-
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 maja 2024LubimyCzytać245
-
Artykuły„Nieobliczalna” – widzieliśmy film na podstawie książki Magdy Stachuli. Gwiazdy w obsadzieEwa Cieślik3
-
Artykuły„Historia sztuki bez mężczyzn”, czyli mikrokosmos świata. Katy Hessel kwestionuje kanonEwa Cieślik14
-
ArtykułyMamy dla was książki. Wygraj egzemplarz „Zaginionego sztetla” Maxa GrossaLubimyCzytać2
Biblioteczka
2018-01
2013-08
2014-07
Świetny zbiór europejskiego malarstwa na przestrzeni wieków-piękne grafiki, dużo informacji. Brakuje mi jednak przybliżenia innych dzieł autora, nie tylko tego jednego uznanego za najsłynniejszy, lecz także tych bardziej niszowych, o których autorka często wspomina. Takie małe reprodukcje mogłyby zobrazować twórczość malarza i dać pewien ogląd na charakterystyczny styl artysty. Mimo wszystko album uważam za niezbędnik każdego zainteresowanego sztuką.
Świetny zbiór europejskiego malarstwa na przestrzeni wieków-piękne grafiki, dużo informacji. Brakuje mi jednak przybliżenia innych dzieł autora, nie tylko tego jednego uznanego za najsłynniejszy, lecz także tych bardziej niszowych, o których autorka często wspomina. Takie małe reprodukcje mogłyby zobrazować twórczość malarza i dać pewien ogląd na charakterystyczny styl...
więcej mniej Pokaż mimo to2013-07
2014-08
2014-08
Świetna biografia człowieka niezrozumianego, który osamotnienie i nawracającą chorobę psychiczną próbował złagodzić farbą i pędzlem. Doceniony dopiero po śmierci, uznawany jest za jednego z najwybitniejszych malarzy europejskich, mimo niedoskonałości jego prac. Wśród artystów na pewno wyróżniała go pokora. Może dlatego też stał na uboczu obok niesamowicie pewnych siebie i zachwyconych własnym talentem malarzy? Jedno jest pewne- był człowiekiem zagadką, a o takich pamiętać będziemy najdłużej.
Świetna biografia człowieka niezrozumianego, który osamotnienie i nawracającą chorobę psychiczną próbował złagodzić farbą i pędzlem. Doceniony dopiero po śmierci, uznawany jest za jednego z najwybitniejszych malarzy europejskich, mimo niedoskonałości jego prac. Wśród artystów na pewno wyróżniała go pokora. Może dlatego też stał na uboczu obok niesamowicie pewnych siebie i...
więcej mniej Pokaż mimo to2014-08
Nie wiem, dla jakiej grupy odbiorców była dedykowana ta książka- zbyt trudny język dla amatorów, oczywiste rzeczy dla profesjonalistów. Do tego próbowałam doszukać się niesamowitych zdjęć (jak na Michaela Freeman'a, nazwanego w tytule ekspertem przystało), jednak było ich naprawdę kilka, resztę odebrałam za bardzo przeciętną, a nawet brzydką. Poza tym, czytając rozdziały o postprodukcji miałam wrażenie "bombardowania" coraz to różnymi reklamami programów czy gadżetów, często zupełnie niepotrzebnymi. Typowo techniczna książka, jednak napisana niesamowicie topornym językiem. Liczyłam, że pan Freeman mnie zaskoczy, jednak raczej rozczarował.
Nie wiem, dla jakiej grupy odbiorców była dedykowana ta książka- zbyt trudny język dla amatorów, oczywiste rzeczy dla profesjonalistów. Do tego próbowałam doszukać się niesamowitych zdjęć (jak na Michaela Freeman'a, nazwanego w tytule ekspertem przystało), jednak było ich naprawdę kilka, resztę odebrałam za bardzo przeciętną, a nawet brzydką. Poza tym, czytając rozdziały o...
więcej mniej Pokaż mimo to2014-07
2012
2014-07
2012
2012
2013
2013-05-01
2013-08-01
Niezwykle inspirująca książka dotycząca tej dziedziny fotografii. Przepiękne zdjęcia i masa wskazówek dotyczących (według mnie) najtrudniejszej części, czyli stylizacji potraw. W stylu pisania autorki widać jej kulinarną pasję, nie odnosi się ona do potraw w sposób materialny ,tylko typowo "z duszą", dostrzegając piękno składników czy uwzględniając historię przepisu podczas stylizacji. Znajdziemy tam również rozdziały dotyczące typowo podstaw technicznych, fotografowania w świetle naturalnym i sztucznym, kompozycji czy przygotowania do sesji. Gwiazdkę odjęłam za zbyt lakonicznie opisany temat postprodukcji- bardzo interesował mnie sposób Helene na obróbkę zdjęć, jednak, niestety, nie dowiedziałam się nic na ten temat (w tej kwestii zdecydowanie wygrywa konkurencyjna książka "Od zdjęcia do arcydzieła" Nicole S. Young). Mimo wszystko książka jest naprawdę świetna, polecam ją zarówno kompletnym amatorom jak i tym zaznajomionym już z fotografią :)
Niezwykle inspirująca książka dotycząca tej dziedziny fotografii. Przepiękne zdjęcia i masa wskazówek dotyczących (według mnie) najtrudniejszej części, czyli stylizacji potraw. W stylu pisania autorki widać jej kulinarną pasję, nie odnosi się ona do potraw w sposób materialny ,tylko typowo "z duszą", dostrzegając piękno składników czy uwzględniając historię przepisu podczas...
więcej mniej Pokaż mimo to2013-08-01
Konkurentka "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin. Powiem tak- dobra, jednak zdjęć autorki nie nazwałabym arcydziełami. Natomiast skrupulatnie opisane ujęcia, przejrzysta forma (no może oprócz niektórych omawianych zdjęć wydrukowanych na dwie strony, przez co naprawdę nic nie widać) i co najważniejsze- świetnie wytłumaczony sposób na oświetlenie potrawy, wraz ze zdjęciami i rysunkami. A i jeszcze jeden ogromny plus, czyli rozdział postprodukcji- jak dla mnie genialny kurs photoshopa. Generalnie opisałabym tę książkę jako poradnik dotyczący fotografii produktowej i reklamowej, a nie kulinarnej (mimo, że fotografowane są tu potrawy, według mnie autorka traktuje je zbyt przedmiotowo- styropian czy tektura do zwiększenia objętości dania?!). Mimo wszystko polecam tę pozycję, jak i również wymienioną na początku konkurentkę- ten zestaw da wam solidne przygotowanie do fotografowania waszych kulinarnych osiągnięć :)
Konkurentka "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin. Powiem tak- dobra, jednak zdjęć autorki nie nazwałabym arcydziełami. Natomiast skrupulatnie opisane ujęcia, przejrzysta forma (no może oprócz niektórych omawianych zdjęć wydrukowanych na dwie strony, przez co naprawdę nic nie widać) i co najważniejsze- świetnie wytłumaczony sposób na oświetlenie potrawy, wraz ze zdjęciami i...
więcej Pokaż mimo to