Słodka pułapka. Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease
- Wydawnictwo:
- Galaktyka
- Data wydania:
- 2015-05-20
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-05-20
- Data 1. wydania:
- 2013-01-03
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375794052
- Tłumacz:
- Katarzyna Babicz
- Tagi:
- dieta zdrowie medycyna odżywianie uzależnienie choroby
Dr Robert Lustig alarmuje, że cukier jest toksyną i jest metabolizowany jak trucizna. Zmienione środowisko, pełne w wysokim stopniu przetworzonych produktów powoduje zaburzoną pracę hormonów, choroby metaboliczne i w konsekwencji pandemię otyłości. By pomóc nam w walce z nadwagą i powrót do zdrowia, autor zaleca zindywidualizowane podejście do własnych potrzeb żywieniowych przy jednoczesnym unikaniu cukru. W tym kontekście omawia skuteczność (lub jej brak) różnych diet od Atkinsa i Paleo po wegańską.
Odpowiednie odżywianie pozwoli nam na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Dokonując bardziej świadomych wyborów w dążeniu do pełniejszego zdrowia będziemy wiedzieli jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia następnego pokolenia - naszych dzieci.
"Nasze zwyczaje żywieniowe to prosta droga do grobu. W swojej jakże aktualnej i istotnej książce dr Robert Lustig przedstawia dowody naukowe na toksyczne działanie cukru i katastrofalny wpływ współczesnej diety przemysłowej na hormony kontrolujące uczucie głodu i sytości, a tym samym na wagę. Słodka pułapka to najlepsza książka, jaką do tej pory czytałem, na temat związku między odżywianiem a zdrowiem oraz najjaśniejsze wytłumaczenie przyczyn epidemii otyłości nękającej nasze społeczeństwo."
Andrew Weil, M.D
"Jeśli jesteś otyły, to znaczy, że jesz za dużo, wybierasz niewłaściwe produkty, jesteś leniwy i za mało ćwiczysz." Okazuje się, że te utarte przekonania nie do końca są prawdziwe. Wiele otyłych osób zachowuje dobre zdrowie. Co więcej, rygorystyczne diety i zrzucanie kolejnych kilogramów nie zawsze prowadzą do poprawy stanu zdrowia.
Jak przekonuje dr Lustig, kaloria kalorii nierówna, a jeden rodzaj otyłości znacząco różni się od drugiego. Co więc jest czynnikiem wyzwalającym groźne choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny? Zdaniem autora jest nim tłuszcz trzewny, czyli oponka na brzuchu i otłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. „To orzech, na którym twój organizm łamie sobie zęby”. Warto przeczytać tę książkę, lecz nie po to, żeby rozgrzeszyć się z nadmiernego apetytu, ale by zrozumieć, jak działa twój organizm i jak możesz sobie pomóc. Na początek jednak sprawdź obwód w pasie i zobacz, czy zapinasz się na tę samą dziurkę co w ubiegłym roku."
Grażyna Dobroń
dziennikarka radiowej Trójki
"Chcemy być zdrowi, sprawni, wiecznie młodzi, a jednocześnie sami siebie niszczymy, żyjąc w nieustannym pośpiechu, prowadząc siedzący tryb życia i nie zwracając uwagi na to, co jemy. Najwyższa pora, by się zatrzymać i otworzyć na pozytywne zmiany. Jeśli własne samopoczucie nie jest wystarczającą motywacją, pomyślmy o najbliższych, o naszych dzieciach. Zadbajmy o ich zdrowie, o ich przyszłość. Jak zacząć? Od przeczytania książki dra Roberta Lustiga, pediatry i endokrynologa z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, który spędził ponad 16 lat, badając i lecząc otyłe dzieci. Na konkretnych przykładach wyjaśnia, dlaczego przetworzona żywność i zawarty w niej nadmiar tłuszczu, a nade wszystko cukru, są naszymi największymi wrogami. Wskazuje, jak pokonać szkodliwe nawyki, i udowadnia, że wszystko jest w naszych rękach. To kwestia decyzji. Może jednej z najważniejszych w życiu! Polecam tę lekturę."
Katarzyna Figura
"Zespół metaboliczny i jego powikłania (otyłość, choroby wątroby i układu krążenia, wreszcie cukrzyca) – to schorzenia, nad którymi wciąż nie umiemy zapanować, a co gorsza, nie w pełni rozumiemy ich przyczyny. Autor Słodkiej pułapki opisuje, skąd się one biorą i dlaczego tak trudno ich uniknąć we współczesnym świecie. Pokazuje, jakie spustoszenie w organizmie człowieka wywołuje wszechobecny w naszej diecie cukier, a właściwie jego najbardziej szkodliwa odmiana – fruktoza.
