Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

- literatura dziecięca
- e-book
- Szwendarri - słuchowisko (tom 2)
- 2024-06-18
- 2024-06-18
Druga z pięciu części przygód o niezwykłym aucie, pieszczotliwie nazywanym Szwendarrim.
Rodzina Majki się powiększa. Ma teraz mamę, tatę, rozklekotany samochód, który jeździ, gdzie chce i… małego braciszka. Ma też kilka nowych przygód na koncie. Co wydarzy się w drodze do szpitala, dokąd zawiezie ich Szwendarri i dlaczego czasami warto być ostatnim na mecie? Przekonajcie się sami.
Zapnijcie pasy i wsiadajcie, mkniemy ku przygodzie!
Wersja audio w interpretacji Joanny Pach, Klementyny Umer, Macieja Kowalika, Aleksandra Orsztynowicza-Czyża tylko w Legimi.
Okładka i ilustracje: Hubert Grajczak.
Kup Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny w ulubionej księgarni
Oceny książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny
26 użytkowników ma tytuł Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny na półkach głównych- Przeczytane 24
- 2024 4
- 2025 2
- OLGA 1
- Audiobooki 1
- ***** Legimi - audiobook 1
- **** Doskonałe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny
Pełna fantazji, niespodzianek, dobrego humoru i marzeń. Książka opowiedziana przez Maję, która w raz z rodziną posiada niezwykłe, żółte auto Szwendarii, które jeździ tam chce. Szwendarii 2 - swoim nietypowym zachowaniem zachęca do spontaniczności. Przygody, które funduje samochód, są bezpieczne, a zarazem pełne nowych możliwości. Zaczynając swoją przygodę z żółtym samochodem, Majką, jej rodzicami i malutkim bratem, byliśmy nieco zaskoczeni. Bowiem autko jeździło tam gdzie chciała rodzina, czyli poprostu się zepsuło. Całą rodzina, jest zaniepokojona tym faktem i postanawia go wyleczyć. Idealnym lekarstwem okazuje się ogniste flamenco. Oczywiście wszyscy wraz ze Szewendarii tupią, bawią się na całego. I tak każdy kolejny rozdział to nowa przygoda, zabawa w której uczestniczą i bawią się wszyscy( wraz z czytelnikiem!) Książkę czyta się bardzo płynnie i szybko. Narracja siedmioletniej Majki, duża czcionka, oraz wciągająca fabuła to zdecydowany plus. Każdy z członków rodzinny jest inny, jednak dzięki otwartości, każdy ma możliwość wyrażenia siebie oraz doświadczenia przygód. Rodzina zaakceptowała samochód, dzięki czemu, ma teraz możliwość na ciekawe życie. Pozwolenie sobie na spontaniczność i prowadzenie to czasem luksus. Lecz ta książka pokazuje, że można. Można bawić się i żyć radośnie i pozytywnie. A dla tych, którzy wolą słuchać, Szwendarii jest w formie audiobooka na Legimi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książeczka dla dzieci. Wyjątkowa w odbiorze podczas słuchania. Zabawna, lekka i wciągająca. Szwendarri z rodziną uczą się spowalniać i żyć wolniej..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj przychodzimy do was z książeczką dla dzieci, w właściwie z synchrobookiem od Wydawnictwa Labreto oraz od Patrycji Południkiewicz - Kędzior o dosyć oryginalnej nazwie "Szwendarri".
samochód wujka Wilhelma. Warkot silnika przy odpalaniu, fantazyjne postukiwanie przy przyspieszaniu i wszechobecne klekotanie przy
najmniejszym ruchu brzmiały dla mnie jak najpiękniejsza melodia. Szybko się zorientowałam, że Szwendarri nie jest zwykłym autem. Miał w sobie o wiele więcej niż lekko
przetarte skórzane fotele, sto czterdzieści koni mechanicznych i zwietrzałą choinkę zapachową, zawieszoną na lusterku. Okazało się, że miał w sobie charakter. Dokładnie taki jak ja: niezależny i nieokiełznany. I był niezwykle uparty! Rzadko jeździł tam, dokąd chciałam. Zawsze miał na nas lepszy pomysł."
