Bez marnowania. Kuchnia zero waste
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2020-09-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-09-14
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381513395
- Tagi:
- zero waste
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 17
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Bardzo podoba mi się układ tej książki: na początku kilka powodów, z których marnujemy jedzenie oraz jak tego uniknąć, a później sporo przepisów posegregowanych rodzajami "ratowanych" produktów. Pierwsza część jest stosunkowo krótka i zwięzła, co bardzo mi przypadło do gustu, bo oczekiwałam przede wszystkim przepisów, a kilka prostych rad pięknie uzupełnia całość. Z drugiej strony osoby dłużej interesujące się tematyką zero waste w kuchni raczej nie znajdą nic nowego. Ja jednak jestem zwolenniczką ograniczenia rad, aby nie przytłoczyć nowicjusza, a zachęcić do działania i ewentualnego wyszukiwania dokładniejszych informacji w innych źródłach.
Jeśli chodzi o same przepisy, to produkty w nich użyte nie są wyszukane, przygotowanie raczej łatwe, a to ważne, żeby takie przepisy nie zniechęcały.
Bardzo podoba mi się układ tej książki: na początku kilka powodów, z których marnujemy jedzenie oraz jak tego uniknąć, a później sporo przepisów posegregowanych rodzajami "ratowanych" produktów. Pierwsza część jest stosunkowo krótka i zwięzła, co bardzo mi przypadło do gustu, bo oczekiwałam przede wszystkim przepisów, a kilka prostych rad pięknie uzupełnia całość. Z drugiej...
więcej Pokaż mimo to