Prosto i presto. Przyjmujemy gości
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Lucci Editore
- Data wydania:
- 2012-04-13
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-04-13
- Liczba stron:
- 226
- Czas czytania
- 3 godz. 46 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-9323-021-1
- Tagi:
- przepisy kulinarne kuchnia włoska
Zbiór prostych i sprawdzonych przepisów na przyjęcia w prawdziwie włoskim stylu.
Anna Lucci:
"Gdzieś koło środy albo czwartku dostaję telefon: „W sobotę u was?”. To jak alarm na wojnie. Natychmiast ruszają dziesiątki innych telefonów, a następnego dnia już dokładnie wiem, że przyjedzie Silvio, Ivano i Noris - oczywiście z całymi rodzinami. Po drodze zabiorą ciocię Emmę. Będzie też moja przyjaciółka Rosi z mężem. Przywiezie karczochy i jagnięcinę. A żona Ivano zrobi swoje genialne tiramisu... Tak to się zaczyna..."
"Uwielbiam te nasze spotkania. Zresztą Włosi uważają, że chwile spędzone z przyjaciółmi są tym, co w życiu najpiękniejsze. W pierwszej książce z serii „Prosto i presto” podzieliłam się z Wami swoją miłością do Włoch, do prostej i wspaniałej kuchni włoskiej. Teraz zapraszam Was do stołu. Stoją na nim pachnące, przygotowane z fantazją potrawy. A za stołem siedzą ludzie, których kochacie, z którymi lubicie jeść, śmiać się, rozmawiać..."
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 23
- 8
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
W porównaniu z pierwszą "Prosto i presto. Włoska kuchnia dla żyjących w biegu" przepisy bardziej "wyrafinowane" i o wiele mniej nadające się do stosowania na codzień, chociaż uda się kilka z nich włączyć do "zwykłego" menu ... jednak w sumie nie taki był cel Autorki - to miały być dania dla gości. W tym zakresie książka spełnia swoją rolę, przepisy nie są zbyt skomplikowane a jednocześnie potrawy są atrakcyjne i co najważniejsze smaczne :)
W porównaniu z pierwszą "Prosto i presto. Włoska kuchnia dla żyjących w biegu" przepisy bardziej "wyrafinowane" i o wiele mniej nadające się do stosowania na codzień, chociaż uda się kilka z nich włączyć do "zwykłego" menu ... jednak w sumie nie taki był cel Autorki - to miały być dania dla gości. W tym zakresie książka spełnia swoją rolę, przepisy nie są zbyt skomplikowane...
więcej Pokaż mimo toZdarzyło Ci się kiedyś organizować przyjęcie, na którym zamiast kilku zaproszonych gości, pojawiły się dzikie tłumy? A może Twoi bliscy znajomi powiadomili Cię w przeddzień imprezy, że tym razem świętujecie u Ciebie? Takie sytuacje obserwujemy niestety nie tylko we włoskich filmach. Prawdziwe życie również płata nam takie figle. A my, gospodynie domu wpadamy wówczas w panikę. Jak przygotować przyjęcie w tak krótkim czasie? Co podać i w jaki sposób dopasować do siebie serwowane dania? Z pomocą po raz kolejny przychodzi nam Anna Lucci, która w książce "Przyjmujemy gości" odkryje przed czytelniczkami kulisy włoskich przyjęć i zaproponuje nam szybkie potrawy niemal na każdą kieszeń.
Wiedzę na temat organizacji przyjęć, autorka zaczerpnęła nie tylko z osobistych doświadczeń, ale także z rad jej zdaniem mistrzyni w przygotowywaniu imprez, contessy Eleny Mancini. Znakomite potrawy pojawiające się na przyjęciach pani Mancini i kolorowe drinki stanowią w tej książce podstawę do rozważań nad tym, co tak właściwie powinno znaleźć się na imprezowym stole.
Organizację przyjęcia rozpoczynamy oczywiście od czynności podstawowych, czyli zaproszenia gości i sporządzenia listy zakupów. Po udanych odwiedzinach w supermarkecie możemy przystąpić do gotowania. Nim jednak weźmiemy się za prawdziwe dania, trzeba dla naszych bliskich przygotować aperitif. Proponowany przez pisarkę Coctail Roma, czy też popularne Negroni zauroczą naszych gości kolorem i niebywałym smakiem. Do tego napoju potrzebne są jednak przystawki, jak choćby słone trufle, czy rurki łososiowe będące przedsmakiem dla dań, które dopiero mają się pojawić. Do tychże przystawek najlepiej dobrać odpowiedni sos lub kolorową sałatkę z warzyw, grzybów i kawałków mięsa. A potem pora na typowe primi piatti po włosku, czyli wszelkiego rodzaju pasty, które w towarzystwie grandi secondi (drugiego dania) wypełnią niemal po brzegi nasze imprezowe menu. Anna Lucci przewidziała w swej książce również garść potraw na wyjątkowe okazje i zamieściła kilka ciekawych propozycji uwielbianych przez wszystkich deserów. Tort bezowy i anielskie delicje kuszą oko czytelnika i zachęcają do skorzystania z zamieszczonego obok przepisu. A skoro mowa o deserze, to nie mogło zabraknąć i kawy, która wieńczy dzieło naszych dwóch długich godzin spędzonych w kuchni. Jak widać żeby zrobić świetne przyjęcie, wcale nie potrzebujemy tygodnia przygotowań i stresów. Wystarczy trochę spontaniczności, dyscypliny i garść wyjątkowo ciekawych przepisów kulinarnych.
Myślę, że książka "Przyjmujemy gości" nie bez przyczyny okazała się hitem i znalazła się w finale międzynarodowego konkursu na najlepszą książkę kulinarną świata. W dzisiejszym zapracowanym świecie potrzeba bowiem tego typu publikacji, które pomogą nam w krótkim czasie przygotować potrawy na spotkania z naszymi bliskimi. Dziesiątki przepisów na błyskawiczne dania zawarte w tej książce, zostały opatrzone cieszącymi oko fotografiami i szczegółowymi informacjami, dzięki którym jesteśmy w stanie odtworzyć w domowej kuchni nawet najbardziej wyszukane potrawy. Interesujące ciekawostki, które znajdują się pomiędzy kolejnymi daniami podawanymi na naszym przyjęciu, z pewnością zainteresują nawet te panie, którym do tej pory z gotowaniem nie było po drodze. Gorąco zachęcam zatem do zakupu tego poradnika, który moim zdaniem powinien znajdować się na półce niemal każdej pani domu.
Zdarzyło Ci się kiedyś organizować przyjęcie, na którym zamiast kilku zaproszonych gości, pojawiły się dzikie tłumy? A może Twoi bliscy znajomi powiadomili Cię w przeddzień imprezy, że tym razem świętujecie u Ciebie? Takie sytuacje obserwujemy niestety nie tylko we włoskich filmach. Prawdziwe życie również płata nam takie figle. A my, gospodynie domu wpadamy wówczas w...
więcej Pokaż mimo to