Bez marnowania. Kuchnia zero waste
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2020-09-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-09-14
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381513395
- Tagi:
- zero waste
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 17
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książki kulinarne czytam zawsze z przyjemnością.
Gotowanie, to moja wielka pasja, a także wieloletnie doświadczenie.
Proponowany przez autorkę Annę Lesz poradnik, pt. "Bez marnowania. Kuchnia zero waste", to taki swoisty instruktaż, zwłaszcza dla młodych adeptów w kuchni.
Moje pokolenie, osób po 60-tym r.ż. niejednokrotnie musiało sobie radzić, kiedy były braki na półkach.
We wstępie tej lektury jest wprowadzenie autorki, dlaczego marnuje się żywność na świecie, jak temu zapobiec.
Znajdziemy dużo wiadomości na temat: mrożenia, suszenia, przechowywania, a także o mądrych i przemyślanych zakupach.
Dla wegan także coś smacznego znajdziemy
Ładnie wydana książka, z przepisami podzielonymi na grupy, jadłospisem na cały dzień, nierzadko z tzw. "resztek" ..🥟🥩🍜🥬🍓🧁
Mamy liczne kolorowe fotografie gotowych potraw, jak również prywatne, samej autorki.
Książka- instruktaż, nie tylko dla kulinarnych "weteranów", ale przed wszystkich młodych ludzi lubiących życiowy minimalizn, którym oszczędności się przydadzą. Także te czasowe.
Gotujmy, eksperymentujmy, cieszmy się aromatami, smakami w kuchni, bo to zawsze miło i pożytecznie spędzony czas.
Wydawnictwu RM dziękuję za egzemplarz recenzencki📗📖💝
Książki kulinarne czytam zawsze z przyjemnością.
więcej Pokaż mimo toGotowanie, to moja wielka pasja, a także wieloletnie doświadczenie.
Proponowany przez autorkę Annę Lesz poradnik, pt. "Bez marnowania. Kuchnia zero waste", to taki swoisty instruktaż, zwłaszcza dla młodych adeptów w kuchni.
Moje pokolenie, osób po 60-tym r.ż. niejednokrotnie musiało sobie radzić, kiedy były braki na...
Dla laików książka fajna, ja niestety nie jestem tego typu osobą. Znam wartość jedzenia i staram się nie marnować. Umiem w daty ważności, mrożenie i inne rzeczy.
Dla laików książka fajna, ja niestety nie jestem tego typu osobą. Znam wartość jedzenia i staram się nie marnować. Umiem w daty ważności, mrożenie i inne rzeczy.
Pokaż mimo toKsiążka „Bez marnowania” z pewnością będzie pomocna w wykorzystywaniu jak najlepiej zapasów zgromadzonych w naszych lodówkach. To poradnik pełen inspiracji, pomysłów i praktycznych porad dla każdej pani domu, która ceni sobie gospodarne zarządzanie kulinarną stroną życia swoich domowników. Autorka pokazuje, że ze zwykłych produktów, a także składników uważanych za odpadki, można wyczarować niecodzienne dania cieszące podniebienia najbardziej wykwintnych smakoszy.
Recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2021/12/974-bez-marnowania.html
Książka „Bez marnowania” z pewnością będzie pomocna w wykorzystywaniu jak najlepiej zapasów zgromadzonych w naszych lodówkach. To poradnik pełen inspiracji, pomysłów i praktycznych porad dla każdej pani domu, która ceni sobie gospodarne zarządzanie kulinarną stroną życia swoich domowników. Autorka pokazuje, że ze zwykłych produktów, a także składników uważanych za odpadki,...
więcej Pokaż mimo toSłyszeliście o zero waste? To kuchnia polegająca na tym, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Niestety bardzi często wyrzucamy jedzenia przez złe przechowanie, czy za duża ilość, lub cokiwkek innego. W jednym miejscu świata jedzenie się wyrzuca a innych go nie na... Ale to także coś więcej niż moralne poglądy, zyski finansowe, to także zdrowe podejście i ciekawa kuchnia.
