Neurobiologia na tropie świadomości
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- The quest for consciousness
- Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Grzegorz Hess
- anatomia fizjologia medycyna psychologia filozofia neurobiologia
Nowoczesny podręcznik intensywnie rozwijającej się w ostatnich latach nauki o pracy mózgu dla studentów biologii, psychologii, medycyny, filozofii i informatyki oraz dla naukowców zajmujących się takimi badaniami.
Autor, jeden z czołowych badaczy zajmujących się nauką o świadomości, rozpatruje podłoże biologiczne subiektywnego umysłu zwierząt i ludzi. Przedstawia zarys konstrukcji myślowej, którą stworzył wspólnie z Francisem Crickiem, aby rozwiązać pradawną zagadką związku między umysłem a ciałem. Zmierzając do odkrycia i scharakteryzowania neuronalnych korelatów świadomości, subtelnych, przemijających wzorców aktywności neuronalnej, leżącej u podłoża każdego świadomego doświadczenia, badacze ci przyjmują podejście empiryczne.
Książka ta przedstawia wiele koncepcji i wyników badań z dziedziny anatomii, fizjologii, medycyny, psychologii i filozofii, podsumowuje wiedzę na temat świadomości, określa granice tej wiedzy i wytycza kierunki przyszłych badań.
Nie jest to w żadnym wypadku książka popularnonaukowa. Brakuje jej elementu "popularności", a "naukowości" ma aż nadto. Skupia się na bardzo wąskim wycinku wiedzy specjalistycznej pomijając całą resztę, albo wrzucając ją w przypisach. Jestem osobą która w związku z zawodem pośrednio zajmuje się tą tematyką, ale nawet dla mnie ta pozycja była zbyt często zbyt ciężkostrawna. Denerwujące są ponadto ciągłe wtrącenia autora o Cricku - tak jakby chciał się wspiąć na plecach swojego kolegi aby książkę lepiej sprzedać.
Zdecydowanie polecam jedynie osobom bardzo głęboko zaznajomionym z tematyką NKŚ i neurofizjologii widzenia. Dla całej reszty będzie to tylko stracony czas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług autora tej książki słynne "Myślę więc jestem", powinno brzmieć: "Patrzę więc jestem".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka swoim tytułem potrafi czytelnikom narobić apetytu. Niestety nie zaspokaja tej ciekawości. Acha - NKS to już na zawsze : Neuronalne Korelaty Świadomości.
Książka zajmująca w dwóch znaczeniach: wymaga poświęcenia większej ilości czasu na jej zrozumienie (wiele fragmentów czytałam dwa razy, by pojąć sens i wyobrazić sobie struktury anatomiczne mózgu, szlaki neuronów oraz przyswoić symbole i nazwy),ale przy tym jest interesująca, nakłada na przeciętnego czytelnika maskę naukowca, która rodzi w nim potrzebę odkrywania, poszerzania wiedzy, nauki, brnięcia przez te wszystkie strony z zapałem.
Autor musiał tworzyć książkę z przejęciem i zaangażowaniem. Skrupulatnie zebrał informacje, dołączył do niej swoją wiedzę, myśli, efektem czego jest fascynująca podróż do źródeł świadomości i wszelkiego zasobu faktów o mózgu, o których mało kto wie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to raczej podręcznik a niżeli książka popularnonaukowa.
Tym nie mniej w tej tematyce najlepsza pozycja po polsku.
Polecam
Jest to raczej podręcznik a niżeli książka popularnonaukowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym nie mniej w tej tematyce najlepsza pozycja po polsku.
Polecam