Survival. Bushcraftowa podróż życia

- turystyka, mapy, atlasy
- 2023-06-14
- 2022-05-16
Jeśli masz chęć na eksplorowanie natury oraz poznanie sposobów radzenia sobie w terenie, Survival. Bushcraftowa podróż życia to książka dla Ciebie.
Autor poprowadzi Cię, krok po kroku, przez świat leśnych ostępów. Dzieląc się swoim doświadczeniem, pomoże dobrać właściwy sprzęt, prowiant i poradzi, jak się zachować w sytuacji kryzysowej. Odpowie na wiele nurtujących pytań i rozwieje niejeden mit. Dzięki niemu Twoja survivalowa przygoda będzie łatwiejsza, a przede wszystkim bezpieczna!
Kup Survival. Bushcraftowa podróż życia w ulubionej księgarni
Oceny książki Survival. Bushcraftowa podróż życia
71 użytkowników ma tytuł Survival. Bushcraftowa podróż życia na półkach głównych- Przeczytane 42
- Survival 4
- 2023 1
- Jarek 1
- Papier 1
- Przeczytane 2025 1
- # surwiwal 1
- Za około 10 zł 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Survival. Bushcraftowa podróż życia
Książka pokrywa wszystkie podstawowe zagadnienia, jaki powinieneś znać przed wyruszeniem w teren. Czytało mi się bardzo dobrze - trochę jak podręcznik a trochę jak opowieść przy ognisku. Autor pisze o wszystkim korzystając z własnych doświadczeń. Mocna pozycja na półce. O jakości merytorycznej świadczy fakt, że została przetłumaczona na język czeski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisane, książka zawiera wszystko co potrzebne na start do bushcraftu
Świetnie napisane, książka zawiera wszystko co potrzebne na start do bushcraftu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy mam tu osoby, które kochają poznawanie natury, jeśli tak to mam dla was idealną pozycję, która przyda się przy eksplorowaniu jej.
Radzenie sobie w terenie jest bardzo ważną rzeczą, gdyż nigdy nie wiemy, co nas spotka, a może nas spotkać bardzo dużo. Mogą być to przyjemne rzeczy, jak również niekomfortowe bądź niebezpieczne. Czasami doprowadzimy do tych sytuacji sami, a niekiedy przytrafią nam się przez przypadek.
Książka "Survival. Bushcraftowa podróż życia" Macieja Fink-Finowickiego to poradnik, w którym autor dzieli się swoimi doświadczeniami, pomaga dobrać odpowiedni sprzęt, prowiant i uczy jak zachować się w sytuacji kryzysowej. Znajdziemy tutaj odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań.
Autor obala również mity na przeróżne tematy. Dzięki tej książce zdobywanie nowych zakątków i cieszenie się naturą będzie atrakcyjne, bezpieczne i fascynujące. Oczywiście książka zawiera również piękne zdjęcia.
To kolejna wartościowa pozycja od wydawnictwa sbm, która poszerza naszą wiedzę, ale też daje pewien komfort, bo jak wiemy, natura niesie za sobą wiele różnych niespodzianek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRadzenie sobie w terenie jest bardzo ważną rzeczą, gdyż nigdy nie wiemy, co nas spotka, a może nas spotkać bardzo dużo. Mogą być to przyjemne rzeczy, jak również niekomfortowe bądź niebezpieczne. Czasami doprowadzimy do tych sytuacji sami, a...
#recenzja „Survival. Bushcraftowa podróż życia” autorstwa Macieja Fink-Finowickiego to obowiązkowa lektura dla wszystkich entuzjastów survivalu i bushcraftu. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przetrwać w trudnych warunkach i jak czerpać radość z eksploracji natury. Autor, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, prowadzi czytelnika przez tajniki sztuki przetrwania, od wyboru odpowiedniego sprzętu i prowiantu, po strategie radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych.
Książka jest nie tylko praktycznym poradnikiem, ale także inspiracją do odkrywania dzikiej przyrody. Maciej Fink-Finowicki podchodzi do tematu kompleksowo, tłumacząc kluczowe pojęcia związane z survivalem i psychologią przetrwania. Ciekawym elementem jest omówienie piramidy przetrwania stworzonej przez wybitnego polskiego podróżnika, Jacka Pałkiewicza, gdzie na samym dole znajduje się wola przeżycia, a na szczycie sprzęt.
