Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści

Okładka książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści Nigella Lawson
Okładka książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści
Nigella Lawson Wydawnictwo: Insignis kulinaria, przepisy kulinarne
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Insignis
Data wydania:
2021-10-27
Data 1. wyd. pol.:
2021-10-27
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788366873339
Tagi:
kulinaria przepisy jedzenie rozmowy
Średnia ocen

7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
22 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
238
238

Na półkach: , , ,

Nigella zachwyca ponownie przepisami. Przez pierwsze 3 miesiące tego roku na moim stole gościły bardzo często potrawy z tej książki Nigelli. Ciasto marcepanowe w szczególności zasmakowało dorosłym członkom rodziny. Każdy przepis jest bajeczny.

Nigella zachwyca ponownie przepisami. Przez pierwsze 3 miesiące tego roku na moim stole gościły bardzo często potrawy z tej książki Nigelli. Ciasto marcepanowe w szczególności zasmakowało dorosłym członkom rodziny. Każdy przepis jest bajeczny.

Pokaż mimo to

avatar
604
604

Na półkach:

Nigellę zna chyba każdy.
Mi zawsze było z nią nie po drodze, aż coś zaskoczyło.
Najnowszy nabytek już samą szatą graficzną podkręca apetyt. Świetnie wydana książka, która do najmniejszego detalu jest dopracowana. Kolory, zdjęcia, faktura, tekst, przepisy..tu wszystko jest na wysokim poziomie. Taki master class według Nigelli, a jednocześnie swojskość i domowość wylewa się ze stron. Nie wiem czy najpierw robić makaron z palonym masłem, a do miksera planetarnego wrzucić marcepan na rozpływające się w ustach ciasto czy zrobić wszystko na raz i jeszcze wypróbować dip z moich ukochanych anchois ????
Jezu!!

Nigellę zna chyba każdy.
Mi zawsze było z nią nie po drodze, aż coś zaskoczyło.
Najnowszy nabytek już samą szatą graficzną podkręca apetyt. Świetnie wydana książka, która do najmniejszego detalu jest dopracowana. Kolory, zdjęcia, faktura, tekst, przepisy..tu wszystko jest na wysokim poziomie. Taki master class według Nigelli, a jednocześnie swojskość i domowość wylewa się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
650
647

Na półkach: , ,

Pamiętam lata wstecz jak oglądałam programy Nigelli.
Każdy odcinek kończył się wędrówką kucharki do lodówki, tak po zmroku jak domownicy już w łóżkach byli.
Dlatego z taką ochotą zagłębiłam się w lekturę jej najnowszej książki.
Nigela ma specyficzny sposób pisania i opowieści i nie inaczej jest tym razem.
Wszyscy pewnie wiedzą że Nigella Lawson jest dziennikarką, prezenterką telewizyjną i autorką książek kucharskich a także nakręciłam sporą ilość programów kulinarnych. Książka jest fajnie napisana i zachęca nie tylko do korzystania z przepisów ale też do celebrowania jedzenia, miłości do kuchni.
Przepisy są proste, składniki łatwo dostępne.
Jeśli zdarzyłoby się że ich nie znajdziecie, autorka proponuje zamienniki.
Jest sporo przepisów wegetariańskich i wegańskich.
Dużo przepisów mięsnych, to skarbnica przepisów wszelakich.
Polecam aby zrobić sobie taki prezent i zapoznać się z książką Nigelli Lawson.

Pamiętam lata wstecz jak oglądałam programy Nigelli.
Każdy odcinek kończył się wędrówką kucharki do lodówki, tak po zmroku jak domownicy już w łóżkach byli.
Dlatego z taką ochotą zagłębiłam się w lekturę jej najnowszej książki.
Nigela ma specyficzny sposób pisania i opowieści i nie inaczej jest tym razem.
Wszyscy pewnie wiedzą że Nigella Lawson jest dziennikarką,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1364
998

Na półkach: , ,

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, prezenterka telewizyjna i autorka książek kucharskich. Zadebiutowała na szklanym ekranie jako gość w 1998 roku w programie kulinarnym Nigela Slatera „Real Food”. Wkrótce potem otrzymała swój własny program o gotowaniu dla Channel 4 „Nigella gryzie”, a w 2002 r. kolejny „Wieczne lato z Nigellą” i szybko stała się ulubienicą widzów. Oba programy były w Polsce emitowane na kanale TVN Style. Od 2020 roku Lawson prowadzi program kulinarny „Nigella’s Cook, Eat, Repeat” emitowany przez BBC Two. W tym samym roku wydana została również książka pod tym samym tytułem. W Polsce ukazała się w październiku 2021 roku.

