natalia Lena Karolak
- 2 889
- 1 109
"Collide" to przecietna lektura z monotonna, zubozala fabula. Historia Emily i Gavina, ma swoje ciekawe momenty, wiec ksiazke czyta sie szybko i przyjemnie. Niestety, nie jestem w stanie wylonic z fabuly zadnych ciekawszych zdarzen, zwrotow akcji.Najbardziej zaintrygowal mnie poczatek ksiazki, wstepne wydarzenia, pierwsze spotkanie glownych bohaterow, chemia ktora zrodzila sie miedzy nimi juz w pierwszym momencie, wskazywaly na to, iz ksiazka bedzie swietna! Niestety moj entuzjazm, w miare rozwoju akcji, wygasl bezpowrotnie. Zakonczenie ksiazki nie jest do konca jasne, choc wymeczylam sie lektura, kusi mnie aby siegnac po czesc druga i dowiedziec sie, jakiego wyboru dokonala Emily i jakie tajemnice skrywa w sobie Gavin. Zapowiedz autorki, pochlebne recenzje, zapowiadaly duzo lepsza ksiazke.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbyt podobała mi się forma pisania. Nie jesteśmy tu bohaterem, a jakby osobą, której się to wszystko opowiada. Trzeba się wczuć i ogarnąć od początku, bo potem można trochę się pogubić, szczególnie, że z myśli Emily wchodzimy na myśli Gavina i na odwrót. Nie jest to jakoś rozdzielane, więc tutaj trochę mały minus. Co do historii, nie jest taka zła, Emily jest trochę wnerwiajqca, bo sama nie wie czego chce. Niby innego kocha, ale dalej jest ze swoim w jakiś sposób katem, osobą, która znęca się nad nią psychicznie. Jednak ona nie widzi tego, ciagle ma jakieś wymówki na niego. Jasne, obecny chłopak/narzeczony pomógł jej w bardzo trudnych chwilach. Nie oznacza to jednak, że może rządzić umysłem Emily i dawać ją w poczucie winy. Ona przy nim nic nie może, bo ten ma zaraz nerwa i najlepiej stłukł by ją na kwaśne jabłko. No nienawidzę gościa. Zobaczymy, jak to się rozegra wszystko w drugiej części.
Niezbyt podobała mi się forma pisania. Nie jesteśmy tu bohaterem, a jakby osobą, której się to wszystko opowiada. Trzeba się wczuć i ogarnąć od początku, bo potem można trochę się pogubić, szczególnie, że z myśli Emily wchodzimy na myśli Gavina i na odwrót. Nie jest to jakoś rozdzielane, więc tutaj trochę mały minus. Co do historii, nie jest taka zła, Emily jest trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi jest ocenić tę książkę. To bardziej historia dla młodszych czytelników, niż dla mnie, ale wciągnęła mnie i jestem ciekawa jak potoczą się losy bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągają historia, pochłonęłam w jeden wieczór.
Wciągają historia, pochłonęłam w jeden wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba historia. Trochę kalka tego co już było. Główni bohaterowie tacy jacyś bez życia. Standardowo główna bohaterka to młodziutka, głupiutka dziewczyna z bagażem doświadczeń, a główny bohater to playboy, którego standardowo trzeba uleczyć.
Okropnie mnie wymęczyła ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkropnie mnie wymęczyła ta książka.
Zapowiadało się fajnie, a wymęczyło mnie jak nie wiem.
Słabo, kontynuacji chyba nie przeczytam.
Zapowiadało się fajnie, a wymęczyło mnie jak nie wiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie głupia główna bohaterka. Od samego początku tkwi w toksycznym związku, ale robi dosłownie wszystko żeby tego nie widzieć. Dodatkowo ani jej przyjaciółka, ani facet, który rzekomo stracił dla niej głowę nie pomagają jej rzucić tego kolesia....
Słabo, kontynuacji chyba nie przeczytam.
Gdy czytałam ksiązkę wiele lat temu, to byłam zachwycona, dzisiaj wypada tak sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChemia wyczuwalna pomiędzy bohaterami i lekko się czyta, ale nie ma tego czegoś.
... znów kręcę młynka palcami :)
tak odmóżająco i ckliwie.
Główna bohaterka trochę irytująca,
ale może miłość robi z nas głupców 🤔
... znów kręcę młynka palcami :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo totak odmóżająco i ckliwie.
Główna bohaterka trochę irytująca,
ale może miłość robi z nas głupców 🤔
Taka sobie, spodziewałam sie czegos bardziej interesującego.
Taka sobie, spodziewałam sie czegos bardziej interesującego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka zasługuje na mocną 5. Historia Emily porusza, bo zawiera w sobie ból pragnienia, namiętność oraz miłość. Emily ma chłopaka Dillona, który jest bogaty. Wiele jej pomógł, kiedy jej matka umarła. I dlatego go kocha, za pomoc wsparcie i myślała że jest dobry. Jednak kiedy przeprowadza się do Nowego Jorku tam poznaje Gavina. On wyzwala w niej wszystkie uczucia z jej zakamarków. Od razu czują między sobą więź. Teraz Emily ma problem czy słuchać głosu rozsądku i zostać z Dillonem, który zaczyna ujawniać swoją prawdziwą arogancką i brutalną twarz, czy słuchać serca i wybrać Gavina, z którym przez parę krótkich chwil była szczęśliwa.
Biorę się za drugi tom bo tam jest rozwiązanie tej zagadki.
Ta książka zasługuje na mocną 5. Historia Emily porusza, bo zawiera w sobie ból pragnienia, namiętność oraz miłość. Emily ma chłopaka Dillona, który jest bogaty. Wiele jej pomógł, kiedy jej matka umarła. I dlatego go kocha, za pomoc wsparcie i myślała że jest dobry. Jednak kiedy przeprowadza się do Nowego Jorku tam poznaje Gavina. On wyzwala w niej wszystkie uczucia z jej...