W książce znajdziesz również praktyczne wskazówki dotyczące budowy schronienia, rozpalania ognia, uzyskiwania wody i zdobywania pożywienia w lesie. Autor porusza również temat ekwipunku, od odzieży i obuwia, po sprzęt niezbędny w terenie. Każdy rozdział kończy się cennymi wskazówkami, które mogą okazać się nieocenione podczas wypraw survivalowych.
Uważam tę książkę za niezwykle wartościową. Tematyka jest mi bardzo bliska, ponieważ razem z mężem wybieramy się na wyprawy survivalowe. „Survival. Bushcraftowa podróż życia” dostarcza wielu nowych informacji, dzięki czemu nasze przygody są przede wszystkim bezpieczne.
Polecam tę książkę wszystkim, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności z zakresu survivalu. Jest to nie tylko praktyczny przewodnik, ale także inspirująca lektura dla każdego, kto chce lepiej poznać świat przyrody i nauczyć się w nim przetrwać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla tych, którzy lubią przygody, ale też dla tych, którzy ich nie lubią i lubią być przygotowani na każdą okoliczność.
Ja przygody lubię, ale nie takie, w których muszę przetrwać, więc tym ciekawsza była ta książka, bo otworzyła mi oczy na wiele sposobów radzenia sobie w terenie. Okazało się, że wiele zasad, które do tej pory znałam, jeszcze z harcerstwa, zupełnie nie ma zastosowania w sytuacjach kryzysowych. Może się z nich znaleźć każdy z nas i nie tylko ten, kto lubi.
Autor Maciej Fink-Finowicki radzi, co ze sobą zabrać, jaki prowiant, jak się zabezpieczyć, kiedy chcemy wyruszyć na wyprawę i badać naturę. Poznajemy rzecz po rzeczy, które musimy zmieścić w plecaku, jak zapakować i tak naprawdę, do czego może się to przydać.
Jak napisał we wstępie:
Drogowskazy i wskazówki przez nas udzielone (konsultantem i wsparciem autora jest Sebastian "Niedźwiedź" Kostański - przypis Czytadeł i czekadełek) otworzą przez Tobą zupełnie nowe możliwości spędzania czasu ze znajomymi, z najbliższymi czy też samotnie. Pokażemy Ci nasz świat, jak się nim cieszymy, co jest dla nas ważne i jak się bez szwanku po nim poruszać.
Książkę otwiera rozdział Psychologia przetrwania. Okazuje się, że sprzęt zabrany jest bardzo ważny, ale w trudnej sytuacji liczy się przede wszystkim to, co mamy w głowie. Jest tam bardzo ciekawa piramida Pałkiewicza, tego wybitnego podróżnika, który często bywał nie tylko w trudnych warunkach, ale też w zagrażających życiu. Twierdzi on, że u podstaw piramidy jest wola przeżycia, potem są wiedza i umiejętności, trening i na wierzchołku sprzęt. Bardzo ciekawy rozdział. Tak samo zresztą, jak ten o wodzie. Według reguły survivalowej człowiek może przetrwać: 3 minuty bez powietrza, 3 godziny bez zabezpieczenia termicznego, 3 dni bez wody i 3 tygodnie bez jedzenia.
W każdym rozdziale mnóstwo jest takich informacji, ale przede wszystkim praktycznych porad. Wiele z nich przyda się nawet podczas pobytu na campingu. Dla mnie ta książka okazała się być kopalnią wiedzy i to wiedzy podstawowej, którą powinniśmy znać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa przygody lubię, ale nie takie, w których muszę przetrwać, więc tym ciekawsza była ta książka, bo otworzyła mi oczy na wiele sposobów radzenia sobie w terenie. Okazało się, że wiele zasad, które do tej pory znałam, jeszcze z harcerstwa, zupełnie...
