Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Food Photography: From Snapshots to Great Shots
- Wydawnictwo:
- Helion
- Data wydania:
- 2012-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-01-01
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-246-3859-8
- Tłumacz:
- Marek Kania
- Tagi:
- fotografia
"Uwiecznij swoje osiągnięcia kulinarne!
Gdy otworzysz jakąkolwiek książkę kucharską, natkniesz się na atrakcyjne zdjęcia gotowych posiłków. Z pewnością ich autorzy muszą mieć silną wolę, skoro nie pałaszują fotografowanego przedmiotu, zanim nie skończą sesji. Ale silna wola nie wystarczy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Co jeszcze jest potrzebne do osiągnięcia rewelacyjnego efektu?
W tej książce znajdziesz bogate menu najlepszych porad, dzięki którym osiągniesz swój cel. Wybierzesz odpowiedni sprzęt, oświetlenie oraz rekwizyty. Ponadto zapoznasz się z możliwościami programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć oraz technikami maskowania niedoskonałości przygotowanych posiłków. Ta książka jest idealną pozycją dla Ciebie, niezależnie od tego, czy potrzebujesz zdjęć do swojego bloga kulinarnego, czy też chcesz pochwalić się własnymi osiągnięciami przed znajomymi na Facebooku. Jedno jest pewne - jeśli zastosujesz się do porad z tej książki, Twoje zdjęcia sprawią, że wszystkim przyjaciołom ślinka pocieknie wprost na klawiaturę!
Wszystko, co musisz wiedzieć na temat fotografowania żywności:
Wybierz odpowiedni sprzęt
Oświetl odpowiednio fotografowany posiłek
Stylizuj przygotowane potrawy
Korzystaj z rekwizytów
Ulepsz zdjęcia w Photoshopie
Pamiętaj o jednej zasadzie - najpierw zdjęcia, potem uczta!"
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 69
- 30
- 28
- 6
- 5
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Niedawno pojawiło się w księgarniach drugie wydanie książki Nicole S. Young „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła”. To niewątpliwie doskonała wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla pozostałych miłośników fotografii, szczególnie tych, którzy zajmują się szeroko rozumianą fotografią produktową.
Napisany przystępnym językiem podręcznik jest adresowany zarówno do osób rozpoczynających swoją przygodę z fotografią kulinarną, jak i tych nieco bardziej zaawansowanych.
W kolejnych rozdziałach autorka prezentuje najważniejsze zagadnienia począwszy od podstaw fotografii i sprzętu fotograficznego, poprzez dobór i rozmieszczenie źródeł światła, stylizację i rekwizyty, kadrowanie i kompozycję, po kreowanie wizerunku w Internecie i dość dokładnie omówioną postprodukcję.
Bardzo pomocne są zamieszczone przy każdym zdjęciu parametry ustawień aparatu oraz informacje o tym, jakim aparatem i jakim obiektywem zostało wykonane zdjęcie.
Jednak największą, moim zdaniem, zaletą "Fotografii kulinarnej" są schematy rozmieszczenia oświetlenia i fotografowanych obiektów względem aparatu. Chociaż nie każdy z nas ma dostęp do profesjonalnego studia lub choćby możliwość rozstawienia softboxów, które jednak trochę miejsca zajmują, że o kosztach ich zakupu nie wspomnę, to blendę i dyfuzor bez problemu możemy wykorzystać w domowych warunkach, aby poprawić wygląd naszych zdjęć.
W ostatnim rozdziale na przykładzie kilku sesji zdjęciowych, Nicole Young krok po kroku wyjaśnia kolejne etapy powstania prezentowanych fotografii - od przygotowania poszczególnych uwiecznionych na zdjęciu elementów na postprodukcji kończąc. Nie mniej ciekawe są uwagi dotyczące stylizacji i kompozycji. Przykładowe zdjęcia zaprezentowane w podręczniku nie tylko cieszą oczy swoim perfekcyjnym wyglądem, ale zostały również zostały szczegółowo omówione.
