Dürer
Wydawnictwo: HPS, Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A. Seria: Klasycy Sztuki sztuka
- sztuka
- Klasycy Sztuki
- Dürer
- HPS, Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita” S.A.
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Tamara Łozińska
- grafika malarstwo niemieckie Durer
Dorastał w ojcowskim warsztacie, pośród misternie zdobionych wyrobów złotniczych, w czasach największej świetności Norymbergii. Uczestniczył w wydarzeniach mających wielkie znaczenie dla kulturalnych i historycznych dziejów Europy początku XVI wieku. Był świadkiem odkryć geograficznych, narodzin państwa Karola V, reformacji. Rozmach twórczy, ponadnarodowy charakter jego sztuki, biegłość techniczna oraz podejmowane tematy czynią Durera nie tylko największym malarzem niemieckim, ale również jedną z największych postaci w sztuce wszech czasów.
Albrecht Dürer (1471-1528) uznawany jest za najwybitniejszego malarza niemieckiego renesansu, a także za jednego z najwybitniejszych teoretyków sztuki. Zamiłowanie do sztuki przejął po ojcu, który był złotnikiem (sam Dürer również kształcił się w tym zakresie). To on dostrzegł talent syna i zachęcił go do rozwijania swojego talentu pod okiem Michaela Wolgemuta. Wkrótce dzięki podróżom po Europie oraz swoim studiom nad proporcją i perspektywą Dürer stał się szanowanym malarzem, zarówno w swojej rodzinnej Norymberdze jak i poza nią. W ostatnich latach swojego życia będąc świadkiem konfliktów i wojen wywołanych na skutek wystąpienia Lutra w Wittenberdze oraz początków reformacji, podejmował działania zmierzające do pojednania luteran z katolikami.
W książce tej przedstawione zostały najważniejsze fakty z życia i twórczości Albrechta Dürera. Znajdują się tutaj również analizy jego kilku najwybitniejszych dzieł (m.in. "Melancholia I", "Portret Cesarza Maksymiliana", "Madonna z dzieciątkiem"). Książka ta jest opatrzona wysokiej jakości ilustracjami oraz zdjęciami. Polecam.