Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2023-03-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-03-08
- Data 1. wydania:
- 2020-08-27
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367510745
- Tłumacz:
- Danuta Śmierzchalska
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Czy liczenie kalorii ma sens?
Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa?
Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem – nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
NR 1 NA LIŚCIE BESTSELLERÓW „SUNDAY TIMESA”, bestseller Amazona
„Fascynujące i krytyczne spojrzenie na popularne mity o jedzeniu”.
Michael Mosley, autor książki Jelita wiedzą lepiej
„Ta książka powinna być dostępna na receptę”.
Felicity Cloake, autorka książek, dziennikarka specjalizująca się w kulinariach
„Rewolucja żywieniowa już trwa, a Tim Spector stał się jednym z jej pionierów. To, co pisze, jest pouczające i niezwykle aktualne”.
Yotam Ottolenghi, pisarz, restaurator i pisarz kulinarny
„Ta książka pomoże ci zdecydować, co dodać do listy następnych zakupów w sklepie spożywczym… To jedna z najbardziej klarownych i przystępnych książek o odżywianiu, jakie czytałam. Odświeżająco bezstronna, głęboko pouczająca i wolna od modnych zasad dietetycznych”.
Bee Wilson, „Guardian”
„Dementuje dekady fałszywych informacji. Podano do stołu to fascynująca lektura”.
Tony Turnbull, „The Times”
„Podano do stołu to przebój literatury na temat żywienia”.
Niall Toner, „Sunday Times”
„Obok tej książki nie można przejść obojętnie. Jest punktem wyjścia do dyskusji na temat żywienia w Polsce”.
dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk
Tim Spector – profesor epidemiologii genetycznej w King’s College w Londynie i honorowy konsultant w szpitalach Guy’s i St Thomas’. Wielokrotnie nagradzany ekspert w dziedzinie medycyny personalizowanej i mikrobiomu jelitowego oraz autor książek, w tym bestsellerowych Podano do stołu, Food for Life i The Diet Myth. Regularnie występuje w telewizji, radiu i podcastach na całym świecie i stał się jednym ze stu najczęściej cytowanych naukowców. Jest współzałożycielem firmy ZOE zajmującej się spersonalizowanym żywieniem i kieruje największym na świecie obywatelskim projektem naukowym dotyczącym zdrowia – badaniem ZOE Health. W 2020 roku został nagrodzony Orderem Imperium Brytyjskiego za swoją pracę przy zwalczaniu epidemii COVID-19.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 100
- 39
- 5
- 5
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą
Dodaj cytat
Opinia
Czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem dnia? Czy warto zażywać suplementy diety? Czy witamina D w płatkach dla dzieci ma większe znaczenie, niż ukryty w nich cukier w dużej ilości? Czy wegetarianizm jest zdrową dietą? Na co powinniśmy zwracać uwagę w codziennym odżywianiu? Czego się wystrzegać?
Bardzo ciekawa książka. Okazuje się, że praktycznie wszystko, w co wierzymy, jest tak naprawdę półprawdą, albo zupełnym mitem. Autor przedstawił wszystko na podstawie różnych badań, a także własnych doświadczeń. Chociażby informacja dla kawoszy, że kawa NIE JEST szkodliwa dla zdrowia, a wręcz odwrotnie!
(cd recenzji na fb)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=727208272535294&set=a.530574228865367
Czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem dnia? Czy warto zażywać suplementy diety? Czy witamina D w płatkach dla dzieci ma większe znaczenie, niż ukryty w nich cukier w dużej ilości? Czy wegetarianizm jest zdrową dietą? Na co powinniśmy zwracać uwagę w codziennym odżywianiu? Czego się wystrzegać?
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Okazuje się, że praktycznie wszystko, w...