Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

Okładka książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny autora Patrycja Południkiewicz-Kędzior, 9788368113433
Okładka książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny
Patrycja Południkiewicz-Kędzior Wydawnictwo: Labreto Cykl: Szwendarri - słuchowisko (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
e-book
Szwendarri - słuchowisko (tom 2)
2024-06-18
2024-06-18

Kup Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

Pełna fantazji, niespodzianek, dobrego humoru i marzeń. Książka opowiedziana przez Maję, która w raz z rodziną posiada niezwykłe, żółte auto Szwendarii, które jeździ tam chce. Szwendarii 2 - swoim nietypowym zachowaniem zachęca do spontaniczności. Przygody, które funduje samochód, są bezpieczne, a zarazem pełne nowych możliwości. Zaczynając swoją przygodę z żółtym samochodem, Majką, jej rodzicami i malutkim bratem, byliśmy nieco zaskoczeni. Bowiem autko jeździło tam gdzie chciała rodzina, czyli poprostu się zepsuło. Całą rodzina, jest zaniepokojona tym faktem i postanawia go wyleczyć. Idealnym lekarstwem okazuje się ogniste flamenco. Oczywiście wszyscy wraz ze Szewendarii tupią, bawią się na całego. I tak każdy kolejny rozdział to nowa przygoda, zabawa w której uczestniczą i bawią się wszyscy( wraz z czytelnikiem!) Książkę czyta się bardzo płynnie i szybko. Narracja siedmioletniej Majki, duża czcionka, oraz wciągająca fabuła to zdecydowany plus. Każdy z członków rodzinny jest inny, jednak dzięki otwartości, każdy ma możliwość wyrażenia siebie oraz doświadczenia przygód. Rodzina zaakceptowała samochód, dzięki czemu, ma teraz możliwość na ciekawe życie. Pozwolenie sobie na spontaniczność i prowadzenie to czasem luksus. Lecz ta książka pokazuje, że można. Można bawić się i żyć radośnie i pozytywnie. A dla tych, którzy wolą słuchać, Szwendarii jest w formie audiobooka na Legimi.

Na półkach: , , , ,

Rewelacyjna książeczka dla dzieci. Wyjątkowa w odbiorze podczas słuchania. Zabawna, lekka i wciągająca. Szwendarri z rodziną uczą się spowalniać i żyć wolniej..

26 użytkowników ma tytuł Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

POPR-ańcy 7: Tajna misja Anna Sakowicz
POPR-ańcy 7: Tajna misja
Anna Sakowicz
Anna Sakowicz "Popr-ańcy tajna misja" @wydawnictwo_labreto * "Zbiliśmy się we włochatą kupkę na moim posłaniu. Dwa psy, dwa koty, szczur i papuga. Każde ze zwierząt chciało wziąć udział w tajnej misji..." * " - Będziemy implowizować. - Implowizować? - Cyli udawać, ze wszystko idzie zgodnie z planem, któlego ocywiście nie mamy." W tej części poznamy plan, który główny psi bohater ułożył wspólnie ze swoimi przyjaciółmi. Akcja wciąga niczym wir na środku oceanu okręty, które gdy już znajdą się blisko, przepadają. Natomiast fabuła złapie nas tak jak my wtulamy się w sierść naszych milusińskich, od których ciężko nam jest się oderwać. Na zabraknie tutaj różnych charakterów, bowiem każdy ze zwierzęcych bohaterów jest inny, wyjątkowy. Szalona i gadatliwa papuga, bystry i inteligenty szczurek. Niesforny szczeniak, dumny owczarek i dwa koty, które zaskakują mnie z tomu na tom. Emocje łapią już od pierwszej strony, a im jesteśmy dalej tym coraz ich więcej. Uśmiech nie schodził prawie z twarzy, no chyba, że zamieniał się w grymas niedowierzania tego na co wpadł Daktyl, ale spokojnie genialny szczurek wszystko załatwi, a my się od niego nauczymy nie jedno. Podsumowując "Popr-ańcy tajna misja" to świetna kontynuacja poprzedniego tomu, tutaj również dowiemy się o bezpieczeństwie jak i zawodach czy pracach jakie mogą wykonywać psy. A do tego historyjka jest ze sporą dawką humoru, współpracy, przyjaźni i miłości ludzi do zwierząt. Perun uważa, że ta serię powinien znać każdy fan czworonożnych bohaterów. Ps. Nie możemy doczekać się kolejnej odsłony historii. Ps2. Na drugim zdjęciu zobaczcie jak Perun idealnie wpasował się na kartki powieści!
