- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Pegasus: How a Spy in Your Pocket Threatens the End of Privacy, Dignity, and Democracy
- 2023-04-26
- 2023-04-26
- 2023-01-17
- Michał Strąkow
Witajcie w świecie powszechnej inwigilacji. Wystarczy odpowiednio zasobny portfel, bo moralność i etyka nie mają żadnego znaczenia. Oto orwellowski koszmar, który dzieje się dziś, na naszych oczach. Nikt nie jest bezpieczny, bo przecież…
Każdy z nas nosi w kieszeni szpiega.
Pegasus – system szpiegowski, reklamowany i sprzedawany przez swoich twórców jako narzędzie do walki z terroryzmem, które w założeniu ma chronić nasze życie. Pegasus skrycie infekuje telefon komórkowy, o czym jego właściciel nie ma najmniejszego pojęcia, a następnie śledzi każdą jego aktywność w czasie rzeczywistym, przejmując kontrolę nad mikrofonem, kamerą i odbiornikiem GPS urządzenia oraz przechwytując wszystkie filmy, zdjęcia, e-maile, SMS-y, treści i hasła, zaszyfrowane bądź nie.
Obecnie jednak Pegasus jest wykorzystywany nie tylko do walki z terrorystami. Za jego pomocą śledzeni są dysydenci, reporterzy i wszyscy ci, których autokratyczne rządy chcą szpiegować, a w niektórych przypadkach uciszyć. Pegasus stał się też narzędziem walki politycznej. Jest podstępny i inwazyjny zarazem. Może działać w twoim telefonie nawet teraz, kiedy to czytasz, zupełnie bez twojej wiedzy: nie zdradzając swojej obecności żadnymi podejrzanymi sygnałami.
Ta książka to mistrzowsko napisana opowieść o działaniu i wykorzystywaniu systemu Pegasus na całym świecie. To skrupulatny i mrożący krew w żyłach zapis śledztwa prowadzonego przez dwójkę nagradzanych dziennikarzy, którzy już wcześniej podejmowali trudne i ważne społecznie tematy. „Pegasus” to pasjonująca historia o tym, jak pewien spektakularny wyciek danych ujawnił zdumiewającą skalę inwigilacji i zatrważające metody, jakimi rządy na całym świecie – zarówno te autorytarne, jak i liberalne – podkopują kluczowe filary demokracji: prywatność, wolność prasy i wolność słowa.
"Wykorzystywanie narzędzi „klasy wojskowej” do inwigilowania zwykłych cywilów – bez ich zgody i wiedzy, a także bez zapewnienia im możliwości skorzystania z procedur odwoławczych – to dystopijna wizja przyszłości, która stanie się rzeczywistością, jeśli nie uświadomimy sobie, co nam zagraża i nie postaramy się temu zapobiec. Historia Projektu Pegasus pokazuje, jak możemy tego dokonać, a w dodatku wciąga i trzyma w napięciu niczym opowieść o bohaterach, którzy wytropili smoka, a następnie wyruszyli, by się z nim rozprawić." z przedmowy Rachel Maddow, nagradzanej dziennikarki radiowej i telewizyjnej
Każdy z nas nosi w kieszeni szpiega.
Kup Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Oceny książki Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji
328 użytkowników ma tytuł Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji na półkach głównych- Chcę przeczytać 200
- 2023 8
- E-book 4
- 2024 2
- Kindle 2
- Polityka 1
- Ebook 1
Tagi i tematy do książki Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji
Czytelnicy Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji przeczytali również
Cytaty z książki Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji
Dodaj cytat z książki Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji
Przed lekturą książki nazwa systemu szpiegującego Pegasus obiła mi się o uszy głównie w kontekście afery politycznej w Polsce. Nie był to jednak temat, który szczególnie mnie interesował, dlatego nigdy nie zagłębiałem się w szczegóły. Dopiero po przeczytaniu tej pozycji uświadomiłem sobie, jak wiele nieprawidłowości na skalę światową pozostawało mi wcześniej nieznanych.
Książka jest niezwykle wciągająca — czyta się ją jak dobrą powieść sensacyjną, trzymającą w napięciu od początku do końca. Umiejętnie wplecione wątki dotyczące krajów, które korzystały lub nadal korzystają z tego typu systemów, świetnie pokazują nastawienie rządzących do obywateli oraz sposoby, w jakie wykorzystują oni technologię do kontrolowania społeczeństwa i tłumienia niewygodnych zjawisk czy głosów sprzeciwu. Na szczególne uznanie zasługują również przystępnie wyjaśnione mechanizmy technicznego działania tego oprogramowania. Dzięki temu czytelnik jest w stanie nie tylko zrozumieć skalę zagrożenia, ale także podjąć podstawowe kroki ograniczające ryzyko inwigilacji.
Dodatkowo książka znacząco zmienia sposób postrzegania współczesnych urządzeń elektronicznych, które — choć traktowane jako nasz „drugi mózg” — mogą w rzeczywistości stać się narzędziem wykorzystywanym przeciwko nam.
Jedynym minusem jest objętość publikacji. Książka spokojnie mogłaby być krótsza o 150–200 stron, zachowując przy tym wszystkie najciekawsze i najbardziej wartościowe treści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta opowiada o procesie śledztwa dziennikarskiego na temat Pegasusa. Sama treść jest niezwykle ciekawa, z jednej strony czytelnik ma możliwość poznania, jak takie śledztwo wygląda, z drugiej zaś poznaje fakty na temat tak istotnej sprawy, jak cyberinwigilacja. Na minus forma, bardzo dużo tutaj długich powtórzeń, całość mogłaby być chudsza o jakieś 100 stron i nie straciłaby nic na wartości. Mimo to zdecydowanie warto zapoznać się z tą historią, zwłaszcza że Pegasus był wykorzystywany w złych celach również w naszym kraju
Książka ta opowiada o procesie śledztwa dziennikarskiego na temat Pegasusa. Sama treść jest niezwykle ciekawa, z jednej strony czytelnik ma możliwość poznania, jak takie śledztwo wygląda, z drugiej zaś poznaje fakty na temat tak istotnej sprawy, jak cyberinwigilacja. Na minus forma, bardzo dużo tutaj długich powtórzeń, całość mogłaby być chudsza o jakieś 100 stron i nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dosyć żmudna w treści ale jest to w sumie zasługa samego projektu, który został w niej opisany.
Nie jest to Książką z pewnością łatwa ani przyjemna ale czy powinna taka być?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy okazje zajrzeć za kurtynę jednego z największych projektów dziennikarskich jaki powstał, poznać trud i krok po kroku zobaczyć jak wyglądało całe śledztwo.
Nie jest to Książką z pewnością łatwa ani przyjemna ale czy powinna taka być?
Niewątpliwie jest to lektura dla wszystkich nieobeznanych z tematyką szpiegowską i samym narzędziem. Dla większości czytelników będzie to bardzo ciekawe doświadczenie, dużo wnoszące do analizy otaczającego nas świata i wykorzystywanych technologii. Nie będę ukrywał, że oczekiwałem jakiegoś spektakularnego "wow" a dostałem przyzwoity kawał rzemieślniczej roboty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie nie polecam tej pozycji. Musiałem przeskoczyc na koniec książki zeby w ogóle ja skończyć. Rozwleczona z miliardami nazwisk, a wszystko możnaby streścić na jednej kartce A4. W szczególności ucziążliwe są wciaż powracające te same fragmenty tekstu. W książce o tak poważnej tematyce powinne być podane suche fakty, a nie irytujace opisy kto miał jaki humor i jaką biegunke z powodu stresującej sytuacji. Jedyny pozytyw po lekturze to szersze spojrzenie na to w jaki podłym świecie pełnym inwigilacji żyjemy. Nie polecam
Absolutnie nie polecam tej pozycji. Musiałem przeskoczyc na koniec książki zeby w ogóle ja skończyć. Rozwleczona z miliardami nazwisk, a wszystko możnaby streścić na jednej kartce A4. W szczególności ucziążliwe są wciaż powracające te same fragmenty tekstu. W książce o tak poważnej tematyce powinne być podane suche fakty, a nie irytujace opisy kto miał jaki humor i jaką...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka z takich, przy których się nie odpoczywa, nie relaksuje i nie spędza miło czasu. Za to dzięki takim książkom wiele można się dowiedzieć o otaczającym świecie i czyhających zagrożeniach. W tym konkretnym przypadku - jak wskazuje podtytuł - o zagrożeniach prywatności, godności i demokracji. Przedstawiony przez dwójkę francuskich dziennikarzy z organizacji Forbidden Stories materiał jest zarówno porażający, jak i przerażający.
Szpiegowskie narzędzie do cyfrowej inwigilacji telefonów komórkowych przez jego twórców (firmę NSO Group z Izraela) reklamowane było jako narzędzie pomagające rządom i agencjom rządowym w walce z terrorystami, przestępcami i pedofilami. Niestety, twórcy Pegasusa kierowani chęcią maksymalizacji zysków w żaden sposób nie interesowali się czy kupujący ich oprogramowanie są godni zaufania, czy też mają na swoim sumieniu wiele zarzutów i nie zawahają się użyć go przeciwko swoim obywatelom, dziennikarzom, obrońcom praw człowieka, prawnikom, opozycjonistom, aktywistom społecznym czy niewygodnym politykom.
Autorzy przedstawiają historię wielkiego dziennikarskiego śledztwa, które miało miejsce w roku 2021 i zdołało udowodnić, że rządy Meksyku, Maroka, Arabii Saudyjskiej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Węgier, Indii, Azerbejdżanu i innych krajów, używały Pegasusa w sposób niewłaściwy, do inwigilowania osób, których w żaden sposób nie można było zaliczyć do terrorystów lub przestępców. Współpracujący z dziennikarzami informatycy z Amnesty International Security Lab zdołali stworzyć narzędzie do cyfrowej analizy kryminalistycznej telefonów i potwierdzić ataki i infekcje szpiegowskim oprogramowaniem wielu telefonów z ogromnej listy 50 tys. numerów przewidzianych do śledzenia.
Dzięki tej książce poznajemy nie tylko dziennikarzy zaangażowanych w śledztwo, ich pomysły na zbadanie i przedstawienie tego problemu opinii publicznej, ale też ich obawy, wątpliwości i przeszkody pojawiające podczas pracy. Mamy możliwość zapoznać się z reakcjami osób śledzonych, które dowiadują się, że ich telefony były zainfekowane Pegasusem, że wszystkie treści znajdujące się w telefonie tzn. zdjęcia, wiadomości tekstowe, widomości w komunikatorach, maile, notatki, historia przeglądarek internetowych, dane z lokalizacji, rozmowy telefoniczne, kompletnie wszystko zostało skopiowane i zapisane na serwerach agencji śledzącej, mało tego, w każdej chwili operator dysponujący licencją na Pegasusa mógł przejąć kontrolę nad zainfekowanym telefonem, włączać mikrofon lub kamerę i podsłuchiwać lub podpatrywać śledzoną osobę. Niezwykle ciekawe są też historie poszczególnych śledzonych osób i ich działań, przez które znalazły się na celowników swoich autorytarnych rządów.
Użycie Pegasusa w Polsce nie jest przedmiotem tej opowieści, choć w epilogu znajduje się informacja, że "Pegasusa do szpiegowania przeciwników politycznych używały nie tylko rządy Meksyku, Węgier czy Indii, ale także Polski i Hiszpanii." Myślę jednak, że opisany warsztat pracy dziennikarzy oraz informatyków tropiących niewłaściwe użycie Pegasusa będzie doskonałym podkładem przed lekturą "Polska na podsłuchu" Michała Kokota. A to już niebawem.
To książka z takich, przy których się nie odpoczywa, nie relaksuje i nie spędza miło czasu. Za to dzięki takim książkom wiele można się dowiedzieć o otaczającym świecie i czyhających zagrożeniach. W tym konkretnym przypadku - jak wskazuje podtytuł - o zagrożeniach prywatności, godności i demokracji. Przedstawiony przez dwójkę francuskich dziennikarzy z organizacji Forbidden...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzego innego się po tej książce spodziewałem . Nastawiłem się , nie wiem czemu , może dlatego , że dowiedziałem się o niej z portalu niebezpiecznik , że będzie CIA , FBI , gra służb , szpiegostwo , tak bardziej sensacyjnie . A nie jest .
To jest książka napisana przez dziennikarzy w dużej mierze o dziennikarzach . O tym jak różne państwa na świecie szpiegują dziennikarzy , jakichś działaczy na rzecz praw człowieka , polityków itd. , ale jak wyżej nie spodziewajcie się sensacyjnej opowieści .
O Polsce jest dosłownie jedno zdanie , że kupiliśmy i tyle .
Całość jak dla mnie średni interesująca , chociaż nie mówię , że nie ma tam ogóle nic ciekawego . Sam opis jak został opracowany i później używany system do sprawdzania czy telefon był zainfekowany nawet spoko .
Dużo w książce jest o Applu , bo większość z tych ludzi używała właśnie iphonów . Oczywiście później jest napisane , że inżynierzy apple dzielnie walczą z NSO i innymi .
Chyba nie polecam .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest książka napisana przez dziennikarzy w dużej mierze o dziennikarzach . O tym jak różne państwa na świecie szpiegują dziennikarzy ,...
Czasem tak jak ktoś wcześniej napisał za duże lanie wody żeby trochę zwiększyć pojemność, ale w 80 % bardzo ciekawa i wciągająca mimo że w zasadzie finał książki dla większości ludzi interesujących się wydarzeniami na świcie byl znany. Ukłony za pracę wykonaną nad sprawą i niestety w świadomości musi zostać że aktualnie pewnie kolejny Pegasus zagląda nam w życie i jedyna możliwość żeby nie zostać ofiarą takiej inwigilacji to przeniesienie się do dżungli i prowadzenie życia rdzennych ludzi z technologią maczugi bo jak już wiemy każde zabezpieczenie da się złamać a środki finansowe są na to nie ograniczone, potrzeba informacji jest za duża.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pegasus: Jak szpieg, którego nosisz w kieszeni, zagraża prywatności, godności i demokracji". Autor: Sandrine Riguard i Laurent Richard.
Prezentowana książka nawiązuje do problemów cyberzagrożeń. Autorzy nawiązują do systemu szpiegowskiego Pegasus. Miał to być program używany do m.in. do walki z terroryzmem. Jednak jak zwykle wyszło jak wyszło i używany jest często do m.in. do walki politycznej, śledzenia reporterów i ich źródeł itp. Jest to program, który skrycie infekuje urządzenie, tak więc użytkownik nie ma pojęcia o tym, że jest inwigilowany. Czy używanie narzędzi szpiegowskich klasy wojskowej wobec niczego nieświadomych cywilów jest etyczne? Jak dokładnie działa taki program?
Książkę jak najbardziej polecam 👍
#współpracarecenzencka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrezentowana książka nawiązuje do problemów cyberzagrożeń. Autorzy nawiązują do systemu szpiegowskiego Pegasus. Miał to być program używany do m.in. do walki z terroryzmem. Jednak jak zwykle wyszło jak wyszło i używany jest często do...
Trzyma w napięciu, uświadamia procesy inwigilacji współczesnego świata, cyberzagrożenia - książka przybliża problem Pegasusa, a jednocześnie jest kontynuacją opowieści/relacji o świecie przed którym przestrzegał Orwell; Polecam każdemu