Magia domowa

- 2024-06-18
- 2024-06-18
- 2022-06-06
- Magdalena Rychlik
Ogrzewająca serce historia cozy fantasy w stylu „Legend i Latte” i „Asystentki złoczyńcy”!
Pewnego dnia na dwór Króla i Królowej Daxarii przybywa Fin – mężczyzna, który dla wszystkich mieszkańców zamku jest prawdziwą zagadką. Nikt nie wie, skąd się wziął, jak trafił na dwór ani dlaczego właściwie chce pracować jako królewski kucharz. Nowy członek kuchennego personelu stawia reszcie służby niecodzienny warunek: w czasie gdy będzie gotował, nikt inny nie będzie mógł znajdować się w kuchni. Koniec końców podejrzliwi współpracownicy zgadzają się na jego żądania i zaczynają powoli rozsmakowywać się w jego niesamowitych daniach.
Tajemnica przepysznych potraw Fina szybko zostaje wyjaśniona – nowy kucharz to tak naprawdę – uwaga! – domowy czarownik, a jego magia służy do zapewniania otoczeniu rodzinnej atmosfery. Wkrótce kuchnia Fina staje się dla mieszkańców zamku prawdziwym azylem, w którym zagoszczą między innymi mały książę Eryk oraz śliczna wdowa Annika. Z czasem Fin zostaje wplątany w sieć dworskich spisków i angażuje się w życie dworu, ratując damę w opałach, chroniąc brzemienną królową, a nawet pokonując wroga. A to tylko początek, ponieważ za chwilę jego przeszłość powróci do niego w najmniej oczekiwany sposób, a życie miłosne stanie się bardziej skomplikowane…
Kup Magia domowa w ulubionej księgarni
Oceny książki Magia domowa
1000 użytkowników ma tytuł Magia domowa na półkach głównych- Chcę przeczytać 661
- 2024 23
- 2025 19
- Legimi 14
- Fantasy 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magia domowa
„Magia domowa” Delemhach to przyjemna historia o poszukiwaniu swojego miejsca, gdzie wokół roznosi się zapach wypieków, kimchi, przypraw, skórki cytrynowej czy magii, która wnosi ciepło w serca bohaterów.
"Pomieszczenie emanowało zapraszającym ciepłem porównywalnym do uczucia, jakie wywołuje przytulenie ukochanej osoby. Ten widok i to uczucie zbijały z tropu, ale jeszcze bardziej zadziwiały wspaniałe aromaty potraw. Nigdy wcześniej nie wdychano tu takich."
Książka przypominała mi serial telewizyjny "Przygody Merlina" (umiejscowieniem w zamku, humorem, relacjami, przygodami),a także „Wojowników” przez postać kota Krakena i jego działania na mieście, w gangu - dostrzegłam też nawiązanie do Jamesa Bonda. Całość trochę mi się dłużyła, zwłaszcza, że główny wątek konfliktu z Troivackiem nie został rozwiązany na tych 630 stronach. Wolałabym też tę historię bez wątku romantycznego z wicehrabiną Anniką Jenoure, bo inne relacje, przyjaźń ze służbą, z Hannah, Peterem, rycerzami, małym księciem, parą królewską były wystarczająco ciekawe, ważne. Mimo to, jest to bardzo przyjemna pozycja do spędzania wieczorów. Uwielbiam postać głównego bohatera, rudego Finlaya Ashowana, królewskiego kucharza i jednocześnie czarownika domowego, który bywa mrukliwy, nie wpuszcza obcych do swojej kuchni, a jednocześnie troszczy się o ludzi wokół.
"Dom to troska i ciepło. Bronienie domowego ogniska nie dawało mu takiej przyjemności jak codzienne dbanie o dobrostan i zadowolenie domowników. Dom jest miejscem wolnym od podziałów na lepszych i gorszych. Miejscem wolnym od konfliktów, gdzie człowiek może się zrelaksować i być w pełni sobą."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pomieszczenie emanowało zapraszającym ciepłem porównywalnym do uczucia, jakie wywołuje przytulenie ukochanej osoby. Ten widok i to uczucie zbijały z tropu, ale jeszcze...
Wątek romantyczny z czasem całkowicie zdominował fabułę, co zniechęciło mnie do czytania następnych tomów. A szkoda, bo polubiłam księcia Erica i kota Krakena i chętnie poczytałabym o dalszej działalności tego ostatniego w kocim gangu. Poza tym humor miejscami był dość niezręczny, może to wina tłumaczenia? Choć uśmiałam się jak Reese uczył Fina robić hotdogi :D Reese'a zresztą też polubiłam i jestem ciekawa czy będzie o nim więcej w drugim tomie. Niestety z opinii wynika, że przede wszystkim będzie tam więcej Anniki, więc raczej sobie odpuszczę dalszą lekturę tego cyklu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo ograniczenia świata przedstawionego do zamku i pobliskiego miasta, osoba autorska "upchnęło" w książce tyle akcji i emocji, co niejeden bestseller
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomożna powiedzieć że to takie "cozy fantasy" ale... z przymrużeniem oka, dorosłego oka ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa wciągająca historia. Polecam.
Ciekawa wciągająca historia. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3.5⭐️
3.5⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysłowa powieść z nietypowym bohaterem z uwagi na jego moce. Część pierwsza, bez wątku romantycznego, a za to eksplorująca inne wątki. Zaletą rozwój postaci, zaskakujące rozwinięcia fabuły, jak i pomysł na świat.
Cała historia, mimo nieraz niełatwych tematów, jest lekka, przyjemna i tchnie pozytywnością, otula. Zakończenie zachęca do kontynuowania i potencjał na dobre rozwinięcie jest.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała historia, mimo nieraz niełatwych tematów, jest lekka, przyjemna i tchnie pozytywnością, otula. Zakończenie zachęca do kontynuowania i potencjał na dobre...
Świetna. Lekka, lecz przyjemnie wciągająca. Kojąca. Jak ciepłe bułeczki podgryzane pod miękkim kocykiem. Klimat, jak T. Kingfisher. Z przyjemnością sięgnę po ciąg dalszy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to jest dobre ❤️
Ale w takim dojrzałym emocjonalnym sensie widzenia drugiego człowieka. I akceptowania go takim jaki jest.
Niby fantasy, ale to tak naprawdę książka o emocjach, przynależności, braterstwie, człowieczeństwie w jego najlepszym wydaniu.
To jest książka, która otula jak miękki koc i sprawia, że od razu czuję się lepiej.
Może to magia?
Jakie to jest dobre ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę miałam takie poczucie, że to jest książka dla dorosłych. Nie w sensie spicy scen, nie w sensie przemocy czy trudnych tematów.
To prawdziwa cegła do czytania. Historia jest miła, ale moim zdaniem zawiera zbyt wiele niepotrzebnych opisów. Spokojnie można byłoby zmieścić całą fabułę w około 300 stronach, a nie ponad 600. Sama fabuła i postacie są interesujące, jednak dla mnie te opisy są zdecydowanie zbyt długie. Wiem, że jest to trylogia, ale nie zamierzam jej kontynuować.