Kinga - awatar Kinga
oceniła na81 rok temu
Szwendarri 1: Niezwykłe spotkanie Patrycja Południkiewicz-Kędzior
Szwendarri 1: Niezwykłe spotkanie
Patrycja Południkiewicz-Kędzior
(Okładka pochodzi z wcześniejszego słuchowiska, najnowsze nie zostało jeszcze dodane do serwisu) "Szwendarri. Zimowa jazda" - seria słuchowisk. Na ostatni tytuł roku wybrałam mini-serial audio dla dzieciaków. Radosny tą dziecięcą radością, która każdą niepewność przekuwa w przygodę, a każdą przygodę w naukę na przyszłość. To już trzeci pakiet przygód Majki, jej braciszka i rodziców, którzy mieli szczęście trafić na najbardziej niezwykły samochód świata. Tym razem jest zimowo, mikołajowo i noworocznie. Napisała: Patrycja Południkiewicz-Kędzior Ilustrował: Hubert Grajczak Czytają sami wyśmienici aktorzy/lektorzy. To trzy około dwudziestominutowe odcinki zimowej przygody, a w nich: 1. Kierunek: Święty Mikołaj Prześliczna opowieść o odzyskiwaniu wiary. Nie tylko w Mikołaja, przede wszystkim w ludzi. A fryzury świąteczne, serwowane przez pewnien zaklad fryzjerski takie, że boki zrywać! Do czytania i uśmiechania się przez całą zimę. 2. Kierunek: Nowy Rok Ta część jest tak naszpikowana powiedzonkami, porównaniami i zabawną polszczyzną , że głowa mała! Pojawia się ciocia Antosia i Pan Gienio, trzeba zbiorowo skłonić do powrotu chatkę, która czmychnęła na wakacje. Kroi się Sylwester jakiego świat nie widział. Oczywiście bez fajerwerków, żeby nie straszyć zwierząt. Za to śmiechu i makaronu będzie co niemiara! 3.Kierunek: Śnieg Czasem trzeba zdać się na instrynkt Szwendarriego, by odnaleźć zimę. Z Panią Burza Loków i gadającym niedźwiedziem polarnym wylądujemy na polskim biegunie zimna i poznamy słowa, które znaczą zupełnie coś innego, niż myślimy. Jest też właściciel schroniska, który pięknie rymuje. A zima tylko czeka by pokazać rodzince najpiękniejsze oblicze. Świetna zabawa i dużo radości dla czytelników i słuchaczy. Znakomita zabawa na wolną, rodzinną chwilę. Dla młodszych i starszych dzieci, nawet tych w podeszłym wieku : ) Można pozwolić zaszaleć fantazji i pobawić się polszczyzną. To ponownie urocze opowieści, które edukują, zapewniają relaks i dużo śmiechu. Polecam nie tylko na czas świąteczno-noworoczny, choć właśnie teraz, bez wątpienia sprawdzą się najlepiej. Dostępne na Legimi dzięki Wydawnictwu Labreto. Katarzyna
Pani_Ka - awatar Pani_Ka
oceniła na83 miesiące temu
Szwendarri 3: Wakacyjne szaleństwo Patrycja Południkiewicz-Kędzior
Szwendarri 3: Wakacyjne szaleństwo
Patrycja Południkiewicz-Kędzior