Ta książka to rady o tym jak przechowywać jedzenie i dbać o jego świeżość, a także całe mnóstwo przepisów na wykorzystanie resztek produktów
Jestem bardzo ciekawa, czy praktykujecie kuchnię zero waste? Dla mnie to wciąż nowe, ale korzystając z tych przepisów zamierzam ją powoli wprowadzać.
To świetna książka dla każdego kto zna się na kuchni zero wastw, lub zaczyna z nią przygodę. Dużo informacji, przepisów i zdjęcia, czyli wszystko czego trzeba.
Słyszeliście o zero waste? To kuchnia polegająca na tym, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Niestety bardzi często wyrzucamy jedzenia przez złe przechowanie, czy za duża ilość, lub cokiwkek innego. W jednym miejscu świata jedzenie się wyrzuca a innych go nie na... Ale to także coś więcej niż moralne poglądy, zyski finansowe, to także zdrowe podejście i ciekawa...
więcej Pokaż mimo toBardzo podoba mi się układ tej książki: na początku kilka powodów, z których marnujemy jedzenie oraz jak tego uniknąć, a później sporo przepisów posegregowanych rodzajami "ratowanych" produktów. Pierwsza część jest stosunkowo krótka i zwięzła, co bardzo mi przypadło do gustu, bo oczekiwałam przede wszystkim przepisów, a kilka prostych rad pięknie uzupełnia całość. Z drugiej strony osoby dłużej interesujące się tematyką zero waste w kuchni raczej nie znajdą nic nowego. Ja jednak jestem zwolenniczką ograniczenia rad, aby nie przytłoczyć nowicjusza, a zachęcić do działania i ewentualnego wyszukiwania dokładniejszych informacji w innych źródłach.
Jeśli chodzi o same przepisy, to produkty w nich użyte nie są wyszukane, przygotowanie raczej łatwe, a to ważne, żeby takie przepisy nie zniechęcały.
Bardzo podoba mi się układ tej książki: na początku kilka powodów, z których marnujemy jedzenie oraz jak tego uniknąć, a później sporo przepisów posegregowanych rodzajami "ratowanych" produktów. Pierwsza część jest stosunkowo krótka i zwięzła, co bardzo mi przypadło do gustu, bo oczekiwałam przede wszystkim przepisów, a kilka prostych rad pięknie uzupełnia całość. Z drugiej...
więcej Pokaż mimo toBardzo ładnie wydana książka, przepisy opatrzone pięknymi zdjęciami, jednak nie do końca się nimi zainspirowałam. Myślę, że w tej tematyce możemy znaleźć pozycje z ciekawszymi i prostszymi pomysłami.
Bardzo ładnie wydana książka, przepisy opatrzone pięknymi zdjęciami, jednak nie do końca się nimi zainspirowałam. Myślę, że w tej tematyce możemy znaleźć pozycje z ciekawszymi i prostszymi pomysłami.
Pokaż mimo toTematyka less/ zerowaste interesuje mnie od pewnego czasu, także cieszę się, że pojawia się również na polskim rynku czytelniczym... Na początku masa porad dotyczących zakupu, przechowywania i zużywania produktów.
W dalszej części autorka grupuje przepisy w zależności od tego co pozostało z produktów żywnościowych niezużyte np. aquafaba z puszki ciecierzycy, białka jajek, czerstwe pieczywo czy resztki wędliny pokazując czytelnikowi co można z nich wyczarować. I mimo, że większość z tych przepisów jest mi znana z innych podobnych pozycji czy stron kulinarnych plus za zachęcanie do tytułowego nie marnowania.
Tematyka less/ zerowaste interesuje mnie od pewnego czasu, także cieszę się, że pojawia się również na polskim rynku czytelniczym... Na początku masa porad dotyczących zakupu, przechowywania i zużywania produktów.
więcej Pokaż mimo toW dalszej części autorka grupuje przepisy w zależności od tego co pozostało z produktów żywnościowych niezużyte np. aquafaba z puszki ciecierzycy, białka jajek,...