Strategiczna wizja
- 2013-02-01
- 2013-02-01
- Krzysztof Skonieczny
- polityka USA siła potęga Zachód
Aby rządzić światem, trzeba mieć strategię!
Nowa książka doradcy prezydentów USA Jimmy'ego Cartera i Baracka Obamy!
W swej nowej książce Zbigniew Brzeziński analizuje, co może wydarzyć się w globalnej polityce w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Układ sił się zmienia: na mapie świata pojawiły się nowe potęgi, które z pewnością będą chciały podważyć dotychczasową pozycję Stanów Zjednoczonych jako światowego lidera. Czy Ameryka nadal będzie przewodzić światu? Reanimacja zachodniej cywilizacji jest mozliwa, ale do tego potrzeba rozwagi i strategicznej wizji.
Kolejne rozdziały ksiązki traktują o: kilku stuleciach niezwykłego wzrostu siły Zachodu, uniwersalnych atutach systemu amerykańskiego i fatalnych skutkach polityki George'a Busha Juniora, siłach i słabościach nowych graczy globalnych na czele z Chinami i wreszcie amerykańskiej strategii na najbliższe lata.
Od razu poznać rasowego polityka i świetnego analityka. Nie ma się co dziwić, że za czasów Cartera z ZSRR dawano sobie rade. Wielka szkoda, że obecnie brak takich mężów stanu - nie tylko w USA i w innych krajach ale nawet w Rosji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrategiczna wizja - niestety trafiona ale w tej gorszej wersji działań polityków - i miejmy nadzieję - że się nie spełni do końca.
Jest to dość słaba wizja. Napisana zbyt ogólnie i zawierające dość absurdalne tezy, jak ta o możliwości wkroczenia ZSRR w dobie przed stanem wojennym, o potencjale Chin, który zdaje sie już-już doganiać USA, a fatalnym stanie infrastruktury w Ameryce, o rywalizacji i napięciach Indii i Chin, porównaniu Azji z Europą itp. Wiele już sie nie sprawdziło np o Turcji, autor nie bierze pod uwage ważnych problemów, a jego uwielbienie dla chińskich komunistów bije na głowę: zaszczytem było spotkać się z Den Xiaopingiem na prywatnej kolacji. J. Carter miał słabych doradców... Lepiej poczytać Friedmana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaiste interesujące, ile stało się w 3 lata od napisania tej książki. Jedno jest pewne: Rosjanie zbyt dosłownie potraktowali pomysł "zwrotu na Zachód". Brzezińskiemu raczej nie chodziło o wysyłanie czołgów w tym kierunku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStandardowa analiza, USA wciąż jest mocarstwem i nim pozostanie. Myślę, że to dobra książka dla osób, których wiedza na temat współczesnych zmian na arenie międzynarodowej nie jest olbrzymia. Prosta, łatwa forma przekazu, można polecić.