Dzisiaj przychodzimy do was z książeczką dla dzieci, w właściwie z synchrobookiem od Wydawnictwa Labreto oraz od Patrycji Południkiewicz - Kędzior o dosyć oryginalnej nazwie "Szwendarri". "Tamtego lipcowego przedpołudnia okazało się, że spotkałam swoją bratnią duszę. Był nią samochód wujka Wilhelma. Warkot silnika przy odpalaniu, fantazyjne postukiwanie przy przyspieszaniu i wszechobecne klekotanie przy najmniejszym ruchu brzmiały dla mnie jak najpiękniejsza melodia. Szybko się zorientowałam, że Szwendarri nie jest zwykłym autem. Miał w sobie o wiele więcej niż lekko przetarte skórzane fotele, sto czterdzieści koni mechanicznych i zwietrzałą choinkę zapachową, zawieszoną na lusterku. Okazało się, że miał w sobie charakter. Dokładnie taki jak ja: niezależny i nieokiełznany. I był niezwykle uparty! Rzadko jeździł tam, dokąd chciałam. Zawsze miał na nas lepszy pomysł." Maja ma sześć lat i oczekuje przyjścia na świat swojego braciszka Olka. Jej mama postanawia pewnego dnia pomalować ściany. Dlatego dziewczynka i jej tata ruszają po farby do sklepu. Niestety psuje im się samochód i dostają w zamian starego gruchota. Jak się okazuje samochód nosi nazwę Szwendarri, ponieważ jeździ tam gdzie chce, szwenda się. Kochani, jaka ta pozycja jest cudowna i zabawna. My jako już dorosłe czytelniczki po prostu ubawiłyśmy się po całości. Czytajcie ją swoim dzieciom, sami ją czytajcie, jeżeli lubicie takie książeczki, warto. Opowieść ta to historia dla dzieci, które uwielbiają podróżować, które uwielbiają zaskakujące niespodzianki, które uwielbiają marzyć ! Jest to niezwykła przygoda, która pobudzi dziecięcą wyobraźnię. Tu dzieje się tak wiele.Razem ze Szwenderrim poznajemy wiele interesujących miejsc, on zawsze ma pomysł na spędzenie ciekawie dnia i robi to na własny przedziwny sposób. Przy tej opowieści się uśmiechałyśmy, zarówno z fabuły, jak i z żartów, które autorka wplotła w historię, tworząc dzieło, które aż chce się czytać bądź słuchać. Język również był prosty i bardzo przystępny, w szczególności dla młodszych czytelników. A niektóre teksty głównej małej bohaterki po prostu sprawiały,że na naszych twarzach gościł banan na ustach. Szczególnie, gdy Maja nie rozumiała określeń, bądź powiedzonek dorosłych. Było to bardzo zabawne. Sądzimy,że spędzicie razem ze swoimi pociechami kilka dobrych chwil podczas czytania tej książeczki. Chociaż jak dla nas była troszeczkę przykrótka i poprosimy o więcej ! Postacie w książce sprawiały,że na każdym kroku na naszej buźce pojawiał się uśmiech. Były przyjazne, miłe i wręcz do polubienia. Znalazłyśmy sposób na, to,żeby wasze dziecko się nie nudziło podczas tych upalnych dni ! Poszwędajcie się z Mają i całą jej rodzinką oraz oczywiście z żółtym charakterystycznym autkiem.
