Babcia też człowiek

- 1988-01-01
- 1988-01-01
- 24 min.
- babcia wnuki
Książeczka z serii "Poczytaj mi mamo" - serii, która wychowała ponad dwa pokolenia maluchów. Wydawana jest od przeszło 55 lat niezmiennie przez to samo wydawnictwo Nasza księgarnia. Pierwsza książeczka ukazała się w roku 1951.
Czasem każdy musi sobie porządnie odpocząć. Czasem trzeba się odprężyć i zrelaksować się z dobrą książką w ręku. Niezależnie od wieku i płci.
Tytułowa babcia, która poświęca dużo swojego czasu dla rodziny zasłużyła na chwilę relaksu. Babcia Basi i Jurka z tejże uroczej książeczki także postanowiła wypocząć i zleciła swoim wnukom kilka codziennych domowych czynności do wykonania. Dzieci zastanawiają się nad powodem postępowania babci. Co się stało? Jest chora? Jaki jest powód jej beztroskiego stanu? Książeczka uświadamia małym czytelnikom, że babcia też człowiek i należy się jej (jak i każdemu zapracowanemu człowiekowi) od czasu do czasu chwila spokoju i wyluzowania. Mądra książeczka, znakomicie napisana, ze znakomitymi ilustracjami autorstwa Zdzisława Byczka.
To książka, którą czytałem we wczesnej młodości. Niezapomniana lektura, którą zatrzymałem i stoi na jednej z półek do dziś. Polecam dzieciom, polecam dorosłym do poczytania maluchom. Wysoka ocena musi być. Dziewięć gwiazdek to ocena w pełni uzasadniona i dopasowana do poziomu całości.
więcej Pokaż mimo toTytułowa babcia, która poświęca dużo swojego czasu dla rodziny zasłużyła na chwilę relaksu. Babcia Basi i Jurka z tejże uroczej książeczki także postanowiła wypocząć i zleciła swoim wnukom kilka codziennych domowych czynności do...
kochałam tą książkę, szczególnie że moje obie babcie zmarły jak byłam malutka, a ta książka i babcia w niej wydawała mi się taka podobna do mojej idealnej babci :)
Pokaż mimo toBo babcię to ma się jedną- no właściwie to dwie :) Nasze kochane babuleńki- niezastąpione,zawsze przy nas- doceńmy je póki mamy ku temu okazje:)
Pokaż mimo toBardzo mądra książeczka dla dzieci, ale może i trochę dla rodziców.
Bardzo mądra książeczka dla dzieci, ale może i trochę dla rodziców.
Pokaż mimo toPiękna, mała książeczka pokazująca, że każdemu należy się chwila odpoczynku i nie ma w tym nic dziwnego, a dzieci również powinny pomagać w domu.
Pokaż mimo toTym razem metalowy teges był tak zaklejony taśmą klejącą,że musiałem go wyciąć nożyczkami razem z małym kawałkiem zeszyciku.luzne kartki zszyłem igłą i nićmi.