Nigella Lawson fascynuje mnie od lat. Oczarowuje nie tylko jej miłość do gotowania i jedzenia, którą widać zarówno w prowadzonych przez nią programach, jak i w wydawanych książkach, ale też jej seksowny image, który podczas gotowania prezentuje. Lawson cechuje ogromny entuzjazm i poczucie humoru, którym zaraża widzów. Atrakcyjna Brytyjka zjednuje ich sobie także uwodzicielskim gotowaniem i przekonaniem, że seksapil w kuchni jest niemniej ważny niż zaostrzony nóż. Jej książki kucharskie są dla czytelników inspiracją. Autorka przekazuje w nich, że gotowaniem trzeba się cieszyć, ma to być relaksujące zajęcie. Zachęca również, aby w kuchni eksperymentować. Sama często korzysta z przepisów swojej babci, które nieznacznie modyfikuje. To bardzo charyzmatyczna, energiczna i pełna pomysłów osoba, na którą przyjemnie się patrzy.

Równie wiele pasji włożyła Lawson w swoją najnowszą książkę, która jest zbiorem ponad 100 przepisów. Ale nie tylko, bo w książce znajdziemy również opowieści o jedzeniu napisane właściwym dla autorki absorbującym i przenikliwym stylem. Książka wydaje się być napisana dla czytelników takich jak ja, którzy wybitnymi kucharzami raczej nie są. Nie za bardzo lubię gotować, jestem całkiem przeciętną kucharką, jednak książka Lawson zachęciła również mnie, aby trochę się tym gotowaniem pobawić. A przy okazji może uda się stworzyć coś wyjątkowego, trochę może bardziej wykwintnego, a na pewno innego niż zazwyczaj robię. Autorka ma świetne poczucie humoru, które udziela się czytelnikowi.

Książka jest przepięknie wydana. Minimalistyczna, twarda oprawa, a w środku prawdziwe dzieło sztuki. Każdy przepis został zilustrowany przyciągającym wzrok zdjęciem w przepięknych kolorach. Zamieszczone w książce przepisy są na tyle proste, że poradzi sobie z nimi dosłownie każdy. Jej najważniejszym punktem są jednak refleksyjne eseje, które autorka napisała do książki. Ponieważ książka została wydana w 2020 roku (u nas w 2021),można znaleźć w niej również przemyślenia na temat niepewnych czasów, w jakich obecnie żyjemy. Opowieści Lawson są tak ciepłe, tak optymistyczne i przy okazji mądre, że bardzo chętnie się tę książkę czyta. A przemiłym dodatkiem są przepisy, z których z powodzeniem można skorzystać i zdjęcia, które cieszą oko. No i piękne, solidne wydanie, które posłuży przez długie lata. Warto dodać, że składniki, których potrzebujemy, aby przygotować dane danie nie są specjalnie wymyślne, dostaniemy je w każdym sklepie. Jeśli natomiast może być jakiś problem z ich dostępnością, Lawson proponuje zamienniki. Cieszy też fakt, że autorka pomyślała o wegetarianach. W książce znajdziemy całkiem sporą liczbę wegetariańskich i wegańskich przepisów. Jeśli danie nie jest wegetariańskie, autorka dodaje komentarz, jak można zamienić niewegetariański przepis na ten dla wegetarian. Jest jednak realistką i nie obiecuje, że w każdym przepisie da się coś zamienić w taki sposób, aby był on dla każdego. Wszystkie dania wyglądają na takie, które smakują obłędnie. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia na fotografie.