sisters_as_books - awatar sisters_as_books
Tajemnica domu nad jeziorem Magdalena Witkiewicz
Tajemnica domu nad jeziorem
Magdalena Witkiewicz
„Tajemnica domu nad jeziorem” to piąty już tom serii „Banda z Burej” autorstwa Magdaleny Witkiewicz, który moje dziecko kupiło jeszcze w przedsprzedaży i przeczytało, jak tylko trafił w jego ręce, co świadczy o tym, że seria ta potrafi zdobyć serca najmłodszych czytelników. Narratorem tej części jest Wiktor – chłopak, który w pierwszej części przeprowadził się z rodziną z Warszawy do Dziury, zatem całość zatoczyła krąg. Trudno powiedzieć, czy to będzie ostatnia część serii, czy może początek nowego cyklu przygód Teamu Bura, niemniej książka pełna jest humoru, który sprawia, że czytanie staje się prawdziwą przyjemnością. Osobiście uważam, że to jedna z najlepszych części serii, bo zawiera najwięcej humoru i pozytywnych emocji. Akcja skupia się na dwóch głównych wątkach: rozwiązaniu zagadki anonimowej kobiety, której imienia nie wolno wymawiać dorosłym oraz nawiązaniu przyjaźni z córką burmistrza. Dzieci, po raz kolejny pełne są zapału i entuzjazmu w swojej detektywistycznej roli, a niezrozumienie dorosłych i ich zachowania, sprzecznego z wartościami, które im wpajają, sprawiają, że ich przygody stają się pełne nieporozumień i niespodziewanych zwrotów akcji. Wszystko jednak kończy się szczęśliwie, a wątki zostają rozwiązane. Warto podkreślić, że „Banda z Burej” to nie tylko rozrywka, ale i ważne przesłanie o wyjątkowości każdego człowieka, niezależnie od tego, jak bardzo różni się od innych. Autorce udało się w lekki, przystępny sposób ukazać, jak ważne jest słuchanie własnego serca i nie podążanie za czyimiś oczekiwaniami, a także słuchanie własnych pociech. Po lekturze wiele dzieci z pewnością będzie zazdrościć bohaterom tak fajnej szkoły. Podsumowując, „Tajemnica domu nad jeziorem” to lekka, przyjemna lektura dla młodszych czytelników, pełna przygód, humoru. Idealna do czytania w wakacje czy w wolnym czasie, a jednocześnie dobrze wpisująca się w serię, która promuje wartości przyjaźni, odwagi i zaufania.
Patrycja - awatar Patrycja
oceniła na87 miesięcy temu
Tajemnica kucharza Pierniczka Alicja Sinicka
Tajemnica kucharza Pierniczka
Alicja Sinicka
„Detektywi z podstawówki” to seria, która za każdym razem wciąga mnie w świat szkolnych przygód, pełnych tajemnic i niespodziewanych zwrotów akcji. W części „Tajemnica kucharza pierniczka” bohaterowie przygotowują się do wyjątkowego wydarzenia – konkursu na najładniejszą choinkę, zorganizowanego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Nagroda kusi – to niezwykła wycieczka ufundowana przez panią Robak, a więc warto się postarać! Oczywiście, jak to bywa w tej serii, nic nie jest takie proste. Wydarzenia szybko komplikują się, a ktoś zdaje się robić wszystko, by popsuć uczestnikom radość i zniweczyć ich starania. Ktoś miesza w planach, przeszkadza, a nawet stara się zniechęcić bohaterów do udziału w konkursie. Na szczęście mali detektywi nie poddają się łatwo i ruszają tropem kolejnej zagadki. Co tak naprawdę kryje się za tajemniczymi przeciwnościami? Kim jest tytułowy kucharz pierniczek i jaką rolę odegra w tej historii? Czy uda się rozwikłać łamigłówkę na czas i mimo przeszkód stanąć do rywalizacji o główną nagrodę? A przede wszystkim – kto wygra konkurs i pojedzie na wycieczkę ufundowaną przez panią Robak? Na te pytania odpowiedź znajdziecie tylko w książce. Jedno jest pewne – Sinicka znów stworzyła opowieść pełną ciepła, humoru i świątecznej atmosfery, a przy tym dostarczyła sporo emocji związanych z detektywistycznym dochodzeniem. To idealna lektura na grudniowe wieczory – pachnąca piernikami, mieniąca się światłami choinki i podszyta tajemnicą, której rozwiązania nie sposób się domyślić od razu. 🎄✨ Jeśli lubicie historie z zagadką w tle i chcecie poczuć magię świąt, koniecznie sięgnijcie po „Tajemnicę kucharza pierniczka”!
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na86 miesięcy temu
Tajemnica kierowcy Ogórka Alicja Sinicka
Tajemnica kierowcy Ogórka
Alicja Sinicka
Alicję Sinicką znam przede wszystkim z powieści dla starszych czytelników, dlatego z tym większą radością sięgam po jej książki dla dzieci – tym bardziej, że mogę je czytać razem z moimi pociechami. Seria Detektywi z podstawówki to gwarancja świetnej zabawy, a jednocześnie okazja do wspólnego przeżywania przygód i rozwiązywania zagadek. W „Tajemnicy kierowcy Ogórka” autorka zabiera nas wraz z młodymi bohaterami do Gospodarstwa pod Chmurką. Choć wycieczka klasowa z początku zapowiada się beztrosko – pełna śmiechu, kontaktu ze zwierzętami i odkrywania uroków wiejskiego życia – szybko okazuje się, że na dzieci czeka nowe wyzwanie. Tym razem muszą rozwikłać zagadkę zaginięcia Moreli, ukochanego psa właścicielki gospodarstwa. Czy uda im się odnaleźć czworonożnego przyjaciela? To kolejna świetna lektura dla młodego czytelnika – pełna humoru, ciekawych dialogów i zagadki, która trzyma w napięciu do końca. Dodatkowym atutem książki są przepiękne ilustracje Łukasza Silskiego, które doskonale oddają klimat historii i sprawiają, że dzieci jeszcze chętniej zagłębiają się w przygody detektywów. „Tajemnica kierowcy Ogórka” to książka, która idealnie sprawdzi się zarówno do samodzielnej lektury, jak i do wspólnego rodzinnego czytania – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim młodym miłośnikom przygód i tajemnic. 🐶🕵️‍♂️✨
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na106 miesięcy temu
Akademia Tańca. Naszyjnik przyjaźni Aniela Cholewińska-Szkolik
Akademia Tańca. Naszyjnik przyjaźni
Aniela Cholewińska-Szkolik
Książka opowiada o Eli, która ma wziąć udział w Festiwalu Tańca. Oprócz wykonania zespołowego, dziewczynka marzy o solowym występie, a z drugiej strony boi się presji i porównań. W opowieści ważny jest też motyw przyjaźni: Ela i jej koleżanka Kaja muszą znaleźć sposób, by wspólnie przygotować występ, mimo że ich umiejętności i temperament trochę się różnią. 𝗝𝗮𝗸𝗶𝗲 𝘀ą 𝗻𝗮𝗷𝘄𝗮ż𝗻𝗶𝗲𝗷𝘀𝘇𝗲 𝘇𝗮𝗹𝗲𝘁𝘆 𝗸𝘀𝗶ąż𝗸𝗶 𝗺𝗼𝗶𝗺 𝘇𝗱𝗮𝗻𝗶𝗲𝗺? 👭Relacja między Zosią a Kają - historia koncentruję się wokół tego, jak ważna jest przyjaźń i wzajemne wsparcie, choć nie zawsze jest idealnie i zdarzają się tarcia. 🎯Motywacja i przełamywanie tremy - Ela zmaga się ze strachem przed występem solo, ale nie rezygnuje, podejmuje walkę że swoimi słabościami. 📚Nam, z oczywistych powodów, "Akademia Tańca" bardzo się spodobała🩰 Autorka w przystępny, ciekawy sposób opisuje rozterki Eli, pokazuje jej osobowość i przyjaźń z Kają, co pozwala utożsamić się małej czytelniczce z bohaterkami historii. Historia ma wyraźne drugie dno, które wskazuje, jak ważne jest w życiu wsparcie przyjaciela, ale też samodzielne dążenie do celu. Myślę, że z dużym zainteresowaniem wrócimy do Eli, zwłaszcza, że przed nami także świąteczny występ 💃 ⚠️ „Naszyjnik przyjaźni” to pierwszy tom serii Akademia Tańca, co daje możliwość śledzenia dalszych przygód bohaterów. Dla dzieci, które nie są zainteresowane tańcem – niektóre fragmenty mogą wydawać się mniej bliskie, ale przesłanie przyjaźni i odwagi pozostaje uniwersalne.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy

Cytaty z książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny