Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2023-05-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-05-15
- Liczba stron:
- 416
- Czas czytania
- 6 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324086856
- Tłumacz:
- Lucyna Wierzbowska
- Tagi:
- Japonia kuchnia japońska kultura Japonii kulinaria
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem.
Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.
Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.
Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!
Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!
Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 88
- 14
- 6
- 5
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jak mnie denerwują takie zdania, jak ten przykład copywriterskiej desperacji: "W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem". Proszę mi pokazać kraj, w którym jedzenie jest tylko jedzeniem, nie ma znaczenia kulturowego i nie jest obiektem zainteresowania.
Żeby jeszcze książka Katherine Tamiko Arguile jakoś potwierdzała tę tezę - ale poza dość naturalnym szacunkiem do podstawowego produktu spożywczego nie znajdziemy tu nic niezwykłego. Jak refren będzie wracała sezonowość japońskiej kuchni, ale jakoś tak z pominięciem smutnego faktu, że w górzystym i rolniczo niezbyt zasobnym kraju sezonowość jest bardziej smutną koniecznością niż świadomym wyborem.
"Meshi" to książka nudna, przegadana i w dużej mierze o niczym. Trochę chaotycznych wspomnień z dzieciństwa i młodości autorki, trochę jej osobistych wynurzeń, trochę wspominków o tym, co jadła w Japonii i co gotowały kobiety w jej rodzinie.
Nie warto czytać jej dla kuchni, kulinariów, historii albo kultury "spożywczej".
Ciekawe jest w niej coś zupełnie innego: Katherine Tamiko Arguile jest dzieckiem z mieszanego małżeństwa, która dużą część swojego życia spędziła poza Japonią, do tego stopnia, że ma trudność z pisaniem po japońsku i mówieniu "dorosłym" japońskim. "Meshi" jest intrygującą rekonstrukcją tożsamości - Arguile opisuje Japonię z perspektywy kogoś z zewnątrz, kto przez "swoich" jest traktowany jako "obcy" i cały czas gdzieś tam pobrzmiewa żal za utraconym dziedzictwem, za poczuciem, że "nie uchodzi" za prawdziwą Japonkę. Intrygująca jest również wizja Japonii, jaką tworzy i przedstawia - dużo bym dała, żeby się dowiedzieć, jak w zbiorowej świadomości zakorzeniły się te, a nie inne elementy składowe, które widzimy mówiąc "Japonia".
Wniosek na przyszłość: jeśli jakiejś książki nie ma w bibliotece, prawdopodobnie nie warto w nią inwestować, bo niepotrzebnie wydam pieniądze i skończę z niepotrzebnym klamotem na półce.
Jak mnie denerwują takie zdania, jak ten przykład copywriterskiej desperacji: "W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem". Proszę mi pokazać kraj, w którym jedzenie jest tylko jedzeniem, nie ma znaczenia kulturowego i nie jest obiektem zainteresowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻeby jeszcze książka Katherine Tamiko Arguile jakoś potwierdzała tę tezę - ale poza dość naturalnym...