Tajemnica pewnej sąsiadki

- Czytam Sobie. Poziom 3: Połykam Strony
- Egmont Polska
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- opowiadanie dziecięce polskie czytam sobie nauka czytania
Kot, który w geście pozdrowienia macha łapą, karaluchy ucinające sobie pogawędkę czy obładowane bagażami szczury przechadzające się po klatce schodowej… Świat wykreowany przez Melanię Kapelusz przesycony jest magią. A może to tylko złudzenie, które staje się udziałem tropiącego domniemaną czarownicę rodzeństwa – Dyni i Stefanka. Połykam strony, trzeci poziom serii Czytam sobie, to świetny sposób na utrwalenie nauki czytania. Wciągające historie, napisane dłuższymi i bardziej złożonymi zdaniami, są dziełem wybitnych polskich autorów. Duża czcionka ułatwia czytanie, a słowa zaznaczone gwiazdką są wyjaśnione w alfabetycznym słowniczku na końcu książki. Czarno-białe ilustracje i przewaga ilościowa tekstu nad ilustracjami daje poczucie obcowania z prawdziwą książką. Forma książki zgodna jest z zaleceniami metodyków.
Poziom czytania bardzo wzrósł, syn po przerobieni tej serii potrafi jednego dnia przeczytać 3-4 książki. Czyli rozwinął pasję czytania.
Ilustracje w są bardzo radosne i super miłe.
Jak pisze Melania Kapelusz "Jeżeli nie widziałeś krasnoludka, czy to oznacza, że on nie istnieje? Ależ skąd! To świadczy o tym, ze przed tobą jeszcze masa książek do przeczytania. . . lecz Dynia, bohaterka tej książki, marzy o poznaniu prawdziwej czarownicy..."
Książki przenoszą dzieci w fantastyczny świat wyobraźni. Jak syn opowiadał o rodzeństwie opisanym w tym opowiadaniu to nie mógł się nadziwić wymyślonego dziwnego imienia czyli Dynia i Stefanek.
Słowniczek zawiera:
- spiżarnia
- wypolerowany
- zacukać się
- zirytowany
więcej Pokaż mimo toIlustracje w są bardzo radosne i super miłe.
Zabawna historia dwójki dzieci, których wyobraźnia nie zna granic... fantastyczna opowieść :) dla małych i dużych (można się pośmiać:)
Pokaż mimo toDynia i Stefanek, główni bohaterowie tej książeczki, są rodzeństwem. Dynia ma 5 lat i marzy o spotkaniu prawdziwej czarownicy. Stefanek, który ma już 8 lat, nie wierzy w ich istnienie, jednak za namową siostry idzie zobaczyć sąsiadkę, która podobną nią jest. Rodzeństwo chowa się za krzakami i obserwuje okna kamienicy, w której mieszka tajemnicza sąsiadka. Dostrzegają siedzącego w oknie kota, co zdaniem Dyni świadczy o tym, że mają do czynienia z prawdziwą czarownicą.
Siedząc w ukryciu dziewczynka słyszy rozmowę… Jakie jest jej zdziwienie, gdy okazuje się, że rozmowę tą prowadzą dwa karaluchy. Mówią coś o czarownicy, przez którą rodzina Karakonów straciła cały swój dobytek. Kiedy Dynia mówi o tym bratu, karaluchy znikają. Stefanek nie chce uwierzyć w to, co opowiada mu siostra. Za chwilę jednak sam jest świadkiem niesamowitego wydarzenia… Kogo spotkał Stefanek? Czy dzieci poznają tajemniczą sąsiadkę? I kim naprawdę ona jest? O tym przeczytacie w książeczce pani Melanii Kapelusz.
„Tajemnica pewnej sąsiadki” to trzeci etap programu wspierania nauki czytania dla dzieci w wieku 5-7 lat pt. „Czytam sobie”. Poziom ten charakteryzuje się zdecydowanie większą liczbą użytych wyrazów (ok. 3000). Zdania są dłuższe i bardziej złożone. Czarno-białe ilustracje nie odciągają uwagi od czytanego przez dziecko tekstu, a ich mniejsza ilość sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z „poważną” książką dla starszych dzieci. Alfabetyczny słowniczek trudniejszych wyrazów to kolejna nowość na tym etapie czytania. Dziecko samodzielnie szuka wyjaśnienia słów, których może nie znać oraz w bardzo przyjazny sposób poznaje sposób korzystania ze słowników. Tak jak w poprzednich poziomach, zamieszczony na końcu książki dyplom sukcesu, jest wspaniałą nagrodą za przeczytanie książeczki.
Dynia i Stefanek, główni bohaterowie tej książeczki, są rodzeństwem. Dynia ma 5 lat i marzy o spotkaniu prawdziwej czarownicy. Stefanek, który ma już 8 lat, nie wierzy w ich istnienie, jednak za namową siostry idzie zobaczyć sąsiadkę, która podobną nią jest. Rodzeństwo chowa się za krzakami i obserwuje okna kamienicy, w której mieszka tajemnicza sąsiadka. Dostrzegają...
więcej Pokaż mimo to