Kijów i okolice
- Pascal
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Kijów
W cieniu złotych kopuł, na wysokim brzegu Dniepru, na wzgórzach i w jarach, leży tętniąca życiem elegancka metropolia. Kijów oferuje niemal wszystkie rodzaje atrakcji turystycznych. Na miano jednego z najwspanialszych zabytków w Europie zasługuje wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO sobór Sofijski z 1037 r., a szczególnie mozaiki i freski w tej świątyni. Warto też zobaczyć stojącą obok Złotą Bramę oraz monaster św. Michała o Złotych Kopułach.
Celem wizyt milionów pielgrzymów pozostaje od tysiąca lat Ławra Kijowsko-Peczerska, z pięknie odnowionym soborem Zaśnięcia Przenajświętszej Bogurodzicy, cerkwią św. Trójcy oraz cerkwią Zbawiciela na Berestowie, a przede wszystkim z tajemniczymi pieczarami, w których prawie od początku istnienia ławry są przechowywane relikwie błogosławionych starców monasteru.
Praktyczny przewodnik Kijów i okolice, dokładny, przejrzysty, obszerny, napisany "w podróży", przeznaczony dla osób aktywnych i odważnych, podróżujących indywidualnie. Wybiera go ten, kto nad gotowe pomysły na zwiedzanie przedkłada samodzielne obmyślanie podróży. Zawiera informacje potrzebne do starannego zaplanowania wyjazdu oraz poruszania się na miejscu: ogólne wiadomości o kraju (jego historii, kulturze, społeczeństwie, obyczajach),opisy poszczególnych regionów i miast, dane adresowe restauracji, hoteli, agencji turystycznych, rozkłady jazdy autobusów, pociągów itp. Informacje uzupełniają mapy, plany miast i słowniczki z podstawowymi słowami i przydatnymi zwrotami. Z przewodnikiem z tej serii podróżują dziesiątki tysięcy turystów.