Książkę polecam dla siebie albo na prezent. Nada się idealnie, bo to nie tylko książka kucharska, ale też wyjątkowa opowieść o miłości. Do jedzenia rzecz jasna 😁

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, prezenterka telewizyjna i autorka książek kucharskich. Zadebiutowała na szklanym ekranie jako gość w 1998 roku w programie kulinarnym Nigela Slatera „Real Food”. Wkrótce potem otrzymała swój własny program o gotowaniu dla Channel 4 „Nigella gryzie”, a w 2002 r. kolejny „Wieczne lato z Nigellą” i szybko stała się ulubienicą widzów....

więcej Pokaż mimo to

avatar
1763
982

Na półkach:

Tu znajdziecie przepisy i to nie mało, ponad 100 i cudowne opowieści autorki. Styl Nigelli jest mi bardzo bliski i chociaż nie często gotuję z jej przepisów to same obcowanie z tą książką sprawka mi przyjemność.
To jest sztuka i przyjemność sama w sobie, a do tego dużo profitów dla czytającego, bo ja mam już kilka solidnych pomysłów na obiad dla mojej rodzinki ❤️❤️❤️

Tu znajdziecie przepisy i to nie mało, ponad 100 i cudowne opowieści autorki. Styl Nigelli jest mi bardzo bliski i chociaż nie często gotuję z jej przepisów to same obcowanie z tą książką sprawka mi przyjemność.
To jest sztuka i przyjemność sama w sobie, a do tego dużo profitów dla czytającego, bo ja mam już kilka solidnych pomysłów na obiad dla mojej rodzinki ❤️❤️❤️

Pokaż mimo to

avatar
858
848

Na półkach:

Dla każdego kto lubi gotować twarz Nigelli Lawson jest doskonale znana. Jej urok osobisty, uroda i miłość do jedzenia również, brytyjka zadebiutowała w telewizji w 1998 roku i od tej pory niezmiennie porywa swoim seksapilem ludzi na całym świecie. Ja uwielbiam jeść! To jedna z tych czynności, które naprawdę sprawia mi olbrzymią przyjemność, poznawanie nowych potraw, smaków, często mruczę podczas jedzenia i oprócz krupniku i schabu ze śliwką niewiele jest rzeczy, których nie jem, no dobra jeszcze banany.

Dlatego kiedy dostałam książkę "Zrób, zjedz, powtórz" uznałam - "ok, to tytuł dla mnie". Nie spodziewałam się jednak tego, co w niej znalazłam, bo ta pozycja to dosłownie skarb na półce. To nie tylko przepisy, mam wręcz wrażenie, że te schodzą tu na dalszy plan. W zamian dostajemy piękne opowieści, w tych historiach mieści się tyle ciepła, tyle mądrości i uśmiechu, że nie da się od niej oderwać.

Wiedza jaką posiada Nigella jest znacząca a jej miłość do jedzenia, cóż myślę, że może dorównywać temu jakimi uczuciami jedzenie obdarzam ja, bo czy może być coś lepszego niż przepyszny obiad i pełny brzuch ?


U nas w domu chefem i królem kuchni jest mój Mąż, ale przepisy Nigelli są na tyle proste, że każdy sobie z nimi poradzi, ja na pewno upiekę sernik i zrobię lasagne, a dla męża brownie. Mmm już mi cieknie ślinka. Gadać o jedzeniu, oglądać programy kulinarne i czytać o jedzeniu mogę bez przerwy a ta książka naprawdę zdaje egzamin na piątkę plusem. Więc jeśli lubicie ten moment kiedy przez strony dociera do was zapach potraw i wiecie, że jesteście w stanie przygotować coś wyjątkowego dla siebie i swoich najbliższych to po prostu "Zróbcie, zjedzcie i powtórzcie" bo warto.