Do tej pory za epidemię otyłości i chorób serca obwinialiśmy tłuszcz, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Doktor Lustig dowodzi jednak, że naszym najgroźniejszym wrogiem jest... cukier. Diabetolodzy i dietetycy, z którymi rozmawiałam, potwierdzają, że właśnie ten składnik jest największym zabójcą naszych czasów. Doktor Lustig pomaga zrozumieć skomplikowany sposób, w jaki dokonuje się to dzieło zniszczenia, a także jak cukier zmienia biochemię naszego organizmu, uzależniając nas i wpędzając w choroby. Dodatkowo Słodką pułapkę czyta się niczym dobrą powieść sensacyjną, w której główny podejrzany czai się dosłownie wszędzie. I choć tezy Lustiga są uznawane za kontrowersyjne, a jego radykalne poglądy na temat cukru-trucizny za przesadzone, trzeba przyznać, że swoje argumenty prezentuje on jasno i logicznie, a całość rzetelnie dokumentuje badaniami naukowymi. Niewątpliwą zaletą tej książki są również wskazówki, jak zmienić styl życia i dietę, aby uniknąć pułapki zespołu metabolicznego. Polecam ją każdemu, kto chciałby żyć zdrowiej i racjonalniej się odżywiać."
Katarzyna Burda
dziennikarz naukowy
"Doktor Robert Lustig to lekarz medycyny i naukowiec z poczuciem misji społecznej, walczący ze skutkami pandemii otyłości. Otyłość nie jest prywatnym problemem osób, które jedzą za dużo i za mało się ruszają. Autor adresuje książkę do cierpiących z powodu otyłości oraz do lekarzy, którzy nie wiedzą, jak im pomóc. Tak naprawdę powinni ją jednak przeczytać wszyscy – „amerykańska dieta” staje się bowiem „przemysłową dietą globalną”.
Otyłość to jedno z najtrudniejszych zagadnień w medycynie, ponieważ łączy fizykę, biochemię, endokrynologię, neurologię, psychologię, socjologię i zdrowie środowiskowe. Lustigowi udało się przedstawić problem w ujęciu naukowym, lecz w ciekawej i przystępnej formie."
prof. Iwona Wawer
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Aby pomóc nam w walce o utratę kilogramów i powrót do zdrowia, dr Lustig prezentuje strategie pozwalające na ponowne uregulowanie gospodarki hormonalnej – zapanowanie nad kluczowymi hormonami odpowiadającymi za uczucie głodu, nagrody i stresu. Podpowiada także, jakie działania podjąć na poziomie społecznym, by już teraz pracować nad poprawą zdrowia naszych dzieci. Oparta na solidnych podstawach naukowych, Słodka pułapka udowadnia, że „kaloria kalorii nierówna”, a autor wiedzę tę wykorzystuje do wyciągnięcia jedynych logicznych wniosków, obnażając przy tym globalny mechanizm sterujący rynkiem żywności.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 137
- 36
- 12
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Słodka pułapka. Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami
Dodaj cytat
Opinia
Lekarz praktyk, naukowiec. Autor stawia na szali swój naukowy autorytet walcząc z przemysłem spożywczym ale walczy również z efektem „diety amerykańskiej”, która powoli staje się typowa dla innych zakątków świata (wg. mnie Polski również). Książkę czyta się swobodnie, naukowe opisy nie są dominującą częścią pozycji, a jeśli już się pojawiają są podane w przystępnej formie, odpowiedniej dla biochemicznego laika. Konkluzja książki nie może być zaskoczeniem. Rada autora jest prosta i powinna być znana każdemu: MNIEJ CUKRU! Na kartkach książki dowiemy się dlaczego organicznie cukru jest tak ważne.
Polecam, przeczytać książkę w zestawie z pozycją: „Cukier ,sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze”. Te dwie pozycję powinny zmusić każdego przynajmniej do czytania etykiet na produktach spożywczych.
Lekarz praktyk, naukowiec. Autor stawia na szali swój naukowy autorytet walcząc z przemysłem spożywczym ale walczy również z efektem „diety amerykańskiej”, która powoli staje się typowa dla innych zakątków świata (wg. mnie Polski również). Książkę czyta się swobodnie, naukowe opisy nie są dominującą częścią pozycji, a jeśli już się pojawiają są podane w przystępnej formie,...
więcej Pokaż mimo to