Maja ma sześć lat i oczekuje przyjścia na świat swojego braciszka Olka. Jej mama postanawia pewnego dnia pomalować ściany. Dlatego dziewczynka i jej tata ruszają po farby do sklepu. Niestety psuje im się samochód i dostają w zamian starego gruchota. Jak się okazuje samochód nosi nazwę Szwendarri, ponieważ jeździ tam gdzie chce, szwenda się.
Kochani, jaka ta pozycja jest cudowna i zabawna. My jako już dorosłe czytelniczki po prostu ubawiłyśmy się po całości. Czytajcie ją swoim dzieciom, sami ją czytajcie, jeżeli lubicie takie książeczki, warto.
Opowieść ta to historia dla dzieci, które uwielbiają podróżować, które uwielbiają zaskakujące niespodzianki, które uwielbiają marzyć ! Jest to niezwykła przygoda, która pobudzi dziecięcą wyobraźnię. Tu dzieje się tak wiele.Razem ze Szwenderrim poznajemy wiele interesujących miejsc, on zawsze ma pomysł na spędzenie ciekawie dnia i robi to na własny przedziwny sposób.
Przy tej opowieści się uśmiechałyśmy, zarówno z fabuły, jak i z żartów, które autorka wplotła w historię, tworząc dzieło, które aż chce się czytać bądź słuchać.
Język również był prosty i bardzo przystępny, w szczególności dla młodszych czytelników. A niektóre teksty głównej małej bohaterki po prostu sprawiały,że na naszych twarzach gościł banan na ustach. Szczególnie, gdy Maja nie rozumiała określeń, bądź powiedzonek dorosłych. Było to bardzo zabawne.
Sądzimy,że spędzicie razem ze swoimi pociechami kilka dobrych chwil podczas czytania tej książeczki. Chociaż jak dla nas była troszeczkę przykrótka i poprosimy o więcej !
Postacie w książce sprawiały,że na każdym kroku na naszej buźce pojawiał się uśmiech. Były przyjazne, miłe i wręcz do polubienia.
Znalazłyśmy sposób na, to,żeby wasze dziecko się nie nudziło podczas tych upalnych dni ! Poszwędajcie się z Mają i całą jej rodzinką oraz oczywiście z żółtym charakterystycznym autkiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tamtego lipcowego przedpołudnia okazało się, że spotkałam swoją bratnią duszę. Był nią
Niedawno był dzień dziecka, a ja kilkanaście dni później poczułam się jakbym wróciła do lat beztroskiego dzieciństwa. To wszystko za sprawą audiobooka od Legimi i Wydawnictwa Labreto autorstwa Patrycji Południkiewicz-Kędzior. Zaufajcie mi... nawet stara baba moze się świetnie bawić i śmiać niemalże do łez słuchając opowieści przeznaczonej dla milusińskich.
Kim jest Szwendarri? To dość specyficzny żółty (aż bije po oczach 😉) samochód, który pewnego dnia trafia do rodziny Majki, rezolutnej sześciolatki.
Dlaczego Szwendarri jest specyficzny? Ano dlatego, że ma dość silny charakterek i zazwyczaj nie jeździ tam, gdzie chcieliby jego właściciele, a tam, gdzie on sam sobie zapragnie. Ni mniej ni więcej - po prostu lubi się szendać. Co z tego wyniknie? Z pewnością wiele zabawnych perypetii, przygód, wycieczek. Ale pod jednym warunkiem... najpierw przywitajcie sie ze Szwendarri i bądźcie dla niego mili.
Nigdy wcześniej nie spotkałam się z twórczością autorki, ale pomysł na historię po prostu mnie zachwycił. No a do tego rewelacyjna realizacja audiobooka to prawdziwy majstersztyk. Idealnie dobrani lektorzy tworzą atmosferę nie zwykłego audiobooka, a świetnego słuchowiska.
