Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów

Okładka książki Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów autorstwa Lars Chittka
Lars Chittka Wydawnictwo: Copernicus Center Press flora i fauna
flora i fauna
The Mind of a Bee
2023-04-26
2023-04-26
Szymon Drobniak
Pszczoły są wyjątkowo inteligentne, potrafią rozpoznawać kwiaty i ludzkie twarze, okazywać emocje, liczyć, posługiwać się prostymi narzędziami, rozwiązywać problemy i uczyć się, obserwując innych. Ich maleńki, ale złożony system nerwowy nie ma sobie równych w królestwie zwierząt. Niezwykle rozwinięta pamięć przestrzenna sprawia, że pszczoły są także doskonałymi nawigatorami. Potrafią wrócić do swojego ula nawet z bardzo odległych łąk i pól. Pszczoły są świadome, czują i myślą, boją się i cierpią, a nawet mają wątpliwości i dylematy etyczne.

Lars Chittka zaprasza nas na spacer w głąb pszczelego umysłu. Opowiada o życiu i zachowaniach pszczół, o inteligencji roju i tworzących go jednostek, o ich myślach i uczuciach oraz wyjątkowych osobowościach.

Chittka przypomina, że bez pszczół wymarłoby wiele innych gatunków, w tym także i my. Traktujmy więc te fascynujące stworzenia z szacunkiem, na jaki zasługują.

Kup Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów

Oceny książki Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów

Opinie i dyskusje o książce Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów

Świetna książka, zdecydowanie jedna z najlepszych popularnonaukowych pozycji, jakie w życiu czytałem. Dużo ciekawych informacji, opowiedzianych w interesujący sposób, jednocześnie idealnie dopasowana głębokość wchodzenia w dane zagadnienie, dzięki czemu nie ma smęcenia i nudów, a jednak dana rzecz jest wyczerpująco przedstawiona.
Ktoś w innej opinii narzeka na to, że opisów eksperymentów jest za dużo, ale zupełnie się nie zgadzam. Po pierwsze, jest ich dokładnie tyle, ile potrzeba do zrozumienia, nie ma wcale tego tak dużo, ani jeśli chodzi o częstotliwość, ani o objętość. Po drugie, są przystępnie i zrozumiale opisane. Po drugie i pół (to detal i niby nic bardzo istotnego, ale i tak przyjemniej się dzięki temu czyta) zarówno grafiki eksperymentów są umieszczone w wyjątkowo dobrych miejscach względem tekstu, jak i odniesienia w tekście do nich też są idealnie dopasowane, a to nie zawsze jest spotykane w innych książkach. A po trzecie, to te opisy eksperymentów są niezbędne do zrozumienia danego zagadnienia, bo inaczej książka byłaby czymś w rodzaju czytaniu wiedzy bezużytecznej, gdzie myśli się "o, to ciekawe", a po 15 sekundach się o tym nie pamięta. No bo co komuś po tym, że przeczyta, że pszczoły mają różne osobowości i niektóre są bardziej skłonne do eksperymentowania i kreatywnego rozwiązywania problemów niż inne. No moim zdaniem podanie w takiej formie tego faktu jest nic nie wnoszącą ciekawostką, natomiast opisanie eksperymentu pokazuje na czym to dokładnie polega i też pozwala spojrzeć na problem z perspektywy pszczoły i jej życia w naturalnym środowisku. Zresztą dzięki temu, że eksperymenty muszą uwzględniać to wszystko, to same w sobie są one piękne i już nawet to wystarcza do tego, że warto je opisywać, zwłaszcza jak się to robi zgrabnie i prosto, jak w tej książce.

Ktoś w innej opinii narzeka na to, że...

Bardzo ciekawa książka.

Bardzo ciekawa książka.

Niezwykle interesująca lektura. Lekki i łatwy do zrozumienia język, liczne ilustracje i dodatkowe omówienie poruszanych eksperymentów, sprawiają, że każdy, przy minimalnym nakładzie chęci, może zagłębić się w fascynujący świat polnych bzykaczy.