Fotografia kulinarna nie jest najprostszą dziedziną, o czym przekonałam się na własnej skórze prowadząc bloga "To gotują Saudyjskie Wielbłądy". Dlatego wszelkie porady zawarte w książce Nicole Young są dla mnie niezwykle cenne, choć nie każdą z nich mogę wykorzystać fotografując w warunkach domowych potrawy, które są przeznaczone do jedzenia. Należy też pamiętać, że nawet bardzo uważne przestudiowanie ksiązki Nicole Young nie uczyni z nas mistrzów fotografii, lepsze zdjęcia możemy uzyskać tylko dzięki wielu godzinom prób i nauce na własnych błędach.
Blogerów kulinarnych może zainteresować także wydana w 2014 roku nakładem wydawnictwa Helion książka Matta Armendariza - "Fotografia kulinarna dla blogerów".
A tutaj link do naszych zdjęć kulinarnych - "Pustynny blog - z aparatem w kuchni i po świecie"
http://pustynnyblog.wixsite.com/pustynnyblog/food
Ciekawa jestem co o nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :)
Niedawno pojawiło się w księgarniach drugie wydanie książki Nicole S. Young „Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła”. To niewątpliwie doskonała wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla pozostałych miłośników fotografii, szczególnie tych, którzy zajmują się szeroko rozumianą fotografią produktową.
więcej Pokaż mimo toNapisany przystępnym językiem podręcznik jest...
Bardzo dobra podpowiedź dla początkujących fotografów kulinarnych.
Bardzo dobra podpowiedź dla początkujących fotografów kulinarnych.
Pokaż mimo toKonkurentka "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin. Powiem tak- dobra, jednak zdjęć autorki nie nazwałabym arcydziełami. Natomiast skrupulatnie opisane ujęcia, przejrzysta forma (no może oprócz niektórych omawianych zdjęć wydrukowanych na dwie strony, przez co naprawdę nic nie widać) i co najważniejsze- świetnie wytłumaczony sposób na oświetlenie potrawy, wraz ze zdjęciami i rysunkami. A i jeszcze jeden ogromny plus, czyli rozdział postprodukcji- jak dla mnie genialny kurs photoshopa. Generalnie opisałabym tę książkę jako poradnik dotyczący fotografii produktowej i reklamowej, a nie kulinarnej (mimo, że fotografowane są tu potrawy, według mnie autorka traktuje je zbyt przedmiotowo- styropian czy tektura do zwiększenia objętości dania?!). Mimo wszystko polecam tę pozycję, jak i również wymienioną na początku konkurentkę- ten zestaw da wam solidne przygotowanie do fotografowania waszych kulinarnych osiągnięć :)
Konkurentka "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin. Powiem tak- dobra, jednak zdjęć autorki nie nazwałabym arcydziełami. Natomiast skrupulatnie opisane ujęcia, przejrzysta forma (no może oprócz niektórych omawianych zdjęć wydrukowanych na dwie strony, przez co naprawdę nic nie widać) i co najważniejsze- świetnie wytłumaczony sposób na oświetlenie potrawy, wraz ze zdjęciami i...
więcej Pokaż mimo toNo cóż, oczekiwałam trochę więcej informacji na temat w sumie specyficznej fotografii żywności. Dość sporą część zajmuje ogólne wprowadzenie do fotografii. Samych porad, sztuczek czy podpowiedzi nie ma za dużo. Zdjęcia warto obejrzeć, jednak nie kupiłabym ponownie tej książki.
No cóż, oczekiwałam trochę więcej informacji na temat w sumie specyficznej fotografii żywności. Dość sporą część zajmuje ogólne wprowadzenie do fotografii. Samych porad, sztuczek czy podpowiedzi nie ma za dużo. Zdjęcia warto obejrzeć, jednak nie kupiłabym ponownie tej książki.
Pokaż mimo toPomimo, że nie jestem jeszcze specem od fotografii, ta książka była dla mnie użyteczna tak średnio. Niby coś dowiedziałam się nowego, ale niewiele. Nie do końca jestem przekonana, czy warto było ją kupować.
Pomimo, że nie jestem jeszcze specem od fotografii, ta książka była dla mnie użyteczna tak średnio. Niby coś dowiedziałam się nowego, ale niewiele. Nie do końca jestem przekonana, czy warto było ją kupować.
Pokaż mimo to