Kreacja głównej bohaterki- nic dodać, nic ująć. Ciekawa świata, poznająca zawiłości powiedznek rodem ze świata dorosłych, odkrywająca świat i wiecznie ucieszona dziewczynka, która uwielbia swoją rodzinkę, a malutkiego, gaworzącego braciszka szczególnie.
Gdzie chcielibyście się dziś wybrać? Na ryby czy może jednak na grzyby?Nad morze czy w góry? Szwendarri chętnie Was tam zabierze, a przy okazji zagwarantuje mnóstwo atrakcji.
Cała seria o perypetiach Szwendarri świetnie sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak również na wakacyjnych wyprawach. Idealna do odsłuchania podczas nudnej dla dzieciaków długiej podróży samochodem.
Na serię ''Szwendarri'' składa się 5 około półgodzinnych słuchowisk, więc pociechy nie będą marudzić i pytać: daleko jeszcze?
Synchrobook już od 18 czerwca będzie dostępny na @czytamzlegimi, więc nie zapomnijcie zabrać go na wakacje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKim jest...
Z kim najlepiej przeżywać szalone przygody? Oczywiście z przyjaciółmi oraz bliskimi. Czasem okazuje się, że kompan najfajniejszych zabaw jest dość nieoczekiwany, można by rzec wprost niesamowity. Wystarczy dać się ponieść fantazji i skorzystać z okazji.
Co zrobić, kiedy samochód ma całkiem inny pomysł na życie niż my i w najmniej oczekiwanym momencie zmienia nasze plany? Majka wraz z rodzicami właśnie stanęli przed takim dylematem. Auto i jakże wdzięcznym imieniu Szwendarri, od czasu do czasu, pokazuje im kierunek do nowej przygody, chociaż początkowo nie wygląda to aż tak interesująco. Jedynie najmłodsi członkowie rodziny zdają się nie przejmować takimi szczegółami jak nagła zmiana planów, improwizacja i zabawa na całego, gdy wszystko wskazywało, iż będzie całkowicie odwrotnie. Niekiedy zapominamy, że proste sprawy są źródłem przyjemnych momentów, jeśli tylko ktoś da się porwać przygodzie.
Kochająca się rodzinka i pewien niepokorny samochodzik. Co może wyniknąć z takiego połączenia? Seria przygód, które są nieoczekiwane, za każdym razem inne i przede wszystkim pokazują, że świat bywa niezwykły jeśli tylko uwierzymy w to. Z serią „Szwendarri” jest to jak najbardziej możliwe, gdyż bohaterów nie da się nie lubić. Z łatwością można sobie ich wyobrazić jako naszych przyjaciół. Patrycja Południkiewicz - Kędzior oddała w ręce małych czytelników oraz ich rodziców wspaniałą historię podzieloną na kilka części, dzięki temu łatwo jest poznawać kolejne perypetie sympatycznych postaci, tych dwunożnych oraz czterokołowego. Jeśli ktoś jest niecierpliwy oczywiście można od razu poznać całość, ale poznawanie w odcinkach również dostarcza emocji. Każda z części to nowa przygoda, która daje możliwość poznania jak radzi sobie mała bohaterka oraz jej dorośli odpowiednicy w sytuacjach niecodziennych. Edukacja „przemycona” jest między wierszami i z humorem. A tytułowy Szwendarri pokazuje, że warto niekiedy inaczej spojrzeć na to, co nas otacza i dostrzec to, czym zachwycają się młodsi, a starsi nie doceniają. Lektura tego cyklu jest wspaniałą okazją do porównywania doświadczeń małych odkrywców świata oraz zaznajamiania się z nowymi wydarzeniami, jakie przed nimi. „Szwendarri” to historie pisane z perspektywy dziecka, o jakiej starsi zbyt często zapominają.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo zrobić, kiedy samochód ma całkiem inny pomysł na życie niż my i w najmniej oczekiwanym momencie zmienia nasze plany?...