Dla każdego kto lubi gotować twarz Nigelli Lawson jest doskonale znana. Jej urok osobisty, uroda i miłość do jedzenia również, brytyjka zadebiutowała w telewizji w 1998 roku i od tej pory niezmiennie porywa swoim seksapilem ludzi na całym świecie. Ja uwielbiam jeść! To jedna z tych czynności, które naprawdę sprawia mi olbrzymią przyjemność, poznawanie nowych potraw, smaków,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
949
920

Na półkach: ,

Witajcie ❤ Macie juz śnieg za oknem? Podobno niektórzy już lepią bałwanki ☃️❄️ Dziś mam dla Was książkę pełna smakowitości i pyszności 🧁🍰🍪
"Zjedz, zrób, powtórz" to najnowsze dzieło Nigelli Lawson, przepisy są przeplatane opowieściami o potrawach. Tak po prawdzie książka ma kształt opowieści autorki o jedzeniu z wstawkami przepisów. Pięknie wydana w twardej oprawie i znakomitymi zdjęciami w środku. Nigella opisuje celebracje spożywania posiłków w atmosferze miłości, rodziny to cała filozofia smaków, które wpływają na nasze samopoczucie i wspomnienia. Przepisy jak zwykle fantastycznie proste i pyszne. Składniki dostaniesz w każdym sklepie bez wymyślnego asortymentu. Okładka jest bardzo oryginalna, nie przychodzi mi na myśl książka kucharska gdy na nią patrzę, a raczej poradnik? Mam troszkę mieszane uczucia co do niej 🤔 Generalnie, kupujcie jako prezent świąteczny, albo prezent dla siebie ❤️
Dzięki @insignis_media za egzemplarz!
~Mimbla

Witajcie ❤ Macie juz śnieg za oknem? Podobno niektórzy już lepią bałwanki ☃️❄️ Dziś mam dla Was książkę pełna smakowitości i pyszności 🧁🍰🍪
"Zjedz, zrób, powtórz" to najnowsze dzieło Nigelli Lawson, przepisy są przeplatane opowieściami o potrawach. Tak po prawdzie książka ma kształt opowieści autorki o jedzeniu z wstawkami przepisów. Pięknie wydana w twardej oprawie i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1594
765

Na półkach:

Na początku zaznaczę, że to moje pierwsze spotkanie z Nigellą. Podejrzewam, że nie ostatnie.
Książka, którą czyta się prawie jak pamiętnik. Tyle, że cały czas jest się głodnym.

Przepisy są dość proste, składniki łatwo dostępne. Jeśli nie, autorka proponuje zamienniki.
Jest sporo przepisów wegetariańskich i wegańskich. Jednak większość propozycji obiadowych zawiera mięso. A większość pozostałych dań zdecydowanie nie jest dietetyczna.

Dlatego myślę, że będą obłędnie pyszne. Zresztą, same zdjęcia wyglądają bosko. A od opisów biją aromaty, smaki i historie Nigelli, podsycające apetyt

Dobry pomysł na prezent, bo to nie tylko książka kucharska. To opowieść o miłości. Do jedzenia, oczywiście

Na początku zaznaczę, że to moje pierwsze spotkanie z Nigellą. Podejrzewam, że nie ostatnie.
Książka, którą czyta się prawie jak pamiętnik. Tyle, że cały czas jest się głodnym.

Przepisy są dość proste, składniki łatwo dostępne. Jeśli nie, autorka proponuje zamienniki.
Jest sporo przepisów wegetariańskich i wegańskich. Jednak większość propozycji obiadowych zawiera mięso....

więcej Pokaż mimo to

avatar
33
32

Na półkach:

Czy książka kucharska lub jak teraz zwykło się mówić książka kulinarna, to tylko zbiór przepisów? Czy to sztywne zestawienie produktów i z matematyczną precyzją odmierzanie składników? Jak odróżnić dobrą książkę kucharską od tej przeciętnej?

Nigella Lawson to ikona kulinarnego świata, dziennikarka i miłośniczka jedzenia. Pamiętam, jak zszokowała wszystkich, kiedy gotując na wizji zaczęła oblizywać trzepaczkę z czekolady, każdy z nas tak robi, ale żeby na oczach wszystkich? Wtedy zakochałam się w jej podejściu do gotowania, w tym jak bez jakiejkolwiek pretensjonalności podchodzi do jedzenia. Lubisz jakiś składnik bardziej? Świetnie! Przepis przepisem, ale dorzuć sobie więcej.

