Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie

Wydawnictwo: Septem
8,62 (13 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
3
8
4
7
1
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788328310179
liczba stron
288
język
polski
dodała
JoieDeVivre

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem! Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić...

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem! Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji. W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie! „Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Anthelme Brillat-Savarin Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotuje bo lubi. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęłam pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzyczno-kulturalne, a później zaczęła gotować dla gwiazd show biznesu. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, praktykuje w fantastycznej piekarni, a w międzyczasie pracuje jako fotograf jedzenia. Każdą wolną chwilę poświęca na uczenie się nowych smaków i połączeń.

 

źródło opisu: http://www.matras.pl/opowiadania-drewnianego-stolu...(?)

źródło okładki: http://www.matras.pl/opowiadania-drewnianego-stolu...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 230
Ania Kostorz | 2017-03-16
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 16 marca 2017

Jak można zrecenzować książkę kucharską? Takie pytanie narodziło się w mojej głowie, kiedy dostałam dwie pozycje od wydawnictwa Septem. Zabierałam się do tego jak pies do jeża dopóki… nie wypróbowałam przepisów w mojej kuchni!

Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl, pokazuje nam, że gotowanie wcale nie musi być nudne i trudne. Zaczyna więc swoją książkę od „Opowiadania o drewnianym stole”, a następnie przedstawia, co tak naprawdę liczy się dla niej w kuchni – pełnia smaku, brak liczenia kalorii i piękny wygląd potraw.
Każdy ze składników używanych przez Monikę w jej daniach i wypiekach jest (przynajmniej pobieżnie) opisany. Książka dzieli się na rozdziały takie, jak: czym gotować?, jak robić zakupy?, na śniadanie, na obiad oraz… na słodko! Jako, że jestem jawnym łakomczuchem, ta ostatnia część książki mnie zaciekawiła najbardziej.

Każdy przepis zawarty w Opowiadaniach drewnianego stołu ma swoją strukturę. Oprócz zwykłego podania przepisu i listy składników, autorka zawiera historię dania i wyjaśnia, skąd się wzięło u niej w kuchni. To, dlaczego akurat takie danie znalazło się w książce, napisane jest bardzo przystępnie – i dobrze, bo nudne, historyczne opisy nas nie interesują.

W książce tej każdy znajdzie coś dla siebie. Mnie osobiście początkowo przeraziły przepisy z wykorzystaniem nieznanych mi składników (choć pewnie część z was będzie je kojarzyć): amarantus, humus, jarmuż czy kajmak. Miałam swoiste wyobrażenie „przecież to będzie kosztować fortunę!”, ale jednak po sprawdzeniu cen – każdy przepis jest przystępny dla przeciętnego Polaka.

Twarda oprawa i papier kredowy niestety swoje ważą, dlatego też książka sama w sobie jest ciężka. To chyba jedyny minus, jaki w niej widzę.

Opowiadania drewnianego stołu mogę polecić każdemu, komu zrazy i ziemniaki w kuchni się znudziły, a kto szuka w kuchni inspiracji i dobrych smaków.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Żółty deszcz

Poezja pisana prozą. Piękna. I ta forma: co jakiś czas odstęp w tekście - dla oddechu - jakby strofy wiersza. Do tego jakby odwrócone akapity - zami...

zgłoś błąd zgłoś błąd