Jeśli chciałbyś spróbować swoich sił w zmierzeniu się z naturą i przeżyciu samodzielnie w lesie ta książka jest dla Ciebie. Ja raczej nie serwuję sobie takich przyjemności, jednak w myśl zasady "przezorny zawsze przygotowany" lubię poczytać o takich rzeczach tak na wszelki wypadek. Wiele razy się słyszało, że turyści zeszli ze szlaku, zgubili się i mieli nie małe kłopoty. Myślę, że taka podstawowa wiedza powinna być choćby na lekcjach biologii bądź geografii, gdyż często może się ona wiązać z przeżyciem. Ta książka to takie przyjemnie napisane kompendium co zrobić w przypadku, gdy musimy sami o siebie zadbać w lesie. Jest też część poświęcona bushcraftowi, czyli dla osób które z chęcią na takie wyprawy się wybierają. Znajdziesz tu podstawowe informacje o schronieniu, wodzie, ogniu czy jedzeniu. Dowiedz się które drzewo rozpala się szybciej, a jakie pali się dłużej. Co dodać do deszczówki by zapewnić sobie więcej mikroelementów. Jak rozpoznać pod jakim drzewem można zbudował szałas, a jakiego lepiej unikać. Oprócz tego są działy poświęcone już ekwipunkowi czy terenoznawstwu, dzięki czemu osoby, które lubią sprawdzać swoje umiejętności dowiedzą się tak naprawdę wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy. Sądzę, że to zdecydowanie warta uwagi pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłem książkę na prelekcji autora. Pan Maciej bardzo barwnie i z pasją opowiada o survivalu i bushcraftcie. Przeczytałem i uważam że to najlepsza książka dla początkujących. Wiedza merytoryczna łatwo opisana, ciekawe przykłady z życia. Dużo pięknych zdjęć autora jest w książce. Książka starannie wydana, twarda okładka. Bardzo się cieszę, że mam egzemplarz z dedykacją autora. Książka idealna na prezent dla osoby ciekawej świata.
Kupiłem książkę na prelekcji autora. Pan Maciej bardzo barwnie i z pasją opowiada o survivalu i bushcraftcie. Przeczytałem i uważam że to najlepsza książka dla początkujących. Wiedza merytoryczna łatwo opisana, ciekawe przykłady z życia. Dużo pięknych zdjęć autora jest w książce. Książka starannie wydana, twarda okładka. Bardzo się cieszę, że mam egzemplarz z dedykacją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ciekawa książka.W sam raz na dzisiejsze czasy.Wszyscy powinnyśmy przynajmniej coś wiedzieć w razie gdybyśmy musieli przetrwać np.uciekajac do lasu.Jsk dla mnie bardzo przydatna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka o wszystkim i niczym - trochę o survivalu, trochę o bushcrafcie, trochę o outdoorze, jakby autor nie mógł się zdecydować, o czym właściwie chce nam powiedzieć. Większość tematów potraktował po łepkach. Jedne zagadnienia opisuje rzetelniej, inne zacznie, a nie skończy, o jeszcze innych wypisuje bzdury. Np. opisuje, jak wyznaczyć za pomocą mapy i kompasu azymut, ale już nie pisze, po co nam azymut. Albo doradza, żeby lepiej do plecaka spakować jaja ugotowane niż surowe (!),proponuje też zabranie kefiru(!). Do tego koszmarnie myli pojęcia (np. zasoby z zadaniami, wilgoć z wilgotnością) i nie rozumie znaczenia słów, których używa (trekking to nie jednodniowa wycieczka do lasu, a trawers to nie chodzenie na przełaj po polach). Dla mnie ta książka to strata pieniędzy i czasu. A za wspomnienie o możliwości upolowania zwierzęcia za pomocą wnyków mój egzemplarz wylądował na śmietniku!
To książka o wszystkim i niczym - trochę o survivalu, trochę o bushcrafcie, trochę o outdoorze, jakby autor nie mógł się zdecydować, o czym właściwie chce nam powiedzieć. Większość tematów potraktował po łepkach. Jedne zagadnienia opisuje rzetelniej, inne zacznie, a nie skończy, o jeszcze innych wypisuje bzdury. Np. opisuje, jak wyznaczyć za pomocą mapy i kompasu azymut,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli trochę się tematem survivalu i bushcraftu już interesuje to wiele rzeczy "już się wie". Chociaż kilka porad i historii jest warte zapamiętania.