Książka „Zrób, zjedz, powtórz” to nie tylko książka kulinarna, to filozofia jedzenia. To celebrowanie posiłku wraz z najbliższymi, ale i w samotności, bo kto powiedział, że jak jemy w pojedynkę, to musimy jeść byle co. Nigella w swojej książce, poza samymi propozycjami dań pokazuje nam swoje podejście do przepisów, które jej zdaniem są pewnymi wskazówkami. Wskazówkami, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować, wyciągać z nich to, co dla nas jest najsmaczniejsze. Nie odrzucajmy dania, w którym jest jeden nie lubiany przez nas składnik, po prostu zmieńmy ten składnik! Autorka mocno promuje też trend „no waste”, jeśli część produktu wykorzysta w jednym daniu, to pozostałość motywuje ją do stworzenia kolejnego dania. Resztki z obiadu to też świetny pomysł na kolejny posiłek.

Czym jest więc dobra książka kucharska? Dla mnie to książka, którą w trakcie czytania odkładam i jadę na zakupy, bo mam tak dużą ochotę zjeść to, o czym akurat pisze autorka. W moim przypadku był to pieczony kurczak w batatach, z porem, papryką i chili... poezja. Danie tak proste, a zarazem tak pyszne. Myślę, że większość dań proponowanych przez autorkę tak właśnie wygląda. Kolejnym powodem jest łatwość w odtworzeniu proponowanych dań, nic bardziej mnie nie zniechęca niż skomplikowany opis przygotowania dania lub wymóg posiadania specjalistycznych sprzętów kuchennych. Nigella zawsze daje nam alternatywę, wyjście awaryjne, możesz użyć miksera planetarnego, ale jeśli go nie masz przygotuj ciasto ręcznie w innej kolejności. Voila!

Autorka potrafi też w smaczny sposób przekonać do pysznych, ale „trudnych” produktów. Dlaczego smaczny? Bo tak fantazyjnie opisuje smak potrawy, że też chcesz to poczuć i to teraz, zaraz. Przykładem są anchois, którym poświęciła cały rozdział. Dla większości są to zbyt słone małe rybki, z którymi nie wiemy co zrobić. Wiecie co? Nigdy ich nie jadłam, a kiedy zrozumiałam, jak w wielu daniach i w jaki sposób mogę je wykorzystać to przepadłam. Jej „Sardelowy Eliksir” mnie uzależnił, jest to sos, który otrzymał stały meldunek w mojej lodówce.

Książka napisana jest świetnie, to nie tylko zbiór przepisów, to przemyślenia i dzielenie się z czytelnikiem swoją historią, anegdotami z życia prywatnego i zawodowego. To książka dla każdego, kto lubi gotować, poznawać nowe smaki i nowe techniki. W książce jest cały rozdział o świątecznych potrawach, dlatego będzie ona fantastycznym pomysłem na mikołajkowy prezent.

Czy książka kucharska lub jak teraz zwykło się mówić książka kulinarna, to tylko zbiór przepisów? Czy to sztywne zestawienie produktów i z matematyczną precyzją odmierzanie składników? Jak odróżnić dobrą książkę kucharską od tej przeciętnej?

Nigella Lawson to ikona kulinarnego świata, dziennikarka i miłośniczka jedzenia. Pamiętam, jak zszokowała wszystkich, kiedy gotując...

więcej Pokaż mimo to

avatar
104
17

Na półkach:

Czy to możliwe, że już trochę przejadła mi się Nigella Lawson? "Zrób, zjedź, powtórz" nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak wcześniejsze książki autorki. Nie czuję się zainspirowana. Trochę tym za dużo gadania, a za mało przepisów.

Czy to możliwe, że już trochę przejadła mi się Nigella Lawson? "Zrób, zjedź, powtórz" nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak wcześniejsze książki autorki. Nie czuję się zainspirowana. Trochę tym za dużo gadania, a za mało przepisów.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    45
  • Przeczytane
    28
  • Posiadam
    10
  • Teraz czytam
    3
  • 2022
    2
  • Kulinarne
    2
  • Książki kucharskie
    2
  • Kucharskie
    2
  • Kuchnia
    2
  • Kulinaria
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści


Podobne książki

Przeczytaj także