Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Aletheia
- Data wydania:
- 2012-10-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-10-01
- Liczba stron:
- 450
- Czas czytania
- 7 godz. 30 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-61182-92-4
- Tłumacz:
- Anna Kunicka
- Tagi:
- żywność historia
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943). Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 73
- 10
- 7
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Doskonałe opracowanie historyczne, którego tłem jest żywność. Od czasów łowcow-zbieraczy, początków pasterstwa, rybołóstwa, rolnictwa, aż do współczesności. Opracowanie niezwykle kompletne. Nie zabrakło opisów różnych modelów żywienia, często zależnych od położenia geograficznego, jak i kulturowego, które koniec końców, prowadziły do kształtowania się kuchni regionalnych czy narodowych. Nieodłącznym aspektem zmian były coraz to różniejsze sposoby obróbki, jak i sam handel. Poddano analizie klęski głodu, udział żywności w podboju świata i kształtowaniu polityki. Wpływ modelu żywienia na środowisko itd. Wspomniano również o modyfikacjach genetycznych, a nawet żywieniu w przestrzeni kosmicznej.
Każdy rodział zakończony stosownym podsumowaniem.
Książka może trafić w gusta wielu czytelników. Bez obaw mogą po nią sięgnąć wszyscy, którzy interesują się żywieniem w nieco szerszym aspekcie, niż tylko dieta. Bardzo dobre uzupełnienie dla lektór z historii gospodarczej czy podbojów świata. Nieco ciekawostek znajdą i osoby interesujące się dziejami naszych przodków. I oczywiście ci, którzy po prostu chcą przeczytać coś ciekawego.
Doskonałe opracowanie historyczne, którego tłem jest żywność. Od czasów łowcow-zbieraczy, początków pasterstwa, rybołóstwa, rolnictwa, aż do współczesności. Opracowanie niezwykle kompletne. Nie zabrakło opisów różnych modelów żywienia, często zależnych od położenia geograficznego, jak i kulturowego, które koniec końców, prowadziły do kształtowania się kuchni regionalnych...
więcej Pokaż mimo to