466 użytkowników ma tytuł Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów na półkach dodatkowych

Czytelnicy Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów przeczytali również

Mózg autystyczny. Podróż w głąb niezwykłych umysłów Temple Grandin
Mózg autystyczny. Podróż w głąb niezwykłych umysłów
Temple Grandin Richard Panek
To książka, która nie opowiada o problemie, tylko o sposobie bycia. Jest jedną z tych pozycji, które nie rzucają nagłych rewelacji, nie obiecują „szybkich odpowiedzi”, ani nie zamieniają neuroróżnorodności w alternatywny trend. Pokazuje za to autyzm od środka, jako sposób przetwarzania świata – nie jako błąd albo deficyt, ale jako inny układ doświadczenia i myślenia. Grandin prowadzi czytelnika przez konkretne mechanizmy: jak działa mózg autystyczny, jak odbiera bodźce, jak układa sens codzienności. Robi to tak, że nawet jeśli nigdy wcześniej nie myślałoby się o tym w kategoriach neurologii, nagle zaczynasz rozumieć zachowania ludzi, których widzisz, ale do tej pory ich zachowania były nie do pojęcia. Dla mnie najważniejsze w tej książce było to, że nie sprowadza autyzmu do etykiety. Nie mówi tylko „co to znaczy być autystycznym”, ale raczej: jak to jest – naprawdę. I jak wiele życia, uczuć, zdolności, obserwacji i logiki kryje się za zachowaniami, które często mylnie nazywamy „dziwnymi”, „obcymi” albo „nieadekwatnymi”. To nie jest lekka lektura, którą się tylko „przerabia pomiędzy jednym a drugim zadaniem”. To książka, która zostaje w głowie i – jeśli chcesz – zmienia sposób patrzenia na siebie i na innych. Nie dlatego, że wszystko wyjaśnia, ale dlatego, że daje język na to, co wcześniej było tylko uczuciem albo domysłem.
Diana - awatar Diana
oceniła na93 miesiące temu
Śniadanie z cząstkami. Opowieść o nauce, jakiej jeszcze nie było Francesc Miralles
Śniadanie z cząstkami. Opowieść o nauce, jakiej jeszcze nie było
Francesc Miralles Sonia Fernández Vidal
Książka „Śniadanie z cząstkami. Czyli jak ugryźć fizykę kwantową” autorstwa Sonii Fernández-Vidal oraz Francesca Mirallesa podejmuje próbę popularyzacji fizyki współczesnej, częściowo posługując się w tym celu narracją quasi-literacką. Punktem wyjścia są rozmowy prowadzone przy śniadaniu, które mimo że są lekkie w formie, to sięgają po zagadnienia z zakresu mechaniki kwantowej, kosmologii i filozoficznych konsekwencji nauki. Fernández-Vidal jest fizyczką kwantową i popularyzatorką nauki, związana m.in. z CERN-em, natomiast Miralles to dziennikarz i pisarz interesujący się głównie zagadnieniami z dziedziny psychologii oraz duchowości. Książka ukazała się po hiszpańsku w 2013 roku, a polski przekład, opracowany przez Jana Wąsińskiego pod redakcją naukową Marii Brozowskiej, został wydany w 2023 roku przez wydawnictwo Insignis . Struktura publikacji jest luźna i epizodyczna. Zamiast klasycznego wykładu otrzymujemy serię rozmów, metafor i anegdot, które mają stopniowo oswajać czytelnika z trudnymi pojęciami, takimi jak zasada nieoznaczoności Heisenberga, dualizm korpuskularno-falowy czy natura czasu. Autorzy konsekwentnie unikają formalizmu matematycznego, stawiając na obrazowe porównania i narrację opartą na codziennych doświadczeniach. Fizyka nie jest tu prezentowana jako zamknięty zbiór praw, lecz jako proces poznawczy, pełen paradoksów i nieintuicyjnych wniosków. Bardziej uporządkowane i pogłębione omówienia wybranych zagadnień zostały przeniesione do dodatków zamieszczonych na końcu książki. Zabieg ten pozwala utrwalić wiedzę bez przerywania głównej narracji, która konsekwentnie utrzymana jest w luźniejszym, konwersacyjnym tonie. Najmocniejszą stroną książki jest właśnie umiejętność tłumaczenia abstrakcyjnych idei w sposób przystępny i nienarzucający się. Już na początku książki, czytelników onieśmielonych ambitną tematyką, uspokaja cytat Richarda Feynmana „nikt nie rozumie mechaniki kwantowej”. Autorzy przekonują, że brak pełnego zrozumienia fizyki kwantowej nie powinien nas zniechęcać do zapoznania się z tą dziedziną, a do całego zagadnienia warto podejść z ciekawością, ale bez presji. Fernández-Vidal wielokrotnie podkreśla, że fizyka kwantowa zmusza nas do porzucenia potocznych kategorii myślenia. Autorzy pokazują, jak bardzo nasze wykształcone w świecie makroskopowym intuicje, zawodzą w konfrontacji z rzeczywistością subatomową. Rozważania te odnoszone są do konceptów psychologicznych i duchowych, miejscami ocierając się o stylistykę literatury pop-psychologicznej, czy motywacyjnej. Ten ostatni aspekt może być dla części czytelników zaskakujący, a nawet zbyt daleko posunięty, mi jednak przypadł do gustu, autorzy umiejętnie balansują na granicy i nie zapędzają się nadmiernie w tę tematykę. Momentami jednak ta humanistyczna ambicja staje się słabszą stroną książki, szczególnie aspekt w warstwie fabularnej, gdzie pojawia się kilka fragmentów o wyraźnie fantastycznym charakterze. Nie spodziewałam się, że w książce o fizyce kwantowej natknę się na działający wehikuł czasu, ani spotkam wróżki, które w świecie przedstawionym Sonii i Francesca traktowane są jak realne wydarzenia. Fragmenty te pojawiają się w pierwszej połowie książki i podczas lektury, zastanawiałam się, czy nie jestem zdecydowanie powyżej docelowej grupy wiekowej. Narracje te do tego stopnia odstają się od reszty fabuły, że gdy chochliki okazały się jedynie snem, odczułam wyraźną ulgę. Doceniam fikcyjną narrację jako narzędzie pomagające zrozumieć trudne koncepcje, jednak te dwa rozdziały wyróżniają się negatywnie swoim infantylizującym wydźwiękiem. „Śniadanie z cząstkami” może być dobrym punktem startu dla osób, które do tej pory postrzegały fizykę jako dziedzinę hermetyczną i niedostępną. Nie jest to pozycja pogłębiona ani systematyczna, lecz raczej zaproszenie do dalszego zainteresowania się nauką i zadawania pytań. To książka bardziej inspirująca niż wyjaśniająca, ale w moim odczuciu, dla zupełnego laika działa to na jej korzyść. Ostateczny wydźwięk książki jest bardzo optymistyczny i pełen nadziei wobec nauki. W tym kontekście, retrospekcyjnie, nawet wyróżniające się elementy fantastyczne wpisują się w fundamentalnie radosne spojrzenie na rozwój wiedzy i przyszłość ludzkości. Jest to wręcz idealna pozycja dla osób, którym fizyka kojarzy się z poczuciem beznadziei doświadczanym przed kolejnym sprawdzianem lub egzaminem. Autorzy powoli i bez presji pozwalają czytelnikowi oswoić się z tą skomplikowaną tematyką, dzięki czemu w mojej opinii doskonale spełnia swoją popularyzatorską funkcję. Nie jest to może książka zmieniająca życie, ale bardzo przyjemna lektura, która, moim zdaniem, zasługuje na ocenę 8/10. Doceniam klarowność przekazu i próbę połączenia nauki z refleksją humanistyczną.
Joasia Górska - awatar Joasia Górska
oceniła na83 miesiące temu
Ciemniejący wiek. O niszczeniu świata klasycznego przez chrześcijan Catherine Nixey
Ciemniejący wiek. O niszczeniu świata klasycznego przez chrześcijan
Catherine Nixey
Pisała babeczka więc dziwić nie ma się czemu, iż słowa plotkarskie i emocjonalne dobrała była. Gdy pod uwagę weźmiemy, iż dzieckiem dwóch zakonników jest byłych, już wszystko układać się zacznie nam w naszej głowie życiem styranej. Tekst cały to jeden artykuł długi gazetowy w prasie lewicowej. "Wysokie Obcasy" przyjęły by go z rękoma otwartymi. Częstotliwość powtórzeń przywołuje na myśl książki składane z artykułów owych. A podobno jest to samodzielna książka pisana na podstawie notatek. Zawiodła redakcja, czy może..? Pełno tu gawędziarskiego zamieszania chronologicznego, wartościowania amatorskiego i dopowiedzeń niepotrzebnych, by wątki skleić jaśniej dla umysłów płochych. Jest to książka dla motłochu, ale i najwięcej motłoch jej potrzebuje. Napisana ażeby, nie odrywając od doczesności kieratu, bezmyślnie wciągniętą zupełnie być mogła. Przedmiot podszeptuje, że plotkara zainteresowanie wzbudzić chciała, i pewnie po części prawdą jest, iż potrzeby nakaz z wnętrzności był płynął. Nie będziemy się nad tym przebiegłem ruchem pastwić jednako. Zagadnienia poruszane tutaj na ustach wszystkich być powinny, rozbijając łby zakute, które, tak zabawnie, się w swym kołtuństwie, o tę książkę potykają rozumowo i moralnie. Ich napaści żarliwe, urazą i srogim unoszeniem się przeplatane, świętą arogancją zaprawione, zaprawdę przywołują obrazy z którymi przyjdzie nam obcować czytając. Ocena moja ze stanowiska rozumu wychodzi. Gdyby motłochowe czułości stanowić o niej miały najwyższą ocenę były by wystawiły. Pozdrawiam psycholi wąglikiem chrystianizmu zarażonych. Niechaj dusza wasza spokoju zazna kiedyś, którego sami siebie ochoczo tak pozbawiacie.
ahenathon - awatar ahenathon
ocenił na628 dni temu
Kwanty zrobiły mi dzień, czyli prosty przewodnik po naturze wszechświata Jérémie Harris
Kwanty zrobiły mi dzień, czyli prosty przewodnik po naturze wszechświata
Jérémie Harris
Kwanty zrobiły mi połowę dnia. Podążając za kulinarną metaforyką Andrzeja Dragana, który oddając czytelnikowi swoje teksty życzy "smacznego", powiem Państwu: pierwsza połowa uczty była wykwintna. Smaki układały się w nieoczywiste akordy, ciekawość rosła z każdym kolejnym kęsem, Szef Kuchni co rusz zaskakiwał połączeniami najmniej spodziewanych składników, a mój apetyt wyłącznie się wzmagał. Tym dotkliwsza okazała się nagła zmiana w okolicach połowy - jakby kuchnia zaczęła sięgać wyłącznie po sprawdzone już receptury, jakby jej Szef miał już dość gości, lecz nie bardzo wiedział, jak ich wyprosić. Wracały znane smaki, przeżute na wszystkie strony. Zamiast kolejnych odkryć pojawiało się déjà vu; zamiast intensywności - posmak tektury i znużenie. Zawód jest wyraźny, choć nie zaskakujący. Literatura poświęcona fizyce kwantowej od lat krąży po tej samej orbicie: albo skrajnie upraszcza, przekłamując sens, albo zamyka go w tak szczelnej kapsule pojęć, że dostęp do niego staje się (dla mnie) niemal niemożliwy. Między tymi biegunami wciąż brakuje przestrzeni, w której złożoność mogłaby wybrzmieć bez trywializacji i bez fetyszyzowania trudności. Nie obarczam jednak autora winą - co być może widać po mojej, nie do końca przystającej do treści tej opinii, ocenie książki na poziomie 7/10. Mam świadomość specyfiki tej materii i oporu, jaki stawia każdej próbie opowiedzenia jej językiem prozy. Fizyka kwantowa jest wymagającym rozmówcą: niechętna skrótom, nieufna wobec metafor, a jednocześnie domagająca się ich nieustannie. Może ten rodzaj niedosytu wpisany jest w samą próbę opowiedzenia fizyki?
Marla - awatar Marla
oceniła na73 miesiące temu
Życie i śmierć. Wielka księga pytań Juan José Millás
Życie i śmierć. Wielka księga pytań
Juan José Millás Juan Luis Arsuaga
„Człowiek jest jedynym zwierzęciem, które nie tylko wie, że umrze, ale też jako jedyne potrafi o tym żartować, jedząc przy tym kanapkę z szynką” – ta myśl, choć nie jest bezpośrednim cytatem, idealnie oddaje ducha niezwykłego duetu, jaki tworzą wybitny paleoantropolog Juan Luis Arsuaga oraz ceniony pisarz Juan José Millás. Ich wspólne dzieło, „Życie i śmierć. Wielka księga pytań”, to finał trylogii, która w sposób genialny łączy naukowe fakty z literacką wrażliwością. Obserwacje autorów i struktura Formuła książki opiera się na perypatetycznym dialogu. Arsuaga przyjmuje rolę mędrca-przewodnika, współczesnego Wergiliusza, który podczas spacerów po Madrycie, wizyt na targu czy wypraw do lasu, tłumaczy zawiłości ewolucji. Millás z kolei jest „uczniem czarnowidzem”, który swoimi błyskotliwymi, często ironicznymi pytaniami sprowadza naukowe abstrakcje na ziemię. Rozdziały nie są suchymi wykładami; to raczej kronika intelektualnej przygody. Autorzy zaczynają od fundamentów życia – od tego, dlaczego w ogóle się starzejemy i dlaczego natura, tak hojna w fazie rozrodczej, staje się tak bezwzględnie oszczędna w „jesieni życia”. Arsuaga tłumaczy, że śmierć nie jest błędem systemu, lecz jego integralną częścią, mechanizmem pozwalającym na odnowę gatunku. Millás natomiast kontruje to lękiem jednostki, która nie chce być jedynie „nośnikiem genów”. Wnioski: Biologia vs. Kultura Głównym wnioskiem płynącym z tej pasjonującej debaty jest stwierdzenie, że nasze ciała są biologicznymi maszynami zaprojektowanymi do przetrwania w zupełnie innych warunkach, niż te, które sami sobie stworzyliśmy. Arsuaga dowodzi, że starość to „wynalazek” kultury i medycyny – w naturze zwierzęta rzadko dożywają wieku geriatrycznego. Autorzy konstatują, że choć nauczyliśmy się oszukiwać śmierć i przedłużać życie, wciąż nie potrafimy pogodzić się z biologicznym terminem ważności naszych komórek. Śmierć jawi się tu jako cena, jaką płacimy za złożoność naszego organizmu. Mocne strony: Unikalna chemia: Dialog między naukowcem a humanistą sprawia, że trudne tematy (biologia molekularna, genetyka) stają się zrozumiałe i fascynujące. Humor i dystans: Książka o umieraniu, która potrafi rozbawić do łez, to rzadkość. Millás swoim sarkazmem rozbraja powagę tematu. Erudycja: Arsuaga sypie przykładami z paleontologii i zoologii jak z rękawa, tworząc szeroki kontekst dla ludzkiej egzystencji. Słabe strony: Dygresyjność: Momentami autorzy tak bardzo odpływają w anegdoty, że czytelnik spragniony twardej wiedzy może poczuć się lekko zdezorientowany kierunkiem rozmowy. Specyficzny styl: Dla osób szukających czysto naukowej publikacji, literackie wstawki Millása mogą wydawać się zbędnym „ozdobnikiem”. „Życie i śmierć” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, co to znaczy być „nagą małpą” w XXI wieku. To książka, która uczy pokory wobec natury, ale robi to w sposób niezwykle elegancki i pełen życia.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na82 miesiące temu
Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych Eric R. Kandel
Zaburzony umysł. Co nietypowe mózgi mówią o nas samych
Eric R. Kandel
Bardzo dobra książka! Wciągająca, przystępnie napisana - nie za trudna. No i ciekawa, bo o zaburzonych umysłach ale nie psychologicznie tylko neurologicznie - co tam się dzieje w mózgu (albo działo przed urodzeniem co sprawiło to czy tamto),czym się różnią od zdrowych i trochę o tych zdrowych też :) Autyzm, zachowania społeczne, depresja, choroba afektywna dwubiegunowa, schizofrenia, otępienie (np. Alzheimer),zaburzenia mózgowe a sztuka, zaburzenia ruchowe, biologia emocji, a nawet transeksualizm i różnicowanie płci - ten ostatni temat w takiej książce mnie zaskoczył ale było to też bardzo ciekawie :) Parę cytatów: "Zdaniem Thomasa Insela, byłego dyrektora Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego, ostry kontrast między autyzmem a zespołem Williamsa–Beurena sugeruje, iż mózg wykorzystuje konkretne sieci do sprawowania konkretnych funkcji, takich jak interakcje społeczne. Deficyt czynnościowy sieci społecznej może skłaniać mózg do kompensacji przez wyjątkowo silny rozwój innych sieci, co skutkuje różnymi niezwykłymi umiejętnościami, jakie widujemy u autystycznych sawantów." (pdf.str. 61) "Nowe spostrzeżenia na temat powiązań dymorfizmu płciowego w mózgu ludzkim z tożsamością płciową uzyskaliśmy dzięki badaniom genetycznym. Wynika z nich, że pewne mutacje pojedynczego genu powodują oderwanie płci anatomicznej od gonadalnej i chromosomalnej. Na przykład anatomiczne dziewczęta z genem wrodzonego przerostu nadnerczy (WPN) są narażone w życiu płodowym na działanie nadmiernej ilości testosteronu. Stan ten jest z reguły diagnozowany zaraz po urodzeniu i odpowiednio korygowany, jednak wczesna styczność dziewczynek z testosteronem koreluje z późniejszymi zmianami w zachowaniach związanych z płcią. Przeciętna dziewczynka z WPN preferuje zabawki i gry typowe dla chłopców w jej wieku. Ponadto u kobiet leczonych w dzieciństwie na WPN notuje się niewielki, ale istotny statystycznie wzrost występowania orientacji homoseksualnej i biseksualnej. Co więcej, znaczny odsetek tych kobiet wyraża pragnienie życia jako mężczyzna, spójnego z ich tożsamością płciową. Ustalenia te wskazują, że hormony płciowe wydzielane w naszym organizmie przed urodzeniem mają wpływ na specyficzne dla płci zachowanie niezależnie od naszej płci chromosomalnej i anatomicznej. Przyczyny tego wyjaśniają Dick Swaab i Alicia Garcia-Falgueras z Holenderskiego Instytutu Neuronauk. Zauważają, że tożsamość płciowa i orientacja seksualna „zostają zaprogramowane w strukturach naszego mózgu, gdy wciąż jesteśmy w macicy. Ponieważ jednak różnicowanie płciowe genitaliów zachodzi w pierwszych dwóch miesiącach ciąży, a różnicowanie płciowe mózgu zaczyna się w drugiej połowie ciąży, procesy te podlegają niezależnym wpływom, co może skutkować transseksualizmem." (pdf.str. 242) "Różnicowanie płciowe mózgu stanowi wielowątkowe i ważne pole badawcze, na którym zaczynamy odkrywać obwody nerwowe zarządzające specyficznymi dla płci zachowaniami, w tym poznawczymi aspektami zachowania, takimi jak tożsamość płciowa. Zdajemy już sobie na przykład sprawę, że tożsamość płciowa ma fundament biologiczny i w okresie prenatalnym może rozejść się z płcią anatomiczną." (pdf.str. 250) "Wiemy, że mózg korzysta z nieświadomych i świadomych procesów do konstruowania wewnętrznej reprezentacji zewnętrznego świata, która kieruje naszym zachowaniem i myślami. Jeśli obwody nerwowe w mózgu są zakłócone, doświadczamy świata inaczej w sensie ilościowym i jakościowym niż pozostali ludzie, i to zarówno na poziomie świadomym, jak i nieświadomym." (pdf.str. 251) (czytana/słuchana: 7-8.04.2026) 5/5 [8/10]
lex - awatar lex
ocenił na815 dni temu

Cytaty z książki Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów

U ludzi i wielu innych zwierząt nawet najbardziej elementarne zachowania muszą być udoskonalane przez uczenie się: instynkt dostarcza niewiele więcej niż tylko zgrubny szablon. (...) Rozwiązania opracowane przez ludzi w celu zaspokajania naszych instynktownych zachowań, takich jak satysfakcja seksualna, zdobywanie zasobów lub atak i obrona przed konkurencyjnymi plemionami, są imponujące. Warto jednak pamiętać, że większość naszych zachowań, i wiele z tego, co rodzi się w naszych umysłach, nadal podlega elementarnym czynnikom związanym z przetrwaniem i sprawnością biologiczną. Używam naszej inteligencji, aby zaspokajać potrzeby, którymi kierują się nasze instynkty.

Rozwiń
Lars Chittka Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów Zobacz więcej

Życie pszczoły jest jak magiczna studnia: im więcej z niej czerpiesz, tym bardziej napełnia się wodą.
Karl von Frisch (1950).

Karl von Frisch (1950).

Lars Chittka Pszczoły. Krótki lot w głąb niezwykłych umysłów Zobacz więcej

Inteligencja jest powiązana ze zmiennością behawioralną: niemiecki naukowiec Björn Brembs zbudował na tym przekonujący argument, twierdząc, że w pełni zaprogramowane, przewidywalne zachowanie jest pewnym sposobem na wyginięcie.

Rozwiń