rozwiń zwiń

Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat

Okładka książki Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat
B.W. Higman Wydawnictwo: Aletheia nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
450 str. 7 godz. 30 min.
Kategoria:
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Wydawnictwo:
Aletheia
Data wydania:
2012-10-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-01
Liczba stron:
450
Czas czytania
7 godz. 30 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-61182-92-4
Tłumacz:
Anna Kunicka
Tagi:
żywność historia
Średnia ocen

                5,9 5,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,9 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
77
79

Na półkach:

Doskonałe opracowanie historyczne, którego tłem jest żywność. Od czasów łowcow-zbieraczy, początków pasterstwa, rybołóstwa, rolnictwa, aż do współczesności. Opracowanie niezwykle kompletne. Nie zabrakło opisów różnych modelów żywienia, często zależnych od położenia geograficznego, jak i kulturowego, które koniec końców, prowadziły do kształtowania się kuchni regionalnych czy narodowych. Nieodłącznym aspektem zmian były coraz to różniejsze sposoby obróbki, jak i sam handel. Poddano analizie klęski głodu, udział żywności w podboju świata i kształtowaniu polityki. Wpływ modelu żywienia na środowisko itd. Wspomniano również o modyfikacjach genetycznych, a nawet żywieniu w przestrzeni kosmicznej.
Każdy rodział zakończony stosownym podsumowaniem.
Książka może trafić w gusta wielu czytelników. Bez obaw mogą po nią sięgnąć wszyscy, którzy interesują się żywieniem w nieco szerszym aspekcie, niż tylko dieta. Bardzo dobre uzupełnienie dla lektór z historii gospodarczej czy podbojów świata. Nieco ciekawostek znajdą i osoby interesujące się dziejami naszych przodków. I oczywiście ci, którzy po prostu chcą przeczytać coś ciekawego.

Doskonałe opracowanie historyczne, którego tłem jest żywność. Od czasów łowcow-zbieraczy, początków pasterstwa, rybołóstwa, rolnictwa, aż do współczesności. Opracowanie niezwykle kompletne. Nie zabrakło opisów różnych modelów żywienia, często zależnych od położenia geograficznego, jak i kulturowego, które koniec końców, prowadziły do kształtowania się kuchni regionalnych...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    73
  • Przeczytane
    10
  • Posiadam
    7
  • Teraz czytam
    4
  • Historia
    2
  • Historie trochę inne
    1
  • AB Historia
    1
  • 2019
    1
  • Historia nauki, kultury i religii
    1
  • X Zdrowie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat


Podobne książki

Przeczytaj także