Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

Okładka książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny autora Patrycja Południkiewicz-Kędzior, 9788368113433
Okładka książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny
Patrycja Południkiewicz-Kędzior Wydawnictwo: Labreto Cykl: Szwendarri - słuchowisko (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
e-book
Szwendarri - słuchowisko (tom 2)
2024-06-18
2024-06-18

Kup Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

Pełna fantazji, niespodzianek, dobrego humoru i marzeń. Książka opowiedziana przez Maję, która w raz z rodziną posiada niezwykłe, żółte auto Szwendarii, które jeździ tam chce. Szwendarii 2 - swoim nietypowym zachowaniem zachęca do spontaniczności. Przygody, które funduje samochód, są bezpieczne, a zarazem pełne nowych możliwości. Zaczynając swoją przygodę z żółtym samochodem, Majką, jej rodzicami i malutkim bratem, byliśmy nieco zaskoczeni. Bowiem autko jeździło tam gdzie chciała rodzina, czyli poprostu się zepsuło. Całą rodzina, jest zaniepokojona tym faktem i postanawia go wyleczyć. Idealnym lekarstwem okazuje się ogniste flamenco. Oczywiście wszyscy wraz ze Szewendarii tupią, bawią się na całego. I tak każdy kolejny rozdział to nowa przygoda, zabawa w której uczestniczą i bawią się wszyscy( wraz z czytelnikiem!) Książkę czyta się bardzo płynnie i szybko. Narracja siedmioletniej Majki, duża czcionka, oraz wciągająca fabuła to zdecydowany plus. Każdy z członków rodzinny jest inny, jednak dzięki otwartości, każdy ma możliwość wyrażenia siebie oraz doświadczenia przygód. Rodzina zaakceptowała samochód, dzięki czemu, ma teraz możliwość na ciekawe życie. Pozwolenie sobie na spontaniczność i prowadzenie to czasem luksus. Lecz ta książka pokazuje, że można. Można bawić się i żyć radośnie i pozytywnie. A dla tych, którzy wolą słuchać, Szwendarii jest w formie audiobooka na Legimi.

Na półkach: , , , ,

Rewelacyjna książeczka dla dzieci. Wyjątkowa w odbiorze podczas słuchania. Zabawna, lekka i wciągająca. Szwendarri z rodziną uczą się spowalniać i żyć wolniej..

Dzisiaj przychodzimy do was z książeczką dla dzieci, w właściwie z synchrobookiem od Wydawnictwa Labreto oraz od Patrycji Południkiewicz - Kędzior o dosyć oryginalnej nazwie "Szwendarri".
"Tamtego lipcowego przedpołudnia okazało się, że spotkałam swoją bratnią duszę. Był nią
samochód wujka Wilhelma. Warkot silnika przy odpalaniu, fantazyjne postukiwanie przy przyspieszaniu i wszechobecne klekotanie przy
najmniejszym ruchu brzmiały dla mnie jak najpiękniejsza melodia. Szybko się zorientowałam, że Szwendarri nie jest zwykłym autem. Miał w sobie o wiele więcej niż lekko
przetarte skórzane fotele, sto czterdzieści koni mechanicznych i zwietrzałą choinkę zapachową, zawieszoną na lusterku. Okazało się, że miał w sobie charakter. Dokładnie taki jak ja: niezależny i nieokiełznany. I był niezwykle uparty! Rzadko jeździł tam, dokąd chciałam. Zawsze miał na nas lepszy pomysł."
Maja ma sześć lat i oczekuje przyjścia na świat swojego braciszka Olka. Jej mama postanawia pewnego dnia pomalować ściany. Dlatego dziewczynka i jej tata ruszają po farby do sklepu. Niestety psuje im się samochód i dostają w zamian starego gruchota. Jak się okazuje samochód nosi nazwę Szwendarri, ponieważ jeździ tam gdzie chce, szwenda się.

Kochani, jaka ta pozycja jest cudowna i zabawna. My jako już dorosłe czytelniczki po prostu ubawiłyśmy się po całości. Czytajcie ją swoim dzieciom, sami ją czytajcie, jeżeli lubicie takie książeczki, warto.
Opowieść ta to historia dla dzieci, które uwielbiają podróżować, które uwielbiają zaskakujące niespodzianki, które uwielbiają marzyć ! Jest to niezwykła przygoda, która pobudzi dziecięcą wyobraźnię. Tu dzieje się tak wiele.Razem ze Szwenderrim poznajemy wiele interesujących miejsc, on zawsze ma pomysł na spędzenie ciekawie dnia i robi to na własny przedziwny sposób.
Przy tej opowieści się uśmiechałyśmy, zarówno z fabuły, jak i z żartów, które autorka wplotła w historię, tworząc dzieło, które aż chce się czytać bądź słuchać.
Język również był prosty i bardzo przystępny, w szczególności dla młodszych czytelników. A niektóre teksty głównej małej bohaterki po prostu sprawiały,że na naszych twarzach gościł banan na ustach. Szczególnie, gdy Maja nie rozumiała określeń, bądź powiedzonek dorosłych. Było to bardzo zabawne.
Sądzimy,że spędzicie razem ze swoimi pociechami kilka dobrych chwil podczas czytania tej książeczki. Chociaż jak dla nas była troszeczkę przykrótka i poprosimy o więcej !
Postacie w książce sprawiały,że na każdym kroku na naszej buźce pojawiał się uśmiech. Były przyjazne, miłe i wręcz do polubienia.
Znalazłyśmy sposób na, to,żeby wasze dziecko się nie nudziło podczas tych upalnych dni ! Poszwędajcie się z Mają i całą jej rodzinką oraz oczywiście z żółtym charakterystycznym autkiem.

26 użytkowników ma tytuł Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny

Cytaty z książki Szwendarri 2: Odjazdowe narodziny