Ujęcia ze smakiem: Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Tłumaczenie: Piotr Cieślak
Wydawnictwo: Helion
8,34 (29 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
7
9
7
8
6
7
7
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Plate to Pixel: Digital Food Photography & Styling
data wydania
liczba stron
288
kategoria
hobby
język
polski
dodał
Aleksandra

Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są Ci zdjęcia zwierząt… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne...

Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy się przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce są Ci zdjęcia zwierząt… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje ręce unikalną książkę poświęconą fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjaciołom na diecie! Mogą przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujęcia, które będziesz robił po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miłośników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem dań wiążą nadzieję na przyszłą karierę.

 

źródło opisu: http://helion.pl/ksiazki/ujecia-ze-smakiem-kulisy-...(?)

źródło okładki: http://helion.pl/ksiazki/ujecia-ze-smakiem-kulisy-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (5)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 914
Anna_R | 2016-06-22
Na półkach: Przeczytane, FOTOGRAFIA
Przeczytana: 20 lutego 2015

Nie byłam zaskoczona gabarytami tej książki. Z doświadczenia wiem, że fotografia żywności wcale nie jest taka prosta jakby nam się wydawało. A gdy podejdziemy do tego tematu bardzo poważnie, przedstawiając go kompleksowo, to wyjdzie nam lektura na minimum kilkaset stron. I tak oczywiście jest i w tym przypadku. Książka ta liczy ponad 280 stron, ale znajdziemy w niej tak wiele informacji i obrazujących je ilustracji, że nawet nie zauważymy kiedy połkniemy całą książkę w mgnieniu oka.

Autorka poruszyła tu bowiem szereg bardzo ważnych zagadnień. Jestem pewna, że w tym poradniku każdy znajdzie coś dla siebie. Początkujący fotografowie poznają podstawy fotografii, znajdą wiele informacji na temat ustawień aparatu, światła i wiele wiele więcej. A ci, którzy już ten temat opanowali na pewno zainteresują się kolejnymi rozdziałami omawiającymi kompozycję dań, przygotowaniami do sesji fotografii kulinarnych, a także stylizacji naszych dań. Na końcu znajdzie się także dział związany z...

książek: 730
Gąska | 2014-09-28
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: 28 września 2014

Helen Dujardin pochodzi z Francji choć obecnie mieszka w Stanach Zjednoczonych. Z wykształcenia jest magistrem historii. Przez pięć lat była mistrzem cukiernikiem w jednej z eleganckich restauracji jednocześnie idąc za głosem serca i miłością do fotografii. W 2006 roku założyła blog o nazwie „Tartelette”. Szybko z miłośnika fotografii przeobraziła się w zawodowego fotografa. Współpracowała z wieloma czasopismami, a zdjęcia wykonanych przez nią potraw trafiły do popularnych książek kucharskich.

Uwielbiam książki poświęcone tematyce fotografii, a te dotyczące fotografowania jedzenia - jeszcze bardziej. Tym co szczególnie przypada mi do gustu w tego typu poradnikach są ilustracje: piękne, wyraziste, odpowiednio ostre i nasycone. „Fotografia kulinarna dla blogerów” – Matt’a Armendariz’a (do której pozwoliłam sobie porównać „Ujęcia ze smakiem”). Co prawda podobała mi się bardziej, ze względu na luźniejszy język, bardziej przejrzyste zdjęcia i humor, ale za to Helene Dujardin zabrała...

książek: 423
Ka_Ha | 2014-04-04
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kuchnia

Idealna na początek! Napisana przez kobietę gotującą, porządnym językiem, z cennymi poradami i smakowitymi fotografiami. Zaglądam do dziś.

książek: 115
galizelle | 2013-09-05
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 15 sierpnia 2013

Bardzo ciekawa książka dla osób, które interesują się fotografią kulinarną. Zarówno dla laików, jak i profesjonalistów. Przystępnie napisana + wspaniałe zdjęcia, której są znakomitą inspiracją. Polecam!

książek: 310
Mysterious | 2013-08-09
Przeczytana: sierpień 2013

Niezwykle inspirująca książka dotycząca tej dziedziny fotografii. Przepiękne zdjęcia i masa wskazówek dotyczących (według mnie) najtrudniejszej części, czyli stylizacji potraw. W stylu pisania autorki widać jej kulinarną pasję, nie odnosi się ona do potraw w sposób materialny ,tylko typowo "z duszą", dostrzegając piękno składników czy uwzględniając historię przepisu podczas stylizacji. Znajdziemy tam również rozdziały dotyczące typowo podstaw technicznych, fotografowania w świetle naturalnym i sztucznym, kompozycji czy przygotowania do sesji. Gwiazdkę odjęłam za zbyt lakonicznie opisany temat postprodukcji- bardzo interesował mnie sposób Helene na obróbkę zdjęć, jednak, niestety, nie dowiedziałam się nic na ten temat (w tej kwestii zdecydowanie wygrywa konkurencyjna książka "Od zdjęcia do arcydzieła" Nicole S. Young). Mimo wszystko książka jest naprawdę świetna, polecam ją zarówno kompletnym amatorom jak i tym zaznajomionym